1515
Annons

Banktoppens dystra scenario: Industrin kan inte hålla emot i längden

Får vi ett K eller W i konjunkturen med de nya nedstängningarna i pandemins spår? Swedbanks seniora rådgivare Olof Manner målar två ganska dystra scenarier i Di-podden Makrorådet – men får visst mothugg av Länsförsäkringars Anna Öster.

Swedbanks seniora rådgivare Olof Manner.
Swedbanks seniora rådgivare Olof Manner.Foto:Jack Mikrut

Med ny osäkerhet kring de ekonomiska effekterna av pandemin är frågan nu vilken form återhämtningen tar. Det säger Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank, i Makrorådet.

Om industrins motståndskraft håller kan det bli en mer tudelad utveckling, en kurva som kan liknas vid ett K där en del av ekonomin fortsätter upp medan en annan viker ned igen.

Om även industrin ger vika är det bästa scenariot snarare ett W, där den första återhämtningsfasen går över i en bred nedgång igen.

”Industrin kan nog vara mer uthållig men jag tror inte den kommer kunna stå emot ytterligare nedstängningar så länge, till slut kommer det att påverka fler branscher”, säger Olof Manner.

Länsförsäkringars investeringschef Anna Öster är något mer optimistisk.

”Jag tror att man är mer finkalibrerad och fortsätter att vara det i de åtgärder som tas kring pandemin och smittspridningen nu. Där tror att industrin kan fortsätta hålla öppet”, säger hon.

Även för tjänstebolagen, som fortfarande kämpar i motvind, bör smällen inte bli lika kraftig som under våren så länge hushållen står emot enligt Anna Öster.

”Vi kommer absolut att se effekter men jag tror att även vi konsumenter har vant oss mer vid en här situationen. Vi var mer i en chocksituation i våras.”

I veckan presenterade regeringen ytterligare två ändringsbudgetar för 2020 med bland annat mer stöd till kommuner och regioner. Anna Öster och Olof Manner ger krishanteringen godkänt så här långt och tror att både regeringen och Riksbanken är redo att göra mer vid behov.

”Det man eventuellt saknar är för vissa branscher som drabbas specifikt, där kan man leta efter mer stimulanser. Men jag tror att vi kommer få de pengar som behövs”, säger Olof Manner.


Kina står fast vid hård linje mot covid – till varje pris

Kinas president Xi Jinping.
Kinas president Xi Jinping.Foto:Huang Jingwen

Kinas president Xi Jinping står fast vid landets hårda linje mot covid i ett uttalande på torsdagen. Till skillnad från i mars manar han nu inte till åtgärder som ska skada ekonomin så lite som möjligt.

Uttalandet, som citeras på Twitter av energianalytikern John Kemp på fredagen, lämnades av Kinas politbyrås ständiga utskott, i praktiken Kinas regering som leds av president Xi Jinping, på torsdagen.

Efter att i sitt tal ha konstaterat hur framgångsrikt Kina har bekämpat coronaviruset, tidigare i Wuhan och för närvarande i Shanghai, konstaterar presidenten att epidemin fortfarande är på en hög nivå, att viruset fortfarande muterar, och att stor osäkerhet råder om epidemins riktning framöver.

”Det är verkligen inte dags att andas ut och vila. Mitt land är ett land med en stor befolkning, med en stor åldrande befolkning, men en ojämn regional utveckling och otillräckliga sjukvårdsresurser. Lättnader i smittskydd och kontroller kommer oundvikligen att leda till storskaliga infektioner, allvarliga sjukdomar och dödsfall”, slår han sedan fast.

Uttalandet kontrasterar mot ett liknande som lämnades i mars, genom att nu inte nämna något om hur kontrollåtgärder bör minska de ekonomiska effekterna så mycket som möjligt. Detta enligt CNBC, som citerar den japanska banken Nomuras chefsekonom för Kina.

Bruce Pang, makro- och strategichef vid China Renaissance, säger till CNBC att uttalandet bör tolkas som ett försök att ena kineserna om den pågående nolltoleranspolicyn.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?