1515
Annons

Börsrekord och fortsatt Reddit-hysteri – veckans viktigaste händelser

Efter förra veckans galna kursrusningar i bland annat Gamestop, var det i stället silvermarknadens tur att bli nästa måltavla i den numera välkända Reddit-tråden. 

Di guidar dig genom veckans viktigaste händelser.

Spekulationsvågen rullar vidare

Efter förra veckans kursrusningar i spelbutikskedjan Gamestop och biografkedjan AMC, riktades intresset denna vecka mot silvermarknaden. Även här sägs det vara en samlad attack med ursprung från den numera välkända Reddit-tråden Wallstreatbeats. Planen uppges vara att genom att köpa andelar i världens största fond kopplad till silver, Ishares Silver Trust, tvinga fram fysisk leverans av silver och därmed skapa samma köptryck som med tidigare hårt blankade aktier. Uppmaningen resulterade enligt Financial Times i ett inflöde på runt 1 miljard dollar. Priset på silver passerade i måndags 30 dollar för första gången sedan 2013, men har efter det fallit tillbaka.

Läs också: Analytikern: Tre aktier för den som vill ta rygg på metallrallyt 

Aktietips: Reddit-hysterin lyfte Sverigefonden – förvaltarna pekar ut fyra aktier med stor uppsida 

Foto:Mostphotos

BNP-tillväxten bättre än väntat 

Enligt SCB:s snabbindikator växte den svenska ekonomin med 0,5 procent under fjärde kvartalet i kvartalstakt. Det var sämre än snittprognosen på 0,7 procent. Samtidigt krympte ekonomin med 2,6 procent i årstakt, vilket var betydligt bättre än de minus 5,3 procent som Riksbanken trodde i november. I eurozonen sjönk däremot BNP 0,7 procent under fjärde kvartalet, jämfört med kvartalet före, enligt Eurostats snabberäknade indikator. Det var bättre än förhandstippade minus 1 procent. Jämfört med fjärde kvartalet 2019 var fallet 5,1 procent. I hela EU föll BNP 4,8 procent. Störst var raset i Spanien med minus 9,1 procent. Brrr.

Läs också: Svenskt styrkebesked mitt i andra vågen 

Foto:Henrik Montgomery/TT

Amazon krossar prognoserna

E-handelsjätten Amazons vinst per aktie på 14,1 dollar i fjärde kvartalet var nästan dubbelt upp mot snittprognosen på 7,1 dollar, enligt S&P Global Market Intelligence. Intäkterna som landade på 126 miljarder dollar mot väntade 120 miljarder. Amazon guidar samtidigt för intäkter på 100-106 miljarder i första kvartalet, här var analytikernas konsensusprognos 95,5 miljarder. Att grundare och vd Jeff Bezos lämnar över till Andy Jassy, som i dag ansvar för bolagets molntjänst AWS, visar hur viktig divisionen är och kan sätta press andra molntjänstleverantörer som Google, Microsoft och Oracle. Bäva månde it-jättarna.   

Foto:John Locher

Nytt rekord på Stockholmsbörsen

På torsdagen stängde Stockholmsbörsens index för de mest omsatta bolagen, OMXS30, för första gången hittills över 2.000. Det innebär en uppgång på 55 procent sedan slutet av mars. Samtidigt är OMXS30 bara 30 procent över den gamla kurstoppen från mars år 2000. Däremot har den som köpte index på botten i oktober 2002 fått nästan fem gånger pengarna. Med tanke på att de indextunga verkstadsbolagen, Ericsson ERIC B +0,82% Dagens utveckling och storbankerna lämnat godkända rapporter för fjärde kvartalet finns troligen mer att hämta. I alla fall om inte det blir några större störningar i vaccinleveranserna eller andra motgångar som sänker riskviljan. 

Aktietips: Experterna ser slagläge: Sju aktier att köpa nu – ”alldeles för billigt” 

Foto:Stina Stjernkvist/TT

 

 

Innehåll från St. Hunna ABAnnons

En perfekt cybersäkerhetsstorm

Redan innan Rysslands invasion av Ukraina, och den våg av cyberattacker som skett sedan dess, sågs en markant ökning av Ransomwareattacker från kriminella aktörer där amerikanska FBI gick ut och varnade för ett nyupptäckt hot i form av falska USB-minnen.

