Bankflyt värt miljoner och avhopp i vänsterpartiet

Jonas Sjöstedt hoppar av som partiledare för vänsterpartiet, kommunerna får mer pengar och riskkapitalbolaget EQT startar en ny rekordfond. Swedbank Robur lyckades sälja storpost i spelbolaget Kindred bara timmar före vinstvarningen och det efterföljande raset. Här är veckans viktigaste händelser.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt meddelade i veckan att han avgår från sin post.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt meddelade i veckan att han avgår från sin post.Foto:Janerik Henriksson/TT

Mer pengar till kommunerna – och ett avhopp

Den politiska veckan var intensiv, med krav på extra val och Jonas Sjöstedts avgångsbesked. Ur ekonomisk synvinkel var Magdalena Andersson pressträff i torsdags viktigast. Efter att ha skruvat ned prognosen för årets BNP-tillväxt till 1,1 procent och upp den för arbetslösheten till 7,0 procent lovade finansministern mer eller mindre att kommunerna redan i vårbudgeten kommer att tillföras extra pengar. Hur stora summor det handlar om och huruvida statsbidragen kommer att finansieras återstår dock att se.

 

Kindred sänkte sektorn

Spel- och dobbelbolaget Kindreds vinsvarning i veckan fick aktien att rasa med som mest 20 procent. Fallet drog med sig även andra bolag i sektorn, som redan hade ett svagt år bakom sig. En anmärkningsvärd omständighet är att storägaren Swedbank Robur bara timmar innan vinstvarningen i det närmaste halverade sitt innehav i Kindred när fondbolaget sålde 9,5 miljoner aktier till ett värde av nästan en halv miljard kronor. Flyt snarare än fuffens verkar ha legat bakom den lyckade manövern.

 

Storaffärer lyfte bostadsutvecklare

Karlatornet i Göteborg
Karlatornet i GöteborgFoto:Tomorrow AB

Torsdagen bjöd på stora nyheter i bostadssektorn. Serneke meddelade att bolaget säljer 80 procent av jätteprojektet Karlatornet i Göteborg till Oaktree Capital och SSM fick in fastighetsbolaget Amasten som ny storägare. Kursreaktionerna blev initialt plus 16 respektive 29 procent. Den gemensamma faktorn är att affärerna sänker risken i Serneke och SSM. Båda bolagen har finansiellt seglat högt i vind de senaste åren. Nu kan de falla av och lätta lite på skoten. Det gillade placerarna.

 

EQT siktar på rekordfond

Riskkapitalbolaget EQT, som numera är börsnoterat, meddelade i veckan att bolaget laddar för en ny rekordfond. Målet är att till bolagets nionde fond samla in 14,75 miljarder euro, motsvarande ungefär 155 miljarder kronor. Fond åtta, som stängdes för insättningar i början av 2018, uppgick till 10,75 miljarder euro. I veckan har EQT också köpt en cirka 2,5 procent av aktierna i det norska försäkringsbolaget Storebrand. EQT kommer att ta plats i styrelsen.


Innehåll från JernbroAnnons

Så frigör Jernbro dolda värden inom industrin med Energy Management

Mikael Jansson (till höger) föreläser om underhållets betydelse för framtidens produktion på Underhållsdagarna 2021.
Mikael Jansson (till höger) föreläser om underhållets betydelse för framtidens produktion på Underhållsdagarna 2021.

Inom industrin är tekniska försörjningssystem och stödfunktioner ofta inte tillräckligt effektiva och överskottsenergi nyttjas inte. När kärnverksamheten kräver mycket fokus och kapital är det lätt att dessa möjligheter glöms bort. Genom att ta hjälp av marknadsledande Jernbro ökar man lönsamheten och minskar sin miljöpåverkan.

– Vår mission och vårt existensberättigande beror till stor del på våra bidrag till industrins konkurrenskraft, säger Mikael Jansson, vd, Jernbro Industrial Services.

Som en marknadsledande aktör inom tekniska tjänster för industrin kan Jernbro bland annat implementera energieffektiva lösningar som tar tillvara outnyttjad potential och bidrar till en mer hållbar produktion. 

– Lagstiftningen och omvärldens syn och krav på miljöpåverkan och hållbarhet i produktionen har skärpts. Industrier jobbar mycket med dessa frågor och måste redovisa sitt arbete genom hållbarhetsrapporter. De måste bland annat ange hur mycket de påverkar miljön. I dessa sammanhang är energianvändningen en viktig del som går att påverka, förklarar Mikael Jansson. 

Garanterat resultat

Med Energy Management erbjuder Jernbro ett större grepp. I erbjudandet ingår allt från förstudie med kostnadsberäknad och prioriterad åtgärdsplan till genomförande av åtgärder samt efterföljande drift och underhåll med garantier för resultatet. Det är ett mer långsiktigt partnerskap där Jernbro sänker kundernas energinota och samtidigt minskar miljöpåverkan. Vid behov kan även finansiering av åtgärderna erbjudas. 

– Vi ser ett växande intresse för vårt erbjudande inom Energy Management där ökad effektivitet kan bidra signifikant till industrins konkurrenskraft. Vår inhemska industri lever redan under tuffa marknadsförhållanden som kräver prioriteringar och odelat fokus på kärnverksamheten, säger Mikael Jansson. 

Industrin har inte råd att vänta

Att ta hjälp av extern expertis för att genomföra utveckling och effektivisering av funktioner runt om kärnverksamheten är definitivt en god idé. Ett samarbete med Jernbro baserar sig på en analys av energianvändningen som sedan omsätts till konkreta åtgärder med goda resultat.

 – Jernbros åtgärder på en industri kan resultera i ökad produktivitet inom drift och underhåll, kraftigt reducerad energianvändning och miljöpåverkan. Det finns exempel där behovet av extern energi kan reduceras med 70 procent, och relaterade CO2-utsläpp med över 97 procent! En sådan kraftig reducering av behovet får självklart också positiva konsekvenser för dimensionering och utformning av själva försörjningssystemet, avslutar Mikael Jansson.

Läs mer om Jernbro här. 

Om Jernbro

Jernbro är marknadsledande inom industriellt underhåll och omsätter 1,4 miljarder. Bland de 900 anställda finns ingenjörer och utförare med unika kompetenser inom underhåll och teknik som el, mekanik, automation och energi. Dagligen bidrar de till driftsäkerhet och konkurrenskraft för kunder inom verkstad, gruvor, stål, papper och massa, livsmedel, vatten och avlopp, energi mm.

 

Mer från Jernbro

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Jernbro och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?