1515
Annons

Bistert för bolagen som missade rallyt

Juli var den bästa börsmånaden på Stockholmsbörsen sedan november 2020. Även augusti har inletts med börsuppgång. Men för flera bolag inom byggsektorn och sällanköp har kursåterhämtningen varit skral inför den befarade lågkonjunkturen. 

Foto:Boris Roessler

Fallande räntor och stora kapitalinflöden till aktiemarknaderna i både USA och Sverige vände under högsommaren första halvårets mycket negativa börstrend. Särskilt kraftfull har kursrekylen varit för en del hårt pressade tillväxtbolag, grön energi-företag och fastighetssektorn. 

För byggrelaterade företag och bolag som verkar inom sällanköp har kursuppgången dock i många fall uteblivit. 

Balkongtillverkaren Balco BALCO 0,00% Dagens utveckling , företagsgruppen Bergman & Beving BERG B +2,35% Dagens utveckling – som också innehåller ett antal byggrelaterade företag – fastighetsutvecklaren Besqab BESQ +16,01% Dagens utveckling , bygghandelsfirman Byggmax BMAX +2,92% Dagens utveckling och badrumstillverkaren Svedbergs SVED B 0,00% Dagens utveckling handlas alla mindre än 10 procent över årets respektive kursbotten. 

Bland övriga bolag på Stockholmsbörsen som också handlas nära bottenkurs återfinns teleoperatören Tele2 TEL2 B +1,24% Dagens utveckling , godistillverkaren Cloetta CLA B +0,86% Dagens utveckling samt detaljhandlaren Clas Ohlson CLAS B +1,37% Dagens utveckling som för juli släppte svaga försäljningssiffror för tredje månaden i råd.

Även Husqvarna HUSQ B +1,70% Dagens utveckling har fortsatt att utvecklas svagt på Stockholmsbörsen sedan Di rapporterat om att bolaget har fortsatta leveransproblem. Under sommaren har också bolagets amerikanska konkurrent Black and Decker tvingats till en kraftig vinstvarning till följd av ökade kostnader och minskad efterfrågan. 

Sett till hur ekonomin har utvecklats den senaste tiden framstår det som framsynt att vara försiktigt inställd till just byggrelaterad verksamhet och sällanköpsföretag.  

På bostadsmarknaden har sommaren inneburit en tydlig avmattning i form av ett ökat utbud och färre sålda bostäder. Om trenden fortsätter under hösten kommer det att pressa bostadsutvecklare som Besqab, men även företag som Svedberg och Byggmax eftersom om få flyttar är det också färre som renoverar. Pressen i sektorn blir inte mindre av att byggkostnaderna nu stiger snabbare än på över 40 år.

Tele2:s kräftgång kan bero på att marknaden befarar att Kinnevik ska sälja ytterligare aktier efter vårens 6-miljardersförsäljning. 

Den uteblivna rekylen för Cloetta är också företagsspecifik och orsakad av bolagets nyhet från i maj om att investera 2,5 miljarder kronor i ny godisfabrik i Nederländerna. Investeringen, som motsvarar fem årsvinster, förväntas från 2026 öka rörelsevinsten med 160-180 miljoner kronor, vilket placerarna tycker är en för dålig investeringskalkyl. 

Den 27 september har Cloettachefen Henri de Sauvage-Nolting kallat till investerarmöte för att övertyga aktiemarknaden. Möjligen kan detta möte falla aktieägarna i smaken och få den svaga kurstrenden att vända. 

Miljarder rullade in för ägarduon

Höstmörka konjunkturutsikter ligger som en våt (och kall) filt över börsen just nu. Då piggar det upp med en oväntad – och välförtjänt – kursrusning. 

Här är några av veckans viktigaste händelser.

Bioarctics grundare och storägare Pär Gellerfors och Lars Lannfelt.
Bioarctics grundare och storägare Pär Gellerfors och Lars Lannfelt.

Minnesvärd kursrusning
Det svenska forskningsbolaget Bioarctic överraskade både forskningsvärlden och aktiemarknaden i veckan. De första resultaten i en fas 3-studie för potentiella alzheimerläkemedlet lecanemab var nämligen goda och nu hägrar en potentiell mångmiljardmarknad i USA för Bioarctic och dess partnerbolag Eisai. Det är därför inte märkligt att Bioarctics kurs drygt trefaldigats under veckan och börsvärdet svällt från cirka 8 miljarder kronor till drygt 25 miljarder. Vinnarna är i först hand personer som drabbats av Alzheimers sjukdom men grundarna och storägarna Lars Lannfelt och Pär Gellerfors har också ökat sina förmögenheter med ett antal miljarder – och det framstår som rimligt. Hatten av.

Hmmmm H&M
H&M:s rapport gjorde ingen glad, med undantag för dem som blankat aktien. Resultatet var svagare än väntat, avvecklingen i Ryssland kostar på och den dyra dollarn höjer inköpspriserna. Dessutom sväller varulagret trots att modejätten har höjt sina priser klart mindre än konkurrenten Inditex och enligt vd Helena Helmersson även mindre än vad kostnadsökningarna motiverar. Lageruppbyggnaden bäddar för framtida reor när kläderna ska bort från hyllan. Aktien tappade nästa 6 procent på rapportdagen men steg något under fredagen.

Kallare konjunktur, men ljus i räntemörkret
Septemberbarometern från Konjunkturinstitutet KI noterade en ytterligare försämring av hushållens redan svartsynta pessimism i nivå med 1990-talskrisen. Även i näringslivet sjönk framtidstron på bred front inklusive den tidigare envist optimistiska industrin. Företagen vittnar om tunnare orderingång och anställningsplanerna vacklar. Till på köpet rapporterade SCB fortsatta försäljningstapp i detaljhandeln. Minus 5,1 procent i årstakt är även det den värsta noteringen på nära 30 år. Däremot spår KI i sin nya prognos att Riksbanken börjar sänka räntan redan nästa höst, när både konjunkturen och inflationsbrasan mattas snabbt.

Plusvecka för kronan
Kronan har en tuff höst. I veckan lades sten på börda när Riksgäldskontoret meddelade att skulden i utländsk valuta ska avvecklas. Det innebär att köp av andra valutor för motsvarande 100 miljarder kronor över fyra år. Med andra ord försäljning av 25 miljarder kronor per år. Sett till omsättningen på valutamarknaden är det småpengar men signalvärdet är negativt. Det gäller särskilt som även Riksbanken är i färd med att sälja kronor som ett led i egenfinansieringen av valutareserven. Trots det stärktes kronan, mätt med KIX-index, under veckan. Men orsakerna till det får nog letas på annat håll.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera