1515

Chefekonomen larmar: Regeringen överger finanspolitikens grundbult

Har det finanspolitiska ramverket i tysthet avskaffats av regeringen? Det frågar sig Andreas Wallström i Di-podden Makrorådet efter att ha studerat budgeten.

Andreas Wallström
Andreas WallströmFoto:Jack Mikrut

 

I måndags lade finansminister Magdalena Andersson fram en frikostig budget. De ofinansierade utgifterna summerar till 105 miljarder kronor. Men mycket är höljt i dunkel.

”Varför landade vi på just 105 miljarder? En förklaring är att alla fyra partier ska få sitt, men i så fall varför inte 200 miljarder? Då skulle de ju få ännu mer. Och vad väntar i nästa budget, valårsbudgeten 2022? Ska det spenderas det 50, 100 eller 200 miljarder? Ingen vet riktigt vilka riktlinjerna är.”

Det säger Andreas Wallström, tillförordnad chefsekonom på Swedbank i Makrorådet. Han har svår att det bara skulle handla om coronakrisen och ser tydliga avsteg från det finanspolitiska ramverket.

”Det säger bland annat att en tredjedels procent av BNP ska sparas över en konjunkturcykel. Men i det strukturella offentligfinansiella sparandet så rensar man för de rent konjunkturella effekterna, som exempelvis covid 19-krisen. Därför borde det strukturella sparandet rent principiellt ligga på 0,33 procent av BNP varje år.”

Och det gör det absolut inte.

”I budgeten är det här strukturella sparandet kraftigt negativt i år, 2,6 procent om jag inte minns fel. Och inte bara i år. Det är enligt budgeten negativt också nästa år och 2022. Det är därför ganska uppenbart att regeringen frångår det finanspolitiska ramverket. Och det handlar inte om konjunkturen, ramverket tillåter avsteg med anledning av den. Så vad är det som motiverar det här negativa strukturella sparandet? Det är oklart. Kanske är det ett sätt att hålla ihop regeringen.”

Andreas Wallström betonar att han i flera år tyckt att en mer aktiv finanspolitik vore bra. Han har bland annat efterlyst en förtida översyn av ramverket, men anser att det måste ske på ett transparent sätt.

”Jag är vän av en mer expansiv finanspolitik, men det är problematiskt att det saknas riktlinjer.”

Lyssna på podden: Apple - Acast - Spotify 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?