Made in Taiwan

USA:s president Joe Bidens högste ekonomiska rådgivare Brian Dees har diskuterat det globala underskottet på halvledare med Taiwans regering, rapporterar Bloomberg. Ön i Sydkinesiska havet hyser världens största tillverkare TSMC och UMC samt ett unikt ekosystem av underleverantörer. Landet lever under ständigt hot av Kinas uttalade mål att Taiwan på sikt ska inlemmas i Folkrepubliken. Fordonsindustrin i både Europa och USA varnar för skriande halvledarbrist. Som av en händelse betonade Joe Biden en vecka tidigare att USA står upp för Taiwan mot Kina i sitt första telefonsamtal med sin kinesiska motpart Xi Jinping.
Spridda restriktioner

Europas ledare rör sig i olika riktning i frågan om det inte snart är dags att lätta på restriktioner. Tysklands förbundskansler Angela Merkel vill förlänga nedstängningar men möter protester. Frankrikes president Emmanuel Macron ser ut att ta små steg mot öppning och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har till nu på måndag utlovat en färdplan för nedtrappade restriktioner. Britterna har också kommit betydligt längre än EU med vaccineringen vilket förstås underlättar en återöppning. Att Europa inte lyckats ordna fram vaccin på samma sätt som USA och Storbritannien blir dessutom dyrt. Di:s Viktor Munkhammars överslagsberäkning i veckan pekar mot 600 miljarder kronor i månaden i ”förseningsavgift” i form av förlorad BNP.
Börsen bullrar vidare

Stockholmsbörsen har börjat året starkt med en uppgång på nära 7 procent och klimatet är aningen vilt. Mobilmeddelandebolaget Sinch gjorde ett förvärv värt nära 10 miljarder kronor, presenterade en stark rapport och fick applåder av analytiker. Facit för veckan blev en uppgång på 22 procent, vilket motsvarar en ökning av börsvärdet med över 20 miljarder kronor. Därmed är Sinch nu större än exempelvis skogsbolaget SCA och industrikoncernen Alfa Laval. I det betydligt mindre Fingerprint tycks det ha blivit förnyad jakt på blankare. Flera hedgefonder offentliggjorde att de nedgångsspekulerat i biotmetribolagets aktie på tisdagen, då aktien rasade nära 18 procent efter en svag rapport. Efter det fanns totalt fyra kända blankare. Efter insynsköp och en höjd rekommendation rusade aktien 43 procent på onsdagen och 10 procent på torsdagen. Det fick hälften av blankarna att fly fältet. Håll i hatten.
Inget stoppar borallyt
Januari är normalt en stark säsong på bostadsmarknaden, men nära 6 procent upp för bostadsrätter och hela 15 procent för villapriser i årstakt är en tydlig signal om högtryck. Enligt Valueguard pekar tidiga siffror mot fortsatt hetta under februari. Coroaneffekten på bostadsmarknaden sitter i. Lågräntemiljön och suget efter större boyta fortsätter att trumfa virusoro och hög arbetslöshet. Olyckskorpar bland bankekonomerna räknar med en svalare marknad när pandemin lättar och lusten för annan konsumtion än bostäder släpps lös igen. Men Nya Zeeland, som öppnade ekonomin redan i höstas, kunde konstatera en annan trend. Bostadspriserna bara fortsatte upp när låg ränta kombinerades med nyväckt post-coronaoptimism.