1515

Börsrekord och fortsatt Reddit-hysteri – veckans viktigaste händelser

Efter förra veckans galna kursrusningar i bland annat Gamestop, var det i stället silvermarknadens tur att bli nästa måltavla i den numera välkända Reddit-tråden. 

Di guidar dig genom veckans viktigaste händelser.

Spekulationsvågen rullar vidare

Efter förra veckans kursrusningar i spelbutikskedjan Gamestop och biografkedjan AMC, riktades intresset denna vecka mot silvermarknaden. Även här sägs det vara en samlad attack med ursprung från den numera välkända Reddit-tråden Wallstreatbeats. Planen uppges vara att genom att köpa andelar i världens största fond kopplad till silver, Ishares Silver Trust, tvinga fram fysisk leverans av silver och därmed skapa samma köptryck som med tidigare hårt blankade aktier. Uppmaningen resulterade enligt Financial Times i ett inflöde på runt 1 miljard dollar. Priset på silver passerade i måndags 30 dollar för första gången sedan 2013, men har efter det fallit tillbaka.

Läs också: Analytikern: Tre aktier för den som vill ta rygg på metallrallyt 

Aktietips: Reddit-hysterin lyfte Sverigefonden – förvaltarna pekar ut fyra aktier med stor uppsida 

Foto:Mostphotos

BNP-tillväxten bättre än väntat 

Enligt SCB:s snabbindikator växte den svenska ekonomin med 0,5 procent under fjärde kvartalet i kvartalstakt. Det var sämre än snittprognosen på 0,7 procent. Samtidigt krympte ekonomin med 2,6 procent i årstakt, vilket var betydligt bättre än de minus 5,3 procent som Riksbanken trodde i november. I eurozonen sjönk däremot BNP 0,7 procent under fjärde kvartalet, jämfört med kvartalet före, enligt Eurostats snabberäknade indikator. Det var bättre än förhandstippade minus 1 procent. Jämfört med fjärde kvartalet 2019 var fallet 5,1 procent. I hela EU föll BNP 4,8 procent. Störst var raset i Spanien med minus 9,1 procent. Brrr.

Läs också: Svenskt styrkebesked mitt i andra vågen 

Foto:Henrik Montgomery/TT

Amazon AMZN +0,95% Dagens utveckling krossar prognoserna

E-handelsjätten Amazons vinst per aktie på 14,1 dollar i fjärde kvartalet var nästan dubbelt upp mot snittprognosen på 7,1 dollar, enligt S&P Global Market Intelligence. Intäkterna som landade på 126 miljarder dollar mot väntade 120 miljarder. Amazon guidar samtidigt för intäkter på 100-106 miljarder i första kvartalet, här var analytikernas konsensusprognos 95,5 miljarder. Att grundare och vd Jeff Bezos lämnar över till Andy Jassy, som i dag ansvar för bolagets molntjänst AWS, visar hur viktig divisionen är och kan sätta press andra molntjänstleverantörer som Google GOOGL -0,53% Dagens utveckling , Microsoft MSFT -0,38% Dagens utveckling och Oracle. Bäva månde it-jättarna.   

Foto:John Locher

Nytt rekord på Stockholmsbörsen

På torsdagen stängde Stockholmsbörsens index för de mest omsatta bolagen, OMXS30, för första gången hittills över 2.000. Det innebär en uppgång på 55 procent sedan slutet av mars. Samtidigt är OMXS30 bara 30 procent över den gamla kurstoppen från mars år 2000. Däremot har den som köpte index på botten i oktober 2002 fått nästan fem gånger pengarna. Med tanke på att de indextunga verkstadsbolagen, Ericsson ERIC B +0,79% Dagens utveckling och storbankerna lämnat godkända rapporter för fjärde kvartalet finns troligen mer att hämta. I alla fall om inte det blir några större störningar i vaccinleveranserna eller andra motgångar som sänker riskviljan. 

