Annons

Banktopparna oense: ”Man ska inte hoppas på ett V”

Det ser ut att bli en grundare botten, men att det skulle bli en V-återhämtning i den reala ekonomin är för optimistiskt. Det säger Swedbanks tillförordnade chefsekonom Andreas Wallström i Makrorådet. Kristin Magnusson Bernard ger mothugg.

Andreas Wallström och Kristin Magnusson Bernard.
Andreas Wallström och Kristin Magnusson Bernard.Foto:Jack Mikrut

Hoppet om ett V-format konjunkturförlopp har ökat de senaste veckorna. Men Swedbanks tillförordnade chefsekonom Andreas Wallström är tveksam.

”Jag tycker inte att man ska hoppas på ett V. Statistiken de senaste veckorna har visserligen varit positiv för såväl Sverige som omvärlden, men det handlar mest om att raset under det andra kvartalet inte blir fullt så stort som befarat. Att återhämtningen skulle bli så mycket starkare tycker jag däremot inte att det finns så mycket som talar för”, säger han i Di-podden Makrorådet.

”Vår syn är fortfarande att det blir en långsam återhämtning. Tvingas jag välja bokstav säger jag fortfarande U.”

Kristin Magnusson Bernard, global chef för makroanalys på Nordea, håller med om att botten ser ut att bli grundare.

”För svensk del börjar ett BNP-fall på 4-5 procent i år kännas rimligare än de 6-7 som vi kanske trodde förut. Bakgrunden är att den inhemska privata efterfrågan håller uppe bättre än befarat.”

Detta ihop med den starka börsen och den ökade riskaptiten kan leda till att den negativa spiralen där permitteringar blir varsel som blir uppsägningar inte blir fullt så kraftig. Kristin Magnusson Bernard ser också andra tecken.

”En intressant, men svårkvantifierad, sak är hur folks beteende ändras i relation till hälsorisker. Protesterna efter George Floyds död är ett slags temperaturmätare. Är något viktigt så är man uppenbarligen redan nu redo att trotsa vad som troligen är rätt stora hälsorisker. Då är det troligt att vi längre fram kommer att göra det även i andra sammanhang. Det ökar sannolikheten för att världen tidigare än vad jag trodde för en månad sedan kan återgå till att bli lite mer som den var innan.”

Andreas Wallström befarar att detta inte räcker.

”Något slags normalisering från nu ungefär tror jag låg i de flestas prognoser. Och vissa delar av ekonomin kan nog komma tillbaka rätt snabbt. Men vi ser nu att industrin, med långa och komplexa produktionskedjor, har problem. De kedjorna är inte starkare än sin svagaste länk och man ska nog räkna med störningar under en längre tid.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?