1515
Annons

Börsfeber och vd-avhopp – här är veckans viktigaste nyheter

Börsen sätter nya rekord på löpande band, svensk ekonomi visar styrka och Castellums vd Henrik Saxborn hoppar av – bara två veckor efter att Rutger Arnhult tagit över ordförandeposten.
Di guidar dig genom de viktigaste nyheterna från veckan som gick. 

Euforiska tendenser

Foto:Stina Stjernkvist/TT

Börsen satte nya rekord i veckan. Varje dag denna förkortade handelsvecka steg index och har nu rusat 17 procent bara i år. Gigantiska stimulanspaket, ultralåga räntor, stora utdelningar som skiljs av och förhoppningar om en snar normalisering efter coronakrisen är huvudförklaringarna till rallyt.

Till viss del liknar det situationen i början av 1920-talet. Många dog i första världskrigets fasor samt i pandemin Spanska sjukan som tråkigt nog tog vid precis när kriget tog slut. När krig och sjukdom var över lades grunden för en enorm eufori, kraftig ekonomisk tillväxt och börsrally som abrupt tog slut 1929. Det kom att kallas för det glada 20-talet eller ”Roaring Twenties” på engelska. Kanske går vi mot det i ny tappning – ”det glada 2020-talet”? 

Sorti Saxborn

Henrik Saxborn
Henrik SaxbornFoto:Bo Hakansson, Bilduppdraget

Castellums vd Henrik Saxborn sa upp sig i veckan, knappt två veckor efter stämman där Rutger Arnhult valdes till ny styrelseordförande. Han har varit vd sedan 2013 och vice vd sedan 2006. En som blev förvånad över beslutet var Rutger Arnhult. ”Jag var inte förberedd på det”, sa han till Di. Han får nu börja med att rekrytera en ny vd.

Under hösten och vintern har Di rapporterat om de uppenbara intressekonflikter som riskerar att uppstå när Rutger Arnhult är ordförande för Castellum samt största ägare i konkurrenterna Corem och Klöven som nu även planeras slås samman och likna Castellum väldigt mycket. Enligt Henrik Saxborn spelade styrelseförändringarna in i beslutet att lämna vd-posten.

Fina februari-siffror

Foto:Jonas Ekstromer

SCB släppte i veckan ett knippe februari-siffror. Överlag var det positiva signaler. Enligt BNP-indikatorn växte ekonomin med 0,7 procent från januari och var 1,1 procent mindre än i februari i fjol, den sista månaden innan pandemin slog till på allvar. Vi fick också veta att orderingången till industrin fortsatte upp, med 0,3 procent i månadstakt och 5,3 procent på årsbasis. Dessutom överraskade hushållens konsumtion med en ökning på 2,0 procent från januari. I årstakt minskade minustalet till 1,9 procent, vilket är den bästa siffran sedan pandemin bröt ut. Just konsumtionen ihop med delar av tjänstesektorn är de bitar som saknas för att ekonomin ska skjuta fart på allvar. Varje vaccinationsspruta tar oss närmare.

Global minimiskatt på gång?

Foto:Evan Vucci

Biden-administrationen har minst sagt tryckt gasen i botten sedan den tillträdde för drygt två månader sedan. Det senaste utspelet gäller ett globalt golv för bolagsskatt. Syftet är inrikespolitiskt – att kunna höja den amerikanska bolagsskatten utan att försvaga USA-bolagens konkurrenskraft – men det spelar mindre roll. De försök till en internationell skattekoordinering som har gjorts de senaste åren har nu betydligt större chans att lyckas. 

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Höjning från ECB, rapportlyft och strejkslut – veckans viktigaste nyheter

ECB höjde räntan för första gången på över ett decennium, och slog då till med en dubbelhöjning. Truecaller rusade på färska delårssiffror och Sinch fick viss börsrevansch efter blankarattacken och kurskollapsen. Dessutom nådde den 15 dagar långa SAS-strejken ett slut.

Di guidar dig genom veckans viktigaste nyheter.

Foto:Michael Probst, pressbild, Johan Nilsson/TT

 

ECB-chefen Christine Lagarde.
ECB-chefen Christine Lagarde.Foto:Alex Kraus

ECB i dubbeltrubbel
Till slut, efter månader med hög inflation, beslutade även den europeiska centralbanken ECB att den måste höja sin styrränta och det aggressivare än väntat för att tackla prishöjningarna. Höjningen med en halv procentenhet var den första sedan 2011, den största på 20 år och tog räntan till noll procent. Samma dag fick den före ECB-chefen Mario Draghi på andra försöket avgå som Italiens premiärminister. Nu oroas alla över vad det politiska kaoset i Italien betyder för räntorna och den stora statsskulden på 150 procent av BNP. Nästa vecka blir det också styrräntefokus från USA, då Fed förväntas slå till med minst 0,75 procentenheters höjning efter att juni-inflationen var den högsta på 40-år.

LÄS MER: Di:s Felicia Åkerman: Otillräckligt från ECB – trots ränteöverraskning

Foto:Pressbild

Rusning att ringa hem om
I Truecaller, telefonkontaktbolaget men som också blockar oönskad kommunikation, var det öppna spjäll efter rapporten på fredagen. Aktien steg mest av alla storbolag på sin halvårsrapport så här långt i floden. Tvåa och trea på den listan är mobilspelsbolaget Stillfront och fertilitetsbolaget Vitrolife med uppgångar på 21 respektive 15 procent. Men totalt har det varit lite småsurt. I genomsnitt har storbolagen backat med 0,2 procent på sina rapportdagar. Håller trenden i sig skulle vara fjärde rapportfloden i rad som kurserna faller i genomsnitt.

LÄS MER: Truecaller redo att spendera krigskassan: ”Vi kommer dra nytta av de möjligheter som dyker upp”

Sinch ordförande och storägare Erik Fröberg.
Sinch ordförande och storägare Erik Fröberg.Foto:Pressbild

Sinch tar revansch
Blankarattacken och kurskollapsen i Sinch, den tidigare högtflygande tillväxt- och förvärvsstjärnan i den heta branschen molnkommunikation, går till historien. Klassiska är också greppen för att vända skutan. Visa krisinsikt. Sparka vd. Ny på posten är ordföranden och grundaren Erik Fröberg. Fokusera på lönsamhet. Spara. Och när de trappstegen är klara förtjänar bolaget att få växa. När paketet meddelades på torsdagen gäspade placerarna. Men på fredagen vaknade de och lyfte aktien med 15 procent.

LÄS MER: Sinch ordförande om turbulensen: Måste fokusera på kontroll

SAS vd Anko van der Werff.
SAS vd Anko van der Werff.Foto:Joey Abrait

SAS flyger igen
Efter femton dagars pilotstrejk som pressat det redan djupt krisande SAS nåddes till slut en lösning natten till tisdagen. Nu utlovas fem och ett halvt års lugn och vd Anko van der Werff talar om en ”ny kultur utan strejker”. Strejknotan ska ha uppgått till 1,5 miljarder kronor enligt SAS, men det nya avtalet ger samtidigt besparingar på 600 miljoner kronor årligen. Det är knappt en tiondel av de 7,5 miljarder kronor som SAS Forward-programmet totalt ska ge i besparingar. Den stora utmaningen kvarstår dock – att locka investerare att stoppa in nära 10 miljarder kronor i ett bolag som det senaste decenniet återkommande fått ta in nya pengar.

LÄS MER: SAS vd efter överenskommelsen: ”En ny kultur utan strejker”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera