Boprisrally och blankarflykt – här är veckans hetaste nyheter

Bostadspriserna rusar vidare samtidigt som börsfesten fortsätter.
Di guidar dig genom veckans viktigaste nyheter.

 

Made in Taiwan

Foto:Alex Brandon

USA:s president Joe Bidens högste ekonomiska rådgivare Brian Dees har diskuterat det globala underskottet på halvledare med Taiwans regering, rapporterar Bloomberg. Ön i Sydkinesiska havet hyser världens största tillverkare TSMC och UMC samt ett unikt ekosystem av underleverantörer. Landet lever under ständigt hot av Kinas uttalade mål att Taiwan på sikt ska inlemmas i Folkrepubliken. Fordonsindustrin i både Europa och USA varnar för skriande halvledarbrist. Som av en händelse betonade Joe Biden en vecka tidigare att USA står upp för Taiwan mot Kina i sitt första telefonsamtal med sin kinesiska motpart Xi Jinping.

Spridda restriktioner

Foto:Michael Sohn

Europas ledare rör sig i olika riktning i frågan om det inte snart är dags att lätta på restriktioner. Tysklands förbundskansler Angela Merkel vill förlänga nedstängningar men möter protester. Frankrikes president Emmanuel Macron ser ut att ta små steg mot öppning och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har till nu på måndag utlovat en färdplan för nedtrappade restriktioner. Britterna har också kommit betydligt längre än EU med vaccineringen vilket förstås underlättar en återöppning. Att Europa inte lyckats ordna fram vaccin på samma sätt som USA och Storbritannien blir dessutom dyrt. Di:s Viktor Munkhammars överslagsberäkning i veckan pekar mot 600 miljarder kronor i månaden i ”förseningsavgift” i form av förlorad BNP.

Börsen bullrar vidare

Foto:Stina Stjernkvist/TT

Stockholmsbörsen har börjat året starkt med en uppgång på nära 7 procent och klimatet är aningen vilt. Mobilmeddelandebolaget Sinch gjorde ett förvärv värt nära 10 miljarder kronor, presenterade en stark rapport och fick applåder av analytiker. Facit för veckan blev en uppgång på 22 procent, vilket motsvarar en ökning av börsvärdet med över 20 miljarder kronor. Därmed är Sinch nu större än exempelvis skogsbolaget SCA och industrikoncernen Alfa Laval. I det betydligt mindre Fingerprint tycks det ha blivit förnyad jakt på blankare. Flera hedgefonder offentliggjorde att de nedgångsspekulerat i biotmetribolagets aktie på tisdagen, då aktien rasade nära 18 procent efter en svag rapport. Efter det fanns totalt fyra kända blankare. Efter insynsköp och en höjd rekommendation rusade aktien 43 procent på onsdagen och 10 procent på torsdagen. Det fick hälften av blankarna att fly fältet. Håll i hatten.

Inget stoppar borallyt

Januari är normalt en stark säsong på bostadsmarknaden, men nära 6 procent upp för bostadsrätter och hela 15 procent för villapriser i årstakt är en tydlig signal om högtryck. Enligt Valueguard pekar tidiga siffror mot fortsatt hetta under februari. Coroaneffekten på bostadsmarknaden sitter i. Lågräntemiljön och suget efter större boyta fortsätter att trumfa virusoro och hög arbetslöshet. Olyckskorpar bland bankekonomerna räknar med en svalare marknad när pandemin lättar och lusten för annan konsumtion än bostäder släpps lös igen. Men Nya Zeeland, som öppnade ekonomin redan i höstas, kunde konstatera en annan trend. Bostadspriserna bara fortsatte upp när låg ränta kombinerades med nyväckt post-coronaoptimism.


Innehåll från KIAAnnons

Kia presenterar nya elbilen EV6

100 procent eldrift, utrymmen för en hel familj och snabbladdning.

Nu startar förbokningen av crossovern Kia EV6 i Sverige.

Här är fakta och priser.

Världspremiär för Kia EV6 – så förbokar du online   

Kia EV6 lanseras senare i år – men redan nu går det att förboka den sydkoreanska tillverkarens nya elbil. EV6, som stödjer både 400V- och 800V-laddning, kan snabbladdas från 10 till 80 procent på bara 18 minuter eller få energi för tio mils körning på fyra och en halv minut.

– EV6 förkroppsligar det nya Kia. Den ger inspiration på varje resa med djärv design, innovativ teknik och spännande elektrisk prestanda, säger Kias vd Ho Sung Song.

Sportig GT-version

Den sportiga GT-versionen är fyrhjulsdriven och gör noll till hundra på 3,5 sekunder med en toppfart på 260 kilometer i timmen.

– GT-versionens kombination av enastående höghastighetsladdning och accelerationsprestanda som en supersportbil visar på vårt tekniska ledarskap, kommenterar Albert Biermann, chef för R&D Hyundai Motor Group.

Bilens laddningssystem är mer flexibelt jämfört med den tidigare generationens elbilar tack vare en integrerad laddningsstyrenhet som gör det möjligt att överföra energi från bilens högvoltsbatteri. V2L-funktionen kan leverera upp till 3,6 kW effekt, vilket kan komma väl till pass om man vill driva elektriska apparater, ladda elcyklar eller campingutrustning. Systemet kan också ladda en annan elbil om det skulle behövas – lite som en powerbank på hjul.

Inte heller när det gäller designspråket har Kia gjort några kompromisser vid skissbordet. Utformad för att leverera något utöver det vanliga i crossoverklassen erbjuder GT-versionen av EV6 en effektfull exteriör med högteknologiska funktioner. Kias klassiska tigernosgrill har i Kia EV6 övergått i ett utvecklat formspråk för den elektrifierade eran där strålkastarna visar ett sekventiellt och dynamiskt ljusmönster. 

Tack vare den platta elbilsarkitekturen med batteriet under golvet är kupén rymlig. De slankt utformade relaxsätena är tillverkade av återvunnen plast; motsvarande 111 PET-flaskor. Axelavståndet på 2 900 millimeter gör att innerutrymmena är jämförbara med en rymlig mellanklass-suv. 

 

AR-visning i skärmen

Displayen är lätt välvd och består av dubbla tolvtumsskärmar. Dessutom lockar Kia EV6 med AR-visning (augmented reality) i head up-displayen som projicerar grafik i vindrutan och skapar en illusion som gör att föraren bland annat ser varningar från förarassistanssystem eller vägledning via navigationen på marken framför bilen. På så sätt kan föraren ta till sig information snabbt och samtidigt hålla kvar uppmärksamheten på vägen.

Modellen med tvåhjulsdrift når en räckvidd på upp till 510 kilometer på en laddning.

De första som förhandsbokat sina bilar i Sverige kommer att få leveranser från och med oktober i år. 

Världspremiär för Kia EV6 – så förbokar du online   

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?