1515

Börsrevansch och nya stöd – här är veckans viktigaste händelser

Coronaförlorarna tog revansch på börsen och både Tyskland och ECB ökade sina stöd i spåren av coronapandemin. Dessutom valde två av Stockholmsbörsens vd:ar att lämna sina poster.

Di guidar dig genom veckans viktigaste händelser.

Coronaförlorarnas revansch
Kredithanteringsföretagen Intrum, hotelloperatören Scandic Hotels och hotellfastighetsägaren Pandox tillhörde de aktier som föll mest i coronakraschen. Dessa tre aktier rusade i veckan och återfanns alla på vinnarlistan. Scandic Hotels rusade hela 45 procent, Intrum med 43 procent och Pandox med 33 procent. I veckan stod det klart att regeringen tillåter resor inom Sverige i sommar och bokningarna fylls på till hösten och fler hoppas nu på en V-formad återhämtning.
Intrum har varit den mest blankade aktien på börsen. Den gångna veckan har det inte varit någon lönsam strategi. Det är möjligt att blankarna tvingats köpa tillbaka aktier vilket förstärkt uppgången. 

Tyskland trummar på....
Europas stora spargris Tyskland har under corona-krisen öppnat spjällen. Redan före veckans nya stödpaket på 130 miljarder euro, motsvarande drygt 1 300 miljarder kronor, toppade landet den europeiska stimulansligan. Tyska marknadsräntor steg markant på det oväntat stora paketet, men enligt förbundskansler Angela Merkel skulle statsskulden i längden stiga ännu mer utan de massiva finanspolitiska åtgärderna.

...liksom ECB
Den europeiska centralbanken meddelade i samband med torsdagens räntebesked att PEPP, det senaste programmet för tillgångsköp, utökas med 600 miljarder euro. Det var mer än väntat. Dessutom förlängs programmet till en bit in på 2021. Italienska marknadsräntor störtdök på beskedet. ECB-chefen Christina Lagardes uttalande i början av krisen om att det inte är hennes jobb att hålla nere ränteskillnaderna (”close the spreads”) känns mycket avlägset.

Vd-flykt söderut
Två börs-vd:ar har i veckan meddelat sina avgångar. Elektas Richard Hausmann flyttar av ”personliga skäl” tillbaka till Tyskland och Clas Ohlsons Lotta Lyrå blir i stället vd för Södra skogsägarna. Båda bolagens aktier sjönk på beskeden. Störst var nedgången i Elekta där vd slutar omedelbart. Lotta Lyrå blir kvar i sin nuvarande roll till den 4 december vilket bäddar för en ordnad övergång.


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?