Börsrotation och ny riktning för kronan – veckans viktigaste nyheter

Börsrotationen fortsätter där tunga industribolag fått en rivstart på året, medan coronavinnare syns på förlorarlistan. Samtidigt har valutavinden vänt. 

Di guidar dig genom veckans viktigaste nyheter. 

Foto:Di

 

Bitcoin = Tesla

Teslas grundare Elon Musk.
Teslas grundare Elon Musk.Foto:Fabian Sommer

Likheterna mellan elbilstillverkaren Teslas aktie och kryptovalutan bitcoin är anmärkningsvärda. Det senaste årets explosiva kursuppgång är likartad för de bägge tillgångsslagen. Såväl Teslas börsvärde som värdet på samtliga bitcoins i världen uppgår till runt 6.000 miljarder kronor lite beroende på dagsform. Både bitcoins och Teslas affärsidé är att bryta gamla principer och högst troligt finns det en viss överlappning mellan folk som köper Teslaaktier och bitcoin. En fråga vid helgens middagsbord som säkert kan leda till en intressant diskussion om framtiden kan ju vara vad man helst äger om tio år. Samtliga Teslaaktier eller samtliga bitcoins? 

Ekholms sms-kampanj

Börje Ekholm
Börje EkholmFoto:Martina Huber

På lördagen är det exakt fyra år sedan Börje Ekholm lämnade vd-posten på Investor och blev vd för Ericsson. Wallenbergarnas valspråk ”att verka utan att synas” verkar han dock hålla fast vid. I veckan har Dagens industri rapporterat att Börje Ekholm via sms till ministrar försöker påverka politikerna i såväl utrikespolitiska som näringslivspolitiska frågor – som exempelvis hanteringen av de ekonomiska effekterna av coronapandemin. Det är bra att näringslivet är aktivt i debatten även om öppenhet är att föredra. 

Kronans nya riktning

Foto:Fredrik Sandberg/TT, Fredrik Sandberg/TT

Under fjolåret stärktes den svenska kronan med hela 13 procent mot den amerikanska dollarn och med 4 procent mot euron. I år har valutavinden vänt och sedan årsskiftet har kronan försvagats med 1,5 procent mot dollarn och med strax under 1 procent mot euron. Bidragande orsak till trendriktningen var veckans besked från Riksbanken att den ska sälja kronor för 5 miljarder kronor i månaden i tre år för att finansiera valutareserven. Om krontrenden är en dagslända eller varaktig återstår att se. 

… medan börsrotationen fortsätter

En trend som däremot består efter nyår är den sektorrotation som inleddes i november i fjol med stigande kurser för konjunkturkänsliga verkstadsbolag samtidigt som teknik- och spelföretag har det tuffare efter de kraftiga kursrallyna tidigare under fjolåret. Verkstadsjättarna Volvo, Atlas Copco, ABB och Sandvik har samtliga stigit med strax under 10 procent hittills i år medan teknik- och spelbolag som Embracer, Evolution Gaming och Sinch ligger på minus sedan årsskiftet. Ljusare konjunkturutsikter, stigande räntor som värderingsmässigt slår hårdare mot tillväxtbolag med höga p/e-tal och vinsthemtagningar i kombination med bottenfiske är sannolika orsaker till att trenden håller i sig. Nästa vecka börjar rapportperioden och det kan avgöra om sektortrenden bryts eller förstärks. Svaret kan komma redan när Sandvik som första verkstadsbolag släpper bokslutssiffrorna nu på torsdag. 


Innehåll från OracleAnnons

Oracle tar sin egen medicin – Finance transformation

CFO:s har en viktig roll att spela när det gäller att hitta tillväxtmöjligheter efter pandemin. Men det kräver rätt verktyg. Oracles egen finansavdelning kan vittna om stora framsteg när de, liksom resten av företaget, gick över till att använda Oracle cloud.

Läs mer – fyra viktiga steg för framtida tillväxt  

Färre än tolv dagar. Det är så lång tid det tog att göra Oracles senaste bokslut och resultatrapport, allt tack vare Oracle ERP Cloud.

– Mitt team och jag känner verkligen att vi har en unik möjlighet, säger Maria Smith, svp, asst corporate controller, Oracle.

Total digitalisering

Bakgrunden är en total digitalisering av hela Oracle. Koncernen som i många år har hjälpt företag med digitala produkter insåg för några år sedan att man för att kunna hjälpa kunderna vidare till nästa nivå även behövde utveckla en bred digital tjänstelösning: Oracle Cloud. Och för att verkligen skapa det bästa möjliga för sina kunder såg man till att hela koncernen började använda de verktyg som molnet innebär. 

– När vi jobbar med våra finansiella lösningar använder vi samma molnlösning som våra kunder gör, något som känns helt fantastiskt, förklarar Maria Smith.

– När vi nu använder de här produkterna och planerar för att bli bäst i världen på finansiell management så är det inte bara för vår egen skull, utan även för våra kunders.

Det här innebär att Oracles egen användarsida nu kan komma med löpande input för innovation av företagets tjänster, samt att man kan dela med sig av sina egna erfarenheter kring en affärs transformation samt optimering av processer till sina kunder. 

– Oracle är och har varit ett självservice företag sedan många år. Vi har tidigt uppmanat våra anställda till att tänka innovativt och entreprenöriellt för att skapa bästa möjliga förutsättningar till utveckling av våra kunder och projekt. Att agera lösningsorienterat genomsyrar alla våra tjänster samt hur vi jobbar med ständig förbättring och tillväxt både internt som externt, säger Sonia Schilling, Business Leader Sweden på Oracle Sverige.

”God kontroll på hela kedjan”

Och resultatet av det här har inte låtit vänta på sig. Bokslutet gjordes snabbare än någonsin, mer än sjuttio procent av alla transaktioner är helt automatiserade tack vare CPQ Cloud, och hela trettiofem procent av den manuella ekonomihanteringen i koncernen har eliminerats.

– Vi har också paneler där vi kan följa vad som händer i realtid, och alla transaktioner som vi kör genom Oracles system matchas automatiskt med till exempel kontoutdrag vilket ger oss god kontroll på hela kedjan, säger Maria Smith.

Men bara för att man har kommit så här långt innebär inte att man är klar. Planen är att maskininlärning ska kunna automatisera ytterligare en stor del av det tidigare manuella arbetet.

- Vi kommer att kunna automatisera hela 20 000 avstämningar, medan man i andra företag behöver sända 20 000 e-mail för att få så många avstämningar godkända. Det känns väldigt bra att veta att vi inte är fast i det längre inom Oracle, säger Maria Smith.

Förenklade komplicerade procedurer

Även Enzo Tolino, vp of finance, EMEA Oracle, är mycket nöjd med att Oracles ekonomi- och finansavdelning numera använder Oracle Cloud.

– För mig och mitt team är det viktigt att vara uppdaterade. Genom övergången har vi fått möjligheten att förenkla det som i själva verket är mycket komplexa procedurer i en global finansavdelning. Vi vill hela tiden ha de bästa verktygen och processerna, och det får vi genom att använda våra egna system.

Läs mer – fyra viktiga steg för framtida tillväxt  

 

Mer från Oracle

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oracle och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?