Annons

BNP rasade i augusti – snabbaste fallet sedan april i fjol

Den svenska ekonomin krympte i augusti i den snabbaste takten sedan april i fjol. Nedgången på 3,8 procent från juli var klart större än väntat. Men det är fortsatt återhämtning som gäller, om än i lugnare takt.

Efter att inköpschefsindex för september indikerat oväntat högt tryck i den svenska ekonomin kom onsdagens statistikskörd från SCB avseende augusti som något av en kalldusch. Allt pekade nedåt och dessutom i större grad än väntat.

Den så kallade BNP-indikatorn, som är tänkt att ge en snabb bild av hur hela ekonomin utvecklas på månadsbasis, visade att BNP i augusti krympte med 3,8 procent från juli. De flesta hade räknat med en sättning efter några mycket starka månader, men inte i den omfattningen.

Faktum är att endast april 2020 har varit sämre sedan SCB började publicera indikatorn. Nedgången tog BNP-index tillbaka till de nivåer som gällde under årets första kvartal. En tröst är att ekonomin trots det stora fallet var 2,4 procent större än i augusti i fjol. SCB släppte också siffror över det så kallade produktionsvärdet i näringslivet. Detta sjönk med 4,7 procent i augusti jämfört med juli.

Den viktigaste orsaken till augustiraset var en mycket svag exportutveckling. En central faktor är troligen de omfattande problem med komponentbrist och annat utbudstrassel som framför allt tillverkningsföretagen brottas med. Men annan SCB-statistik visade att industrins orderingång i augusti sjönk med 2,4 procent på månadsbasis, vilket kan vara ett tecken på att även efterfrågan börjar vekna.

Här är det värt att lägga till att den tyska industrin orderingång i augusti sjönk med hela 7,7 procent i månadstakt. De svenska tillverkningsföretagen är med andra ord inte ensamma om att känna av en viss motvind.

Även hushållen avslutade sommaren med en lite mer defensiv hållning. Konsumtionen sjönk med 1,1 procent i månadstakt men steg med 4,8 procent i årstakt.

Sammantaget går onsdagens statistik inte att beskriva som annat än usel. Swedbank, exempelvis, flaggar nu för att bankens prognos om en BNP-tillväxt på 4,3 procent i år nu kan behöva skrivas ned.

Så illa behöver det inte bli. Dammet har ännu inte lagt sig efter de pandemiinducerade svängningarna och det är inte helt lätt att tolka alla besked som kommer. Den mycket svaga utvecklingen i augusti är också svår att få ihop med de fortsatt väldigt starka signalerna från inköpschefsindex och KI-barometern.

Hård utfallsdata väger dock alltid tyngre än indikatorer. Dessutom tycks utbudsproblemen i ekonomin om något ha förvärrats sedan augusti, främst i form av stigande energipriser. Huvudspåret är ändå fortsatt återhämtning men i lugnare takt.

Innehåll från AvanzaAnnons

Experten: Så kan fler få 1 miljon mer i pension

Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Avgifter är som karies i tänderna. Skadan syns inte direkt, men över tid gröper avgifterna ur pensionen och äter upp dina pengar.

– Onödiga avgifter kan ge dig 1 miljon mindre att leva på i framtiden, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

Det kan löna sig att ge tjänstepensionen lite uppmärksamhet. Rejält. Flera aktörer i pensionsbranschen tar nämligen ut fasta årliga skalavgifter, vilket gör att dina pengar landar i försäkringsbolagets fickor i stället för dina egna, menar Nicklas Andersson.

– Det är så onödigt. En till synes låg avgift på 0,65 procent per år kan göra att du får 1 miljon mindre att leva på som pensionär, vilket är mycket pengar. Därför är det väldigt viktigt att man ser över sina pensioner och flyttar dem bort från avgifter, säger han.

Kan du få 1 miljon mer? Testa och se! Här letar Avanza rätt på dina gamla pensioner åt dig.

Hur kan det bli 1 miljon mer?

Eftersom de årliga avgifterna är procentuella blir kostnaden högre i takt med att ditt sparande växer. Kanonbra för försäkringsbolaget som tjänar mer pengar år efter år – men dåligt för dig som sparare då fler kronor försvinner i avgifter vilket effektivt urholkar din framtida pension.

– Ingen skulle väl någonsin ha sin månadslön på ett konto med årlig procentuell avgift, men ändå har många ett sådant upplägg med sin tjänstepension. Det borde undvikas till varje pris. Nu är det dessutom enklare än någonsin att flytta sina pensioner och ge sig själv en rejäl framtida löneförhöjning på köpet, säger Nicklas Andersson.

Vilka pensioner går att flytta?

Förra året började ett efterlängtat lagförslag att gälla. Det innebär att det max får kosta 600 kronor att flytta en icke kollektivavtalad tjänstepension till en annan aktör. Förslaget omfattar fondförsäkringar och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 2007.

– Mitt absolut bästa pensionstips är att flytta gamla tjänstepensioner och privata pensionsförsäkringar till en aktör helt utan skalavgifter. Det kan alltså ge dig upp till 1 miljon mer i pension. Därefter är det naturligtvis viktigt att säkerställa rätt sparform och prislapp, men skalavgiften är trots allt en garanterad avgift. Bara genom att undvika den förbättrar du framtidsutsikterna i ditt sparande, säger Nicklas Andersson.

Låt Avanza leta rätt på dina gamla pensioner – och se direkt om de går att flytta eller inte (och vad du kan spara på att undvika avgifter). 

De 5 mest ägda aktierna hos Avanza just nu:

1. Investor B 

2. Samhällsbyggnadsbolaget i Norden B 

3. Volvo B 

4. Kinnevik B 

5. Volvo Car B 

Listan visar de mest ägda aktierna bland Avanzas kunder per den 2022-10-19.

De 5 mest ägda fonderna hos Avanza just nu:

1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag 

2. Avanza Zero 

3. Avanza Global 

4. Länsförsäkringar Global Indexnära 

5. Swedbank Robur Ny Teknik A 

Listan visar de mest ägda fonderna bland Avanzas kunder per den 2022-10-19.

Risktext:

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. 

*De nya reglerna för sänkta avgifter gäller alla fond- eller depåförsäkringar, ej traditionella försäkringar, tecknade efter 1 juli 2007. Observera att du inte kan flytta kollektivavtalad tjänstepension till oss så som SAF-LO, KAP-KL, PA03 (PA16) eller ITP (ITPK). Avanza bjuder på flyttavgiften upp till 1 000 kronor. Läs mer och se hur vi har räknat här.

 

Mer från Avanza

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Avanza och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera