Annons

Börsrevansch och nya stöd – här är veckans viktigaste händelser

Coronaförlorarna tog revansch på börsen och både Tyskland och ECB ökade sina stöd i spåren av coronapandemin. Dessutom valde två av Stockholmsbörsens vd:ar att lämna sina poster.

Di guidar dig genom veckans viktigaste händelser.

Coronaförlorarnas revansch
Kredithanteringsföretagen Intrum, hotelloperatören Scandic Hotels och hotellfastighetsägaren Pandox tillhörde de aktier som föll mest i coronakraschen. Dessa tre aktier rusade i veckan och återfanns alla på vinnarlistan. Scandic Hotels rusade hela 45 procent, Intrum med 43 procent och Pandox med 33 procent. I veckan stod det klart att regeringen tillåter resor inom Sverige i sommar och bokningarna fylls på till hösten och fler hoppas nu på en V-formad återhämtning.
Intrum har varit den mest blankade aktien på börsen. Den gångna veckan har det inte varit någon lönsam strategi. Det är möjligt att blankarna tvingats köpa tillbaka aktier vilket förstärkt uppgången. 

Tyskland trummar på....
Europas stora spargris Tyskland har under corona-krisen öppnat spjällen. Redan före veckans nya stödpaket på 130 miljarder euro, motsvarande drygt 1 300 miljarder kronor, toppade landet den europeiska stimulansligan. Tyska marknadsräntor steg markant på det oväntat stora paketet, men enligt förbundskansler Angela Merkel skulle statsskulden i längden stiga ännu mer utan de massiva finanspolitiska åtgärderna.

...liksom ECB
Den europeiska centralbanken meddelade i samband med torsdagens räntebesked att PEPP, det senaste programmet för tillgångsköp, utökas med 600 miljarder euro. Det var mer än väntat. Dessutom förlängs programmet till en bit in på 2021. Italienska marknadsräntor störtdök på beskedet. ECB-chefen Christina Lagardes uttalande i början av krisen om att det inte är hennes jobb att hålla nere ränteskillnaderna (”close the spreads”) känns mycket avlägset.

Vd-flykt söderut
Två börs-vd:ar har i veckan meddelat sina avgångar. Elektas Richard Hausmann flyttar av ”personliga skäl” tillbaka till Tyskland och Clas Ohlsons Lotta Lyrå blir i stället vd för Södra skogsägarna. Båda bolagens aktier sjönk på beskeden. Störst var nedgången i Elekta där vd slutar omedelbart. Lotta Lyrå blir kvar i sin nuvarande roll till den 4 december vilket bäddar för en ordnad övergång.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?