1515

Börsfeber och vd-avhopp – här är veckans viktigaste nyheter

Börsen sätter nya rekord på löpande band, svensk ekonomi visar styrka och Castellums vd Henrik Saxborn hoppar av – bara två veckor efter att Rutger Arnhult tagit över ordförandeposten.
Di guidar dig genom de viktigaste nyheterna från veckan som gick. 

Euforiska tendenser

Foto:Stina Stjernkvist/TT

Börsen satte nya rekord i veckan. Varje dag denna förkortade handelsvecka steg index och har nu rusat 17 procent bara i år. Gigantiska stimulanspaket, ultralåga räntor, stora utdelningar som skiljs av och förhoppningar om en snar normalisering efter coronakrisen är huvudförklaringarna till rallyt.

Till viss del liknar det situationen i början av 1920-talet. Många dog i första världskrigets fasor samt i pandemin Spanska sjukan som tråkigt nog tog vid precis när kriget tog slut. När krig och sjukdom var över lades grunden för en enorm eufori, kraftig ekonomisk tillväxt och börsrally som abrupt tog slut 1929. Det kom att kallas för det glada 20-talet eller ”Roaring Twenties” på engelska. Kanske går vi mot det i ny tappning – ”det glada 2020-talet”? 

Sorti Saxborn

Henrik Saxborn
Henrik SaxbornFoto:Bo Hakansson, Bilduppdraget

Castellums vd Henrik Saxborn sa upp sig i veckan, knappt två veckor efter stämman där Rutger Arnhult valdes till ny styrelseordförande. Han har varit vd sedan 2013 och vice vd sedan 2006. En som blev förvånad över beslutet var Rutger Arnhult. ”Jag var inte förberedd på det”, sa han till Di. Han får nu börja med att rekrytera en ny vd.

Under hösten och vintern har Di rapporterat om de uppenbara intressekonflikter som riskerar att uppstå när Rutger Arnhult är ordförande för Castellum samt största ägare i konkurrenterna Corem och Klöven som nu även planeras slås samman och likna Castellum väldigt mycket. Enligt Henrik Saxborn spelade styrelseförändringarna in i beslutet att lämna vd-posten.

Fina februari-siffror

Foto:Jonas Ekstromer

SCB släppte i veckan ett knippe februari-siffror. Överlag var det positiva signaler. Enligt BNP-indikatorn växte ekonomin med 0,7 procent från januari och var 1,1 procent mindre än i februari i fjol, den sista månaden innan pandemin slog till på allvar. Vi fick också veta att orderingången till industrin fortsatte upp, med 0,3 procent i månadstakt och 5,3 procent på årsbasis. Dessutom överraskade hushållens konsumtion med en ökning på 2,0 procent från januari. I årstakt minskade minustalet till 1,9 procent, vilket är den bästa siffran sedan pandemin bröt ut. Just konsumtionen ihop med delar av tjänstesektorn är de bitar som saknas för att ekonomin ska skjuta fart på allvar. Varje vaccinationsspruta tar oss närmare.

Global minimiskatt på gång?

Foto:Evan Vucci

Biden-administrationen har minst sagt tryckt gasen i botten sedan den tillträdde för drygt två månader sedan. Det senaste utspelet gäller ett globalt golv för bolagsskatt. Syftet är inrikespolitiskt – att kunna höja den amerikanska bolagsskatten utan att försvaga USA-bolagens konkurrenskraft – men det spelar mindre roll. De försök till en internationell skattekoordinering som har gjorts de senaste åren har nu betydligt större chans att lyckas. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?