Annons

Börsjubel och Telia blev av med surdeg – här veckans viktigaste nyheter

Vi blickar tillbaka på ännu en vecka med dyster prognos från Arbetsförmedlingen, och AB Volvo gör sig av med 4.100 medarbetare i spåren av pandemin.

Beskedet om att Fed börjar köpa individuella företagsobligationer fick börserna att jubla världen över. 

Di guidar dig genom de viktigaste nyheterna i veckan som gick. 

Allison Kirkby, vd för Telia.
Allison Kirkby, vd för Telia.Foto:Jesper Frisk/Mostphotos

Mörker på arbetsmarknaden 

Arbetsförmedlingens långtidsprognos i veckan visade att arbetslösheten väntas nå en topp på 11,4 procent nästa år och i genomsnitt bli 11,0 procent på helåret. Det blir i så fall det värsta utfallet på 25 år. SCB-statistik visade också att arbetslösheten i maj steg till 8,5 procent i säsongsrensade termer. Det är den högsta nivån på nästan tio år. I veckan meddelade också AB Volvo att 4 100 medarbetare, varav 1 250 i Sverige, ska sägas upp. Men det finns strimmor av ljus. En är att sysselsättningen och antalet arbetade timmar minskade i långsammare takt i maj än i april. En annan att exempelvis Konjunkturinstitutet justerat ned sin prognos över arbetslösheten.

 

Äntligen, Telia! 

Telia har efter många år blivit av med en gammal surdeg. Det gäller andelen i Turkcell som delägs på omvägar i ett komplicerat och infekterat arrangemang. På torsdagen stod det klart att Telia säljer sin 24-procentiga andel för cirka 5 miljarder kronor. Priset ses inte som någon höjdare men försäljningen sätter punkt för en stökig episod i bolagets historia och ökar möjligheterna för nya vd:n Allison Kirkby, att koncentrera sig hemmamarknaderna. Aktien steg på nyheterna.

Richard Bråse: Telia slipper turkisk huvudvärk – men rabatten är massiv 

 

Fed lyfte börserna 

I måndags kväll meddelade Federal Reserve att den ska börja direktköpa företagsobligationer. Den amerikanska centralbanken har tidigare köpt sådana via ETF:er och också meddelat att den ska köpa individuella namn. Ändå fick beskedet rejäl fart på världens börser. En förklaring kan vara att nyheten kom efter några dagar med fallande aktiekurser, inklusive ett rejält ras förra torsdagen. En annan att Fed ska köpa enligt ett index vilket ger en högre grad av automatik. 

 

5 statliga miljarder till SAS SAS +3,48% Dagens utveckling  

Det sägs ibland att det enklaste sättet att bli miljonär är att vara miljardär och köpa ett flygbolag. Svenska staten ska göra ett försök meddelade regeringen i veckan och gav klartecken för ett ägartillskott på upp till 5 miljarder kronor till SAS. Förutsättningen är att andra storägare är med på noterna. För att få med MP på noterna skjuts utbyggnaden av Arlanda upp. Eller stoppas helt, om man ska tro MP:s tolkning av överenskommelsen. Fortsättning följer.

Magnus Dagel: Staten kastar bra pengar efter dåliga 

LÄS OCKSÅ: Stor osäkerhet i SAS räddningsplan 

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?