1515
Annons

Boprisrally och blankarflykt – här är veckans hetaste nyheter

Bostadspriserna rusar vidare samtidigt som börsfesten fortsätter.
Di guidar dig genom veckans viktigaste nyheter.

 

Made in Taiwan

Foto:Alex Brandon

USA:s president Joe Bidens högste ekonomiska rådgivare Brian Dees har diskuterat det globala underskottet på halvledare med Taiwans regering, rapporterar Bloomberg. Ön i Sydkinesiska havet hyser världens största tillverkare TSMC och UMC samt ett unikt ekosystem av underleverantörer. Landet lever under ständigt hot av Kinas uttalade mål att Taiwan på sikt ska inlemmas i Folkrepubliken. Fordonsindustrin i både Europa och USA varnar för skriande halvledarbrist. Som av en händelse betonade Joe Biden en vecka tidigare att USA står upp för Taiwan mot Kina i sitt första telefonsamtal med sin kinesiska motpart Xi Jinping.

Spridda restriktioner

Foto:Michael Sohn

Europas ledare rör sig i olika riktning i frågan om det inte snart är dags att lätta på restriktioner. Tysklands förbundskansler Angela Merkel vill förlänga nedstängningar men möter protester. Frankrikes president Emmanuel Macron ser ut att ta små steg mot öppning och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har till nu på måndag utlovat en färdplan för nedtrappade restriktioner. Britterna har också kommit betydligt längre än EU med vaccineringen vilket förstås underlättar en återöppning. Att Europa inte lyckats ordna fram vaccin på samma sätt som USA och Storbritannien blir dessutom dyrt. Di:s Viktor Munkhammars överslagsberäkning i veckan pekar mot 600 miljarder kronor i månaden i ”förseningsavgift” i form av förlorad BNP.

Börsen bullrar vidare

Foto:Stina Stjernkvist/TT

Stockholmsbörsen har börjat året starkt med en uppgång på nära 7 procent och klimatet är aningen vilt. Mobilmeddelandebolaget Sinch gjorde ett förvärv värt nära 10 miljarder kronor, presenterade en stark rapport och fick applåder av analytiker. Facit för veckan blev en uppgång på 22 procent, vilket motsvarar en ökning av börsvärdet med över 20 miljarder kronor. Därmed är Sinch nu större än exempelvis skogsbolaget SCA och industrikoncernen Alfa Laval. I det betydligt mindre Fingerprint tycks det ha blivit förnyad jakt på blankare. Flera hedgefonder offentliggjorde att de nedgångsspekulerat i biotmetribolagets aktie på tisdagen, då aktien rasade nära 18 procent efter en svag rapport. Efter det fanns totalt fyra kända blankare. Efter insynsköp och en höjd rekommendation rusade aktien 43 procent på onsdagen och 10 procent på torsdagen. Det fick hälften av blankarna att fly fältet. Håll i hatten.

Inget stoppar borallyt

Januari är normalt en stark säsong på bostadsmarknaden, men nära 6 procent upp för bostadsrätter och hela 15 procent för villapriser i årstakt är en tydlig signal om högtryck. Enligt Valueguard pekar tidiga siffror mot fortsatt hetta under februari. Coroaneffekten på bostadsmarknaden sitter i. Lågräntemiljön och suget efter större boyta fortsätter att trumfa virusoro och hög arbetslöshet. Olyckskorpar bland bankekonomerna räknar med en svalare marknad när pandemin lättar och lusten för annan konsumtion än bostäder släpps lös igen. Men Nya Zeeland, som öppnade ekonomin redan i höstas, kunde konstatera en annan trend. Bostadspriserna bara fortsatte upp när låg ränta kombinerades med nyväckt post-coronaoptimism.

Innehåll från ShibuyaAnnons

Är din känsliga data skyddad från insyn av främmande makt?

Shibuyas VD, Christina Backlund
Shibuyas VD, Christina Backlund

Banker, försäkringsbolag, företag – alla har data extremt känsliga för insyn från obehöriga. Alla bär själva ansvaret för att dessa data skyddas enligt Sveriges och EU:s lagar. Men vad gäller när vissa uppgifter lagras i molntjänster, ofta i USA, där amerikanska myndigheter har rätt att ta del av uppgifterna? Hur vet du att du inte bryter mot lagen i en ständigt skiftande digital, global värld? 

Idag finns inget överordnat avtal mellan EU och USA som reglerar lagring och hantering av kund- och brukardata. Olika domar har visat att tidigare dataöverföringsavtal inte hållit juridiskt, och bedömare menar att detsamma kommer gälla nuvarande förslag.

Omvärldens säkerhetspolitiska läge och en frånvarande lagstiftning vad gäller insyn från främmande makt gör dataskyddsfrågan extra het i dessa tider. Vågar man fortsätta digitalisera sin verksamhet trots den osäkra situationen?

Ovisshet och oro går att rå på

– Visst finns det en oro kring dessa frågor hos många verksamheter idag just för att digitaliseringen går så snabbt och adresserar så många olika delar av en verksamhet. Men det finns sätt att fortsätta digitaliseringen trots osäkerheten, säger Christina Backlund, VD på Shibuya, en av Sveriges mest erfarna aktörer vad gäller verksamhetskritisk IT. Du ska inte behöva bryta mot lagen eller riskera att data hamnar i orätta händer. Vi på Shibuya kan det här med säkra kommunikations- och driftslösningar och har kunder inom både privat och offentlig sektor. Hos oss får du hjälp att välja rätt lösningar för dina affärsmål. Det är avgörande att företagsledare och ledare för offentlig sektor i sina vägval tar hänsyn till såväl tekniska och kommersiella aspekter såväl som juridiska. 

- Shibuya har en unik position på marknaden, fortsätter hon. Tack vare vårt helsvenska ägande, våra egna datahallar och vår långa erfarenhet av IT-drift, kan vi garantera säkra lösningar och att kund- och brukardata stannar i Sverige, utan någon insyn från främmande makt. 

Framtidssäkra hybridlösningar är vägen framåt

Så vad kan företag som är osäkra göra? 

– Kontakta oss. Vi kan erbjuda framtidssäkrade hybridlösningar som våra kunder kan bygga vidare på, tryggt förvissade om att de följer lagen och att deras data garanterat blir kvar i Sverige. Vi hjälper dem också att välja rätt när det gäller molntjänster på en strategisk och praktisk nivå, och vi kan erbjuda helsvensk support dygnet runt, året om.  Vår kultur präglas av samarbete och ständigt utbyte av erfarenheter, både internt och med våra kunder men även i vårt breda ekosystem av partners som inkluderar alltifrån tech startups till stora återförsäljare och leverantörer av värdefulla branschlösningar.

Säker IT från Sverige - Shibuya 

Om Shibuya: 

Shibuya ingår i Pulsen Group och är därmed äldst i Sverige på IT. De levererar tjänster inom IT-drift, cloud- och containerteknologi, säkerhet och support, applikationsdrift samt tredjepartsservice.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Shibuya och ej en artikel av Dagens industri

Centralbankerna slog till – här är veckans viktigaste nyheter

Centralbankerna världen över höjde räntorna, Stockholmsbörsen föll tungt med ett facit på åtta nedgångsdagar av nio, dollarn sprängde 11-kronorsvallen och fastighetssektorn nådde en ny årslägstanivå. Inte en särskilt munter vecka, alltså. 

Di guidar dig igenom veckans viktigaste händelser. 

Riksbankchef Stefan Ingves.
Riksbankchef Stefan Ingves.Foto:Henrik Montgomery/TT, Henrik Holmberg / TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera