1515
Annons

Briljera för släkten – här är frågorna du ska ha koll på

Bär det av till tjocka släkten i jul? Och väntas du som Di-läsare veta allt om börsen, räntorna och konjunkturen?

Vi guidar dig till svaren på de kniviga ekonomiska frågorna.

Foto:Arne Trautmann

God jul! Borde jag binda boräntan?
Nej. Det kan verka märkligt men mycket talar faktiskt för att räntorna ska vara låga under överskådlig tid. Globalt sett sparar vi mycket och investerar lite, vilket ger låga räntor.

Men Riksbanken har ju precis höjt räntan?
Det har inget med inflationen att göra. Dessutom säger de att räntan ska ligga på noll kommande tre år. Riksbanken har på sistone blivit väldigt angelägen om att komma bort från minusräntan. Direktionen har vägrat att säga det rakt ut men erkände i oktobers penningpolitiska rapport att en permanent minusränta kan ge negativa effekter. Dessutom är exempelvis företagare, finansmarknadsaktörer och politiker i regel skeptiskt inställda till minusräntan – något som Riksbanken sannolikt uppfattat.

Låga räntor borde väl innebära att bostadspriserna går upp. Är det läge att casha in?
Du behöver någonstans att bo. Men stalltipset är att huspriserna ökar i linje med inkomsterna. Överutbudet av nyproduktion som orsakade prisfallet 2017 har i mångt och mycket rensats ut. Dessutom är bostadsmarknaden fortsatt dysfunktionell och ränteavdrag i kombination med låg fastighetsavgift gynnar dem som äger sin bostad.

Okej. Betyder detta att jag borde belåna hus och hem och satsa allt på börsen?
Nej! Ett regelbundet månadssparande på börsen på lång sikt har varit en god strategi historiskt sett. Men jag vet att du inte är särskilt bra på att hantera risk, så belåningen kan du väl skippa.

Kommer på nu att jag läst massa rubriker om att börsen gått upp jättemycket – då blir det väl börsras nu?
Stockholmsbörsens totalavkastningsindex SIXRX har stigit 34 procent i år, vilket innebär att 2019 kommer att placera sig på en delad femtondeplats sett till årsavkastningen de senaste 100 åren. Men bara för att börsen gått upp i år betyder det inte att den rasar nästföljande år. I genomsnitt värderas Stockholmsbörsens aktier till drygt 18 gånger den förväntade årsvinsten för 2020. Det är förvisso över både fem- och tioårssnittet på 15 respektive 16 – men knappast bubbelvarning.

Vadå, jag har läst att konjunkturen har gått åt skogen. Räntekurvan har tydligen investerats.
Du menar inverterats. Det stämmer att den amerikanska räntekurvan inverterades tidigare i år, vilket innebär att räntan på tioåriga amerikanska statsobligationer har fallit under räntan på den tvååriga motsvarigheten. Historiskt sett har detta varit en god, men inte perfekt, recessionsindikator. Men numera är den inte inverterad längre. Det är helt klart så att industrin, framför allt fordonsindustrin, går knackigt men recessionspaniken som fanns tidigare under 2019 tycks ha varit överdriven. Den sammanlagda bilden är att konjunkturen har blivit sämre men att det fortfarande är helt okej, även om det såklart finns orosmoln som handelskriget.

Du är tråkig. Nu pratar jag med mormor i stället.
God jul!


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?