Bankflyt värt miljoner och avhopp i vänsterpartiet

Jonas Sjöstedt hoppar av som partiledare för vänsterpartiet, kommunerna får mer pengar och riskkapitalbolaget EQT startar en ny rekordfond. Swedbank Robur lyckades sälja storpost i spelbolaget Kindred bara timmar före vinstvarningen och det efterföljande raset. Här är veckans viktigaste händelser.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt meddelade i veckan att han avgår från sin post.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt meddelade i veckan att han avgår från sin post.Foto:Janerik Henriksson/TT

Mer pengar till kommunerna – och ett avhopp

Den politiska veckan var intensiv, med krav på extra val och Jonas Sjöstedts avgångsbesked. Ur ekonomisk synvinkel var Magdalena Andersson pressträff i torsdags viktigast. Efter att ha skruvat ned prognosen för årets BNP-tillväxt till 1,1 procent och upp den för arbetslösheten till 7,0 procent lovade finansministern mer eller mindre att kommunerna redan i vårbudgeten kommer att tillföras extra pengar. Hur stora summor det handlar om och huruvida statsbidragen kommer att finansieras återstår dock att se.

 

Kindred sänkte sektorn

Spel- och dobbelbolaget Kindreds vinsvarning i veckan fick aktien att rasa med som mest 20 procent. Fallet drog med sig även andra bolag i sektorn, som redan hade ett svagt år bakom sig. En anmärkningsvärd omständighet är att storägaren Swedbank Robur bara timmar innan vinstvarningen i det närmaste halverade sitt innehav i Kindred när fondbolaget sålde 9,5 miljoner aktier till ett värde av nästan en halv miljard kronor. Flyt snarare än fuffens verkar ha legat bakom den lyckade manövern.

 

Storaffärer lyfte bostadsutvecklare

Karlatornet i Göteborg
Karlatornet i GöteborgFoto:Tomorrow AB

Torsdagen bjöd på stora nyheter i bostadssektorn. Serneke meddelade att bolaget säljer 80 procent av jätteprojektet Karlatornet i Göteborg till Oaktree Capital och SSM fick in fastighetsbolaget Amasten som ny storägare. Kursreaktionerna blev initialt plus 16 respektive 29 procent. Den gemensamma faktorn är att affärerna sänker risken i Serneke och SSM. Båda bolagen har finansiellt seglat högt i vind de senaste åren. Nu kan de falla av och lätta lite på skoten. Det gillade placerarna.

 

EQT siktar på rekordfond

Riskkapitalbolaget EQT, som numera är börsnoterat, meddelade i veckan att bolaget laddar för en ny rekordfond. Målet är att till bolagets nionde fond samla in 14,75 miljarder euro, motsvarande ungefär 155 miljarder kronor. Fond åtta, som stängdes för insättningar i början av 2018, uppgick till 10,75 miljarder euro. I veckan har EQT också köpt en cirka 2,5 procent av aktierna i det norska försäkringsbolaget Storebrand. EQT kommer att ta plats i styrelsen.


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Så ska fastigheter stå pall översvämningar och värmeböljor

Kraftig nederbörd, stigande havsnivåer och högre temperaturer. De klimatförändringar vi ser idag påverkar många delar av samhället – inte minst våra fastigheter. 

– För att förebygga skador bör fastighetsägare börja klimatanpassa sina fastigheter redan idag, säger Riksbyggens miljöchef Karolina Brick. 

Läs mer om hur Riksbyggen kan hjälpa dig att förvalta hållbart 

Våra fastigheter är byggda för att klara både väder och vind, men i takt med att klimatet förändras kan de också behöva rustas för mer extrema väderrelaterade händelser, som exempelvis ras och översvämningar. Riksbyggen, som är en av Sveriges största fastighetsförvaltare, arbetar aktivt med att skapa medvetenhet kring klimatanpassning av fastigheter.

– Många fastighetsägare förlitar sig på att försäkringen ska täcka eventuella klimatrelaterade skador – och det gör den i de flesta fall. Försäkringsbolagen har dock länge flaggat för att om det exempelvis börjar bli upprepade översvämningar i en fastighet, kanske det inte längre kan räknas som en oförutsedd händelse. Då måste man istället börja jobba förebyggande, förklarar Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen.

Kartlägga risker

Det första steget för en fastighetsägare som vill ligga steget före när det kommer till klimatanpassning, är att kartlägga vilka klimatrelaterade risker fastigheten kan utsättas för. De riskerna kan se väldigt olika ut beroende på var i landet man befinner sig. Exempelvis behöver kanske en bostadsrättsförening i en stad, där det är brist på vegetation, se över vad som kan åtgärdas för att förebygga effekter av värmeböljor. Medan en havsnära fastighet istället kan behöva rustas för översvämningar och ökad nederbörd. 

– Vid kraftigare och mer frekventa regnoväder kan till exempel effekten bli att vattnet inte hinner rinna undan runt fastigheten, och att det istället tränger in i källaren. En konsekvens av det kan vara att vattnet når elinstallationer, vilket i sin tur kan leda till strömavbrott och stora skador.

– När man har kartlagt de olika riskerna som ens fastighet kan utsättas för, finns det en rad olika åtgärder kopplade till dessa som man kan jobba med som fastighetsägare. Det kan vara allt från att installera en backventil för att förhindra att källaren översvämmas till att förvara värmekänslig utrustning i naturligt svala utrymmen, för att bara nämna ett par exempel av många, säger Karolina Brick och tillägger:

– Sedan finns det såklart massor av åtgärder som vi kan utföra i vår förvaltning. Vi gör en underhållningsplanering varje år där vi kartlägger vad som behöver göras för att fastigheten ska må bra. 

Som en del i arbetet med att stärka fastighetsägares förmåga att skydda sina hus från klimatrelaterade skador, har Riksbyggen tagit fram en checklista för bostadsrättsföreningar med åtgärder för att fastigheterna och de boende ska klara exempelvis skyfall och värmeböljor bättre.

Läs mer om hur Riksbyggen kan hjälpa dig med förvaltningen 

Exempel ur checklistan:

Förebyggande åtgärder för ökad nederbörd/stigande vattennivåer

• Installera skydd mot vatten som trycks upp bakvägen i källaren vid en översvämning. Till exempel kan avstängningsbara golvbrunnar och backventiler användas.

• Vid val av material och färgtyp för ytbehandling av fasader ta hänsyn till ökad nederbörd.

• En konsekvens av översvämningar kan vara att vattnet når elinstallationer med strömavbrott och stora skador som följd. Vid renoveringar bör exempelvis vattentäta dörrar väljas till rum med el- och undercentral.

Förbyggande åtgärder för storm- och åskväder

• Kontrollera så att takpannor, skorstensplåtar och andra byggmaterial som kan blåsa av är ordentligt fastsatta.

• Installera ett överspänningsskydd i fastigheten. Överspänningsskyddet hjälper framförallt till direkt när överspänningen uppstår så att elapparater inte slås ut.

• Det är bra om föreningen äger en presenning som kan används för att täcka en skada på byggnaden.

• Avlägsna dåliga eller gamla grenar/träd så de inte kan ge upphov till skador.

 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?