Aktietips: Experterna ser slagläge: Sju aktier att köpa nu – ”alldeles för billigt” 

Foto:Stina Stjernkvist/TT

 

 

 


Innehåll från HP DevelopmentAnnons

HPs EliteBook - säkra kontorsdatorer optimerade för distansarbete

Framtidens arbetsplats kommer troligtvis vara en hybrid, en blandning av kontors- och distansarbete. Därför är det viktigt nu att företagen ser till att medarbetarnas datorer är optimerade för att arbeta på distans, för att säkerställa produktiviteten. 

– Det har verkligen blivit en positiv effekt av en mycket jobbig situation, i och med att företagen har sett under det senaste året att det fungerat för medarbetarna att jobba på distans. Vi är övertygade om att framtidens arbetsplats kommer att vara någon form av hybridmiljö, där vi kommer att se att man både jobbar på kontoret och på distans, exempelvis hemma, säger Niclas Oldmark, produktchef på HP Sverige.

Utöver att företagen sett att det går att driva sin verksamhet i full skala på distans finns det fler fördelar. Som exempelvis att medarbetare slipper långa pendlingsresor till jobbet, vissa arbetsuppgifter presteras bättre i lugn miljö och det blir lättare att få ihop livspusslet med minskad stress som följd. 

– Det som är viktigt är att företagen säkrar upp att medarbetarnas datorer verkligen är optimerade för distansarbete, vilket många kanske inte har hunnit under själva pandemin. Med våra enheter i serien HP EliteBook får du datorer som verkligen är optimerade för hög produktivitet, berättar Niclas Oldmark. 

Datorerna i HP EliteBook-serien har hög prestanda, kraftfulla processorer och batterierna kommer med tre års garanti. Där lång batteritid medför att jobbet kan skötas en hel dag även när det inte finns tillgång till el. Då distansarbetsplatser oftast inte är anpassade enbart för arbete, som en kontorsplats är, så går det också att välja starkare ljusstyrka på panelen. Så att den går att använda även vid starkt solljus, precis som en mobiltelefon.

– Våra datorer i HP EliteBook-serien har dessutom avancerade inbyggda konferensverktyg, med strategiskt placerade högtalare och mikrofoner för att skapa en bra ljudbild för alla som deltar i videomötet. Vi har också inbyggd brusreduceringsprogramvara som gör att störande bakgrundsljud reduceras bort, ljudteknik som vi utvecklat ihop med Bang & Olufsen, säger Niclas Oldmark. 

Du kan välja på sex olika formfaktorer i EliteBook-serien, från 13,3 tum till 15,6 tums datorer. Säkerheten är inbyggd så dina medarbetare kan surfa säkert när de är uppkopplade på externa nätverk, datorerna kommer med HP Sure View, ett inbyggt sekretessfilter som skyddar din skärm från nyfikna blickar, och Camera Shutter, kameran har en inbyggd slutare som gör att den kan täckas för med ett knapptryck. Skärmen kan på vissa modeller vridas 360 grader, så att datorn fungerar som en datorplatta. 

– För att säkerställa en lång livslängd har HP EliteBooks hög servicebarhet, och de är lätta att uppgradera, exempelvis om det skulle behövas mer kapacitet. Och skulle någon av dina medarbetare ha en svajig uppkoppling hemma är det enkelt att i efterhand koppla till en 4G modul. Datorerna i EliteBook-serien är verkligen våra mest avancerade, bärbara kontorsdatorer och de går att konfigurera på många olika sätt, avslutar Niclas Oldmark. 

Om HP

HP skapar innovativa lösningar för att förenkla och förbättra för alla, överallt. Produktportföljen består av hårdvara och programvara inom en mängd produktområden som skrivare, datorer, skärmar och 3D-skrivare. Läs mer på www.hp.com.

Läs mer om EliteBooks 

 

Mer från HP Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HP Development och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?