1515
Annons

Börspanik och rapportflod – här är veckans hetaste nyheter

Börsen föll för fjärde veckan i rad, trots starka rapporter. Vi lägger en dramatisk börsvecka till handlingarna. Di guidar dig genom de viktigaste nyheterna. 

Foto:Jesper Frisk

Fjärde sura börsveckan …

Foto:Amanda Lindgren

Stockholmsbörsen inledde veckan i panik och OMXSPI-indexet rasade med 4,5 procent, den värsta nedgången på ett och ett halvt år. Trots en återhämtning blev det ändå en ny röd veckonotering, den fjärde på raken. Historien visar att det kan fortsätta ned. Längst sura veckosvit för börsen sedan 1987 är nio veckor, sommaren 1992 då den svenska kostnads-, finans- och valutakrisen härjade. Men den här gången har nedgångarna varit större än 2 procent per vecka. Så stora fall i rad har det bara varit i som längst i fem veckor, sommaren 2002 när det sista av luften gick ur millenniets it- och tillväxtballong. 

... trots starka rapporter

Atlas Copco vd Mats Rahmström
Atlas Copco vd Mats RahmströmFoto:Joey Abrait

Bokslutsfloden har hamnat lite i skuggan av turbulensen på börsen. Det är synd. För efter två veckors rapporterande från 28 storbolag har majoriteten av bolaget visat styrka. Det är inget fel på efterfrågan för Atlas Copco, Epiroc, Sandvik, HMS och Volvo som redovisar orderingången. I miljön med flaskhalsar har ungefär hälften av bolagen ändå överträffat analytikernas intäktsförväntningar med minst 2 procent. Men det stora utropstecknet hittills är att bolagen tycks ha lyckats parera kostnadsinflationen och hela två av tre har slagit marknadens resultatprognoser med minst 2 procent. Lite över hälften har också bjudit på större utdelningar än prognoserna inför. Starkt jobbat.

Slut på Feds kutter

Fed-chefen Jerome Powell.
Fed-chefen Jerome Powell.Foto:Graeme Jennings

Den amerikanska centralbanken och Fed-chefen Jerome Powell, som tappat i förtroende efter att ha låtit inflationen dra iväg till 7 procent, fortsatte att skrämma marknaden vid onsdagens räntemöte. En första räntehöjning och slut för tillgångsköpen i mars var det enda konkreta. Kvar är frågetecknen om antal räntehöjningar, höjningstakt och balansräkningens bantningstempo. Skrämde gjorde också Jerome Powells höjningsledtråd att tillväxten och inflationen är starkare nu än när Fed började höja räntan 2016 och 2018. Att han inte tycker att tillgångspriserna hotar den finansiella stabiliteten, läs att han inte skulle tveka att punktera börsen om inflationen bet sig fast, var ytterligare lök på laxen för placerare vana att bli Fed-curlade.

Makromotvind

Foto:Patrick Semansky

IMF högg i sina makroprognoser i veckan. För i år drog Internationella valutafondens ekonomer ned den reala globala tillväxten med en halv procentenhet till 4,4 procent. För USA, Kina och euroområdet sänkte IMF dem med 1,2, 0,8 och 0,4 procent till 4,0, 4,8 respektive 3,9 procent. Listan på tillväxtmotvind är diger. Det är stigande energipriser, leveransstörningar, oväntat stark inflation, räntehöjande centralbanker, skakig kinesisk fastighetsmarknad och att USA:s president Biden inte får igenom sin välfärdssatsning Build Back Better. Sannolikheten är också större att det blir värre snarare än bättre. Det ser illa ut, men var bara en anpassning till vad de flesta redan räknade med.


Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?