Blodigt för SAS och glädjeskutt för oljan – veckans viktigaste händelser

Coronatyngda SAS-aktien har rusat den senaste månaden på vaccinnyheter, men bolagets rapport avslöjade att krisen är långt ifrån över. 

Oljepriserna lyfte rejält på fredagen efter ny överenskommelse inom Opec+.

Di guidar dig till veckans viktigaste händelser.

Foto:TT

Blodigt för SAS SAS -1,44% Dagens utveckling

SAS-aktien har rusat i spåren av den senaste månadens vaccinnyheter. Men torsdagsmorgonens rapport – där SAS stängde verksamhetsåret 2019/2020 – visade att krisen är långtifrån över för bolaget. Kvartalets kassaflöde från den löpande verksamheten landade på minus 2,9 miljarder kronor och den samlande förlusten på sista raden för hela verksamhetsåret uppgår till hela minus 9,3 miljarder kronor. Höstens tilltagande smittspridning har drabbat flygbolaget hårt. Men i en analys spår Nordea att SAS nyfyllda kassa räcker för att täcka kommande årets förluster och att bolaget därefter vänder till ett positivt kassaflöde. Vaccineringen blir en nyckelfråga för SAS framtid. 

Analyspodden: Di:s expert – ”Aktiekursen har ju dött” 

 

Undantagstillstånd råder

I måndagens tidningsutgåva kunde Di berätta att EQT beviljat ännu ett undantag från de femåriga inlåsningsklausulerna som instiftades i samband med bolagets börsnotering. Denna gång gällde det EQT-toppen Hjalmar Winbladh och han kunde därmed sälja aktier för cirka 370 Mkr, detta efter att han lämnat sin anställning i bolaget. Inlåsningsklausulerna har flera gånger visat sig vara allt annat än skrivna i sten. Frågan är vad de är värda om de ideligen rundas.

 

Glädjeskutt för det svarta guldet

Ökade produktionskvoter inom Opec brukar inte leda till glada miner på oljemarknaden. Men veckans besked om att oljekartellen och dess samarbetspartners bara ökar produktionen med 500.000 fat per dag istället för de 2 miljoner som det tidigare talats om mottogs med prisuppgång för råolja. På fredagen klättrade Brent upp nära 50 dollar per fat för första gången på närmare nio månader.

Från och med januari kommer Opec hålla möten om produktionskvoterna varje månad tillsammans med sina samarbetspartners. Saudiarabien skickar starka signaler om flexibilitet och med regelbundna möten kan det betyda snabba åtstramningar. Men Ryssland vill gärna se högre kvoter – potentialen för geopolitisk volatilitet är alltså hög framöver.

 

Sista brexitpaniken?

Det är nu en vecka kvar till EU-toppmötet som pekats ut som den sista chansen för unionen och Storbritannien att enas om ett avtal innan brexit slår till med full kraft. Frankrikes president Emmanuel Macron höjde temperaturen i förhandlingarna igen i veckan med krav på skydd för franska fiskerätter och hårdare regler kring bland annat statsstöd.

Dåligt humör är alltså att räkna med i slutspurten av vad som hela tiden varit laddade diskussioner. Sannolikt måste regeringscheferna samlas för en sista omgång hetsiga förhandlingar innan dramat är över.

Läs också: Högt spel inför dubbla EU-stup – krisstöd kan försenas 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?