1515
Annons

Börsrotation och ny riktning för kronan – veckans viktigaste nyheter

Börsrotationen fortsätter där tunga industribolag fått en rivstart på året, medan coronavinnare syns på förlorarlistan. Samtidigt har valutavinden vänt. 

Di guidar dig genom veckans viktigaste nyheter. 

Foto:Di

 

Bitcoin = Tesla

Teslas grundare Elon Musk.
Teslas grundare Elon Musk.Foto:Fabian Sommer

Likheterna mellan elbilstillverkaren Teslas aktie och kryptovalutan bitcoin är anmärkningsvärda. Det senaste årets explosiva kursuppgång är likartad för de bägge tillgångsslagen. Såväl Teslas börsvärde som värdet på samtliga bitcoins i världen uppgår till runt 6.000 miljarder kronor lite beroende på dagsform. Både bitcoins och Teslas affärsidé är att bryta gamla principer och högst troligt finns det en viss överlappning mellan folk som köper Teslaaktier och bitcoin. En fråga vid helgens middagsbord som säkert kan leda till en intressant diskussion om framtiden kan ju vara vad man helst äger om tio år. Samtliga Teslaaktier eller samtliga bitcoins? 

Ekholms sms-kampanj

Börje Ekholm
Börje EkholmFoto:Martina Huber

På lördagen är det exakt fyra år sedan Börje Ekholm lämnade vd-posten på Investor och blev vd för Ericsson. Wallenbergarnas valspråk ”att verka utan att synas” verkar han dock hålla fast vid. I veckan har Dagens industri rapporterat att Börje Ekholm via sms till ministrar försöker påverka politikerna i såväl utrikespolitiska som näringslivspolitiska frågor – som exempelvis hanteringen av de ekonomiska effekterna av coronapandemin. Det är bra att näringslivet är aktivt i debatten även om öppenhet är att föredra. 

Kronans nya riktning

Foto:Fredrik Sandberg/TT, Fredrik Sandberg/TT

Under fjolåret stärktes den svenska kronan med hela 13 procent mot den amerikanska dollarn och med 4 procent mot euron. I år har valutavinden vänt och sedan årsskiftet har kronan försvagats med 1,5 procent mot dollarn och med strax under 1 procent mot euron. Bidragande orsak till trendriktningen var veckans besked från Riksbanken att den ska sälja kronor för 5 miljarder kronor i månaden i tre år för att finansiera valutareserven. Om krontrenden är en dagslända eller varaktig återstår att se. 

… medan börsrotationen fortsätter

En trend som däremot består efter nyår är den sektorrotation som inleddes i november i fjol med stigande kurser för konjunkturkänsliga verkstadsbolag samtidigt som teknik- och spelföretag har det tuffare efter de kraftiga kursrallyna tidigare under fjolåret. Verkstadsjättarna Volvo, Atlas Copco, ABB och Sandvik har samtliga stigit med strax under 10 procent hittills i år medan teknik- och spelbolag som Embracer, Evolution Gaming och Sinch ligger på minus sedan årsskiftet. Ljusare konjunkturutsikter, stigande räntor som värderingsmässigt slår hårdare mot tillväxtbolag med höga p/e-tal och vinsthemtagningar i kombination med bottenfiske är sannolika orsaker till att trenden håller i sig. Nästa vecka börjar rapportperioden och det kan avgöra om sektortrenden bryts eller förstärks. Svaret kan komma redan när Sandvik som första verkstadsbolag släpper bokslutssiffrorna nu på torsdag. 

Höjning från ECB, rapportlyft och strejkslut – veckans viktigaste nyheter

ECB höjde räntan för första gången på över ett decennium, och slog då till med en dubbelhöjning. Truecaller rusade på färska delårssiffror och Sinch fick viss börsrevansch efter blankarattacken och kurskollapsen. Dessutom nådde den 15 dagar långa SAS-strejken ett slut.

Di guidar dig genom veckans viktigaste nyheter.

Foto:Michael Probst, pressbild, Johan Nilsson/TT

 

ECB-chefen Christine Lagarde.
ECB-chefen Christine Lagarde.Foto:Alex Kraus

ECB i dubbeltrubbel
Till slut, efter månader med hög inflation, beslutade även den europeiska centralbanken ECB att den måste höja sin styrränta och det aggressivare än väntat för att tackla prishöjningarna. Höjningen med en halv procentenhet var den första sedan 2011, den största på 20 år och tog räntan till noll procent. Samma dag fick den före ECB-chefen Mario Draghi på andra försöket avgå som Italiens premiärminister. Nu oroas alla över vad det politiska kaoset i Italien betyder för räntorna och den stora statsskulden på 150 procent av BNP. Nästa vecka blir det också styrräntefokus från USA, då Fed förväntas slå till med minst 0,75 procentenheters höjning efter att juni-inflationen var den högsta på 40-år.

LÄS MER: Di:s Felicia Åkerman: Otillräckligt från ECB – trots ränteöverraskning

Foto:Pressbild

Rusning att ringa hem om
I Truecaller, telefonkontaktbolaget men som också blockar oönskad kommunikation, var det öppna spjäll efter rapporten på fredagen. Aktien steg mest av alla storbolag på sin halvårsrapport så här långt i floden. Tvåa och trea på den listan är mobilspelsbolaget Stillfront och fertilitetsbolaget Vitrolife med uppgångar på 21 respektive 15 procent. Men totalt har det varit lite småsurt. I genomsnitt har storbolagen backat med 0,2 procent på sina rapportdagar. Håller trenden i sig skulle vara fjärde rapportfloden i rad som kurserna faller i genomsnitt.

LÄS MER: Truecaller redo att spendera krigskassan: ”Vi kommer dra nytta av de möjligheter som dyker upp”

Sinch ordförande och storägare Erik Fröberg.
Sinch ordförande och storägare Erik Fröberg.Foto:Pressbild

Sinch tar revansch
Blankarattacken och kurskollapsen i Sinch, den tidigare högtflygande tillväxt- och förvärvsstjärnan i den heta branschen molnkommunikation, går till historien. Klassiska är också greppen för att vända skutan. Visa krisinsikt. Sparka vd. Ny på posten är ordföranden och grundaren Erik Fröberg. Fokusera på lönsamhet. Spara. Och när de trappstegen är klara förtjänar bolaget att få växa. När paketet meddelades på torsdagen gäspade placerarna. Men på fredagen vaknade de och lyfte aktien med 15 procent.

LÄS MER: Sinch ordförande om turbulensen: Måste fokusera på kontroll

SAS vd Anko van der Werff.
SAS vd Anko van der Werff.Foto:Joey Abrait

SAS flyger igen
Efter femton dagars pilotstrejk som pressat det redan djupt krisande SAS nåddes till slut en lösning natten till tisdagen. Nu utlovas fem och ett halvt års lugn och vd Anko van der Werff talar om en ”ny kultur utan strejker”. Strejknotan ska ha uppgått till 1,5 miljarder kronor enligt SAS, men det nya avtalet ger samtidigt besparingar på 600 miljoner kronor årligen. Det är knappt en tiondel av de 7,5 miljarder kronor som SAS Forward-programmet totalt ska ge i besparingar. Den stora utmaningen kvarstår dock – att locka investerare att stoppa in nära 10 miljarder kronor i ett bolag som det senaste decenniet återkommande fått ta in nya pengar.

LÄS MER: SAS vd efter överenskommelsen: ”En ny kultur utan strejker”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera