Annons

Arbetslösheten oroar experterna: ”Förväntar oss politiska åtgärder”

Botten är passerad. Men i väntan på ett vaccin får vi räkna med att den ekonomiska aktiviteten är 3–6 procent lägre än i normalläget. Framöver är arbetsmarknaden den stora nöten att knäcka. Det säger Olof Manner och Johanna Jeansson i Makrorådet.

Olof Manner och Johanna Jeansson i Makrorådet.
Olof Manner och Johanna Jeansson i Makrorådet.Foto:Jack Mikrut, Joey Abrait

 

Botten passerades i maj och såväl den svenska som den globala ekonomin har sedan dess gradvis förbättrats. På det hela taget ser det något bättre ut än befarat, enligt Olof Manner, senior rådgivare på Swedbank.

”De flesta har skrivit upp sina prognoser för både i år och nästa år”, säger han i säsongspremiären av Di-podden Makrorådet.

Tyvärr går återhämtningen knappast spikrakt. Det är fortsatt smittspridningen som dikterar villkoren, konstaterar Olof Manner.

”Smittan har ju dessvärre kommit tillbaka under sensommaren, inte minst i Europa. Det har redan påverkat en indikator som inköpschefsindex. Återhämtningen står och faller med hur det här utvecklas. Vi har redan sett en del nya reserestriktioner exempelvis.”

Det ekonomiska förloppet går att dela in i faser. Först hade vi det branta fallet när ekonomierna stängdes, sedan en närmast automatisk uppstuds när de flesta restriktioner försvann och nu ett mellanläge med färre formella restriktioner men fortfarande vare sig vaccin eller utbredd immunitet. 

Nyhetsbyrån Bloombergs ekonomer har försökt räkna på vad detta mellanläge kan tänkas innebära i ekonomiska termer.

”Vi har tittat på Sverige som ett slags experiment för att få ett hum om hur vad man kan kalla en frivillig nedstängning påverkar ekonomin. Det kