1515

BNP rasade i augusti – snabbaste fallet sedan april i fjol

Den svenska ekonomin krympte i augusti i den snabbaste takten sedan april i fjol. Nedgången på 3,8 procent från juli var klart större än väntat. Men det är fortsatt återhämtning som gäller, om än i lugnare takt.

Efter att inköpschefsindex för september indikerat oväntat högt tryck i den svenska ekonomin kom onsdagens statistikskörd från SCB avseende augusti som något av en kalldusch. Allt pekade nedåt och dessutom i större grad än väntat.

Den så kallade BNP-indikatorn, som är tänkt att ge en snabb bild av hur hela ekonomin utvecklas på månadsbasis, visade att BNP i augusti krympte med 3,8 procent från juli. De flesta hade räknat med en sättning efter några mycket starka månader, men inte i den omfattningen.

Faktum är att endast april 2020 har varit sämre sedan SCB började publicera indikatorn. Nedgången tog BNP-index tillbaka till de nivåer som gällde under årets första kvartal. En tröst är att ekonomin trots det stora fallet var 2,4 procent större än i augusti i fjol. SCB släppte också siffror över det så kallade produktionsvärdet i näringslivet. Detta sjönk med 4,7 procent i augusti jämfört med juli.

Den viktigaste orsaken till augustiraset var en mycket svag exportutveckling. En central faktor är troligen de omfattande problem med komponentbrist och annat utbudstrassel som framför allt tillverkningsföretagen brottas med. Men annan SCB-statistik visade att industrins orderingång i augusti sjönk med 2,4 procent på månadsbasis, vilket kan vara ett tecken på att även efterfrågan börjar vekna.

Här är det värt att lägga till att den tyska industrin orderingång i augusti sjönk med hela 7,7 procent i månadstakt. De svenska tillverkningsföretagen är med andra ord inte ensamma om att känna av en viss motvind.

Även hushållen avslutade sommaren med en lite mer defensiv hållning. Konsumtionen sjönk med 1,1 procent i månadstakt men steg med 4,8 procent i årstakt.

Sammantaget går onsdagens statistik inte att beskriva som annat än usel. Swedbank, exempelvis, flaggar nu för att bankens prognos om en BNP-tillväxt på 4,3 procent i år nu kan behöva skrivas ned.

Så illa behöver det inte bli. Dammet har ännu inte lagt sig efter de pandemiinducerade svängningarna och det är inte helt lätt att tolka alla besked som kommer. Den mycket svaga utvecklingen i augusti är också svår att få ihop med de fortsatt väldigt starka signalerna från inköpschefsindex och KI-barometern.

Hård utfallsdata väger dock alltid tyngre än indikatorer. Dessutom tycks utbudsproblemen i ekonomin om något ha förvärrats sedan augusti, främst i form av stigande energipriser. Huvudspåret är ändå fortsatt återhämtning men i lugnare takt.


Innehåll från Vectura FastigheterAnnons

Vectura bygger Stockholms nya Life science-center

Forskning, akademi och näringsliv förenas i det nya Life science-centret Forskaren. Här skapar Vectura förutsättningar för innovation mellan verksamheter. Affärer och idéer får möjlighet att växa i en miljö framtagen för kreativa samarbeten. 

Hållbarhet har präglat Forskaren från vision till första spadtag. Genom lösningar som gröna miljöer, solceller på taket och materialval med lågt koldioxidutsläpp bidrar byggnaden till en bättre framtid. Med sin runda form kommer Forskaren sticka ut i den annars strömlinjeformade Hagastaden, något som ytterligare förstärker visionen om en mötesplats för nytänkande och utveckling. 

– Forskaren är specifikt designad för att möjliggöra samverkan som kan ge mervärde. Vissa delar av centret kommer också att vara öppet för allmänheten, med syftet att öka intresset för Life science, i synnerhet bland unga. Här har vi redan inlett ett fruktbart samarbete med Tekniska museet, som kommer att presentera olika utställningar och aktiviteter, säger Micael Averborg, affärsenhetschef kommersiellt på Vectura.

En dörr till framtiden

Peter Skogh, museidirektör på Stiftelsen Tekniska museet, framhåller vikten av att erbjuda allmänheten fler ingångar till forskningens värld. I nya Hagastaden, som just nu växer fram i Stockholm, samlas några av världens mest framstående aktörer inom området och Peter ser samarbetet kring Tekniska museet, Karolinska Institutet och Vectura Fastigheter som ett nav i utvecklingen: 

– Forskaren är inte bara ett skyltfönster för den senaste forskningen utan också en öppen dörr till framtiden. Du kommer kunna utforska, upptäcka och delta i utvecklingen av framtidens Life science. Tillsammans med KI vill vi bidra till möten med profiler inom området, upplevelser och labb om det senaste. Vi vill skapa plats för tankar och dialoger som engagerar och utmanar. På vardagar blir platsen en resurs för skolelever och lärare, som kanske ger inspiration till framtida studier och jobb. Helger och kvällar kommer bjuda på allt från intressanta samtal till kreativa musik- och konstupplevelser kopplade till ämnet. Konceptet för den publika verksamheten arbetas fram nu under hösten 2021.

Dynamiska ytor – intressanta möten

Ett av de framstående bolag som kommer att dela Forskaren med Tekniska museet är strålterapiföretaget Elekta, vars ursprung är Karolinska Institutet. Mattias Thorsson, Head of Corporate Communications på Elekta, konstaterar att Forskaren är en plats där fysiska möten möjliggör såväl utveckling och samarbete, som gemenskap och kultur – en flexibilitet som utgör en naturlig del av framtidens kontor. 

– Vi ser möjligheter i husets dynamiska ytor och de intressanta möten som de kan skapa både med nya företag, akademin och vården. Vi är i början av arbetet med att utforska möjligheterna och har hittills haft goda dialoger med exempelvis vår partner Medicinska föreningen på Karolinska Institutet. 

Kombinationen av en spännande arkitektur, den centrala platsen och möjligheter till samarbete mellan akademin, sjukhuset och företag inom samma bransch på en och samma plats var således avgörande för Elektas val. 

– Vi delar Forskarens vision om att skapa nya idéer och lösningar för liv och hälsa, i dialog med andra parter som kan utmana tankesätt och gränser. Vi får också helt nya förutsättningar för att bedriva bra labbverksamhet i närhet till Elektas kontor, och att vi på bästa plats får en möjlighet att visa upp möjligheterna med strålterapi som en viktig del i cancerbehandling, avslutar Mattias.

Läs mer om att etablera verksamhet i Forskaren

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Vectura Fastigheter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?