FBI varnade specifikt för att så kallade Ransomwaregrupper skickat ut falska USB-minnen till företag inom framför allt försvarsindustrin, försäkringsbranschen och transportbranschen. Falska USB-minnen, eller BadUSB på engelska, ser ut som vanliga USB-minnen innehållande dokument och filer. Men när de ansluts till datorn kan de istället agera som exempelvis ett tangentbord eller ett trådlöst nätverkskort. Detta gör att en dator kan hackas på ett ögonblick, utan att ett antivirusprogram har en chans att stoppa attacken. De här grupperna vill hacka företag och offentliga organisationer i syfte att ta kryptera all information på nätverken och därefter kräva organisationen på lösensumma, något som bland annat hände i en uppmärksammad cyberattack mot en svensk kommun 2021.

För att undvika hackare, spionage och andra hot brukar IT-system generellt utrustas med brandväggar som skydd mot attacker via internet. Känsligare system, så som styrsystem för känslig infrastruktur eller militära system, brukar dessutom vara helt frånkopplade från alla nätverk, inklusive internet. Att frikoppla system på sådant sätt kallas luftgap eller air-gap.  

Falska USB-minnen har varit kända åtminstone sedan 2010, och är ett ständigt närvarande hot mot militära luftgapade IT-system. Faktum är att alla kända, lyckade attacker mot luftgapade system har skett genom falska USB-minnen, där den mest kända attacken är den så kallade Stuxnet-attacken mot Irans kärnvapenindustri.

Det Uppsalabaserade företaget S:t Hunna AB har sedan 2015 utvecklat och sålt IT-säkerhetsutrustning för att skydda känsliga system mot den här typen av attacker och det ständiga hot från skadlig kod och virus i filer som ligger på flyttbara medier. Kundlistan involverar en lång rad kända svenska och utländska myndigheter, organisationer och företag, där Försvarsmakten och Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) är två kunder med höga krav på cybersäkerhet.

– Sedan Rysslands invasion i mars har vi haft en markant ökning av intresse från främst offentliga aktörer att få tillgång till våra produkter, säger Jonas Engfors, försäljningschef på S:t Hunna, och fortsätter:

– Många organisationer har konstaterat att de tar stora risker då de regelbundet använder information på USB-minnen och CD/DVD. Således vill de minska risken så mycket som möjligt. Med hänsyn till olika samhällsviktiga verksamheter som bedrivs finns inget utrymme för att interna system ska riskera att smittas av virus och skadlig kod – oaktat om det sker av misstag eller som resultat av en antagonistisk handling från utländska aktörer eller kriminella organisationer.

För många av S:t Hunnas kunder har det varit viktigt att systemet är utvecklat och tillverkat i Sverige av ett svenskt företag, är användarvänligt och nyttjas av aktörer inom det svenska totalförsvaret. Även om den svenska kundbasen i huvudsak består av statliga svenska myndigheter och organisationer har man även ett flertal internationella företag som kunder och produkterna används över hela världen.

Läs mer om Hunna här!

Om St Hunna 

Ett svenskt bolag grundat med omfångsrik kompetens från försvars- och informationssäkerhetsindustrin. Vi tillhandahåller produkter som förändrar informations- och cybersäkerhet för nationer, samhällen och företag till att bli bättre.

Företaget vann Bona Postulatapriset 2020, och kvalificerade sig på Delioitte Sweden Technology Fast 50 både 2020 och 2021.

Mejl: info@hunna.eu

Växel: 08-98 68 60

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med St. Hunna AB och ej en artikel av Dagens industri

Centralbankerna slog till – här är veckans viktigaste nyheter

Centralbankerna världen över höjde räntorna, Stockholmsbörsen föll tungt med ett facit på åtta nedgångsdagar av nio, dollarn sprängde 11-kronorsvallen och fastighetssektorn nådde en ny årslägstanivå. Inte en särskilt munter vecka, alltså. 

Di guidar dig igenom veckans viktigaste händelser. 

Riksbankchef Stefan Ingves.
Riksbankchef Stefan Ingves.Foto:Henrik Montgomery/TT, Henrik Holmberg / TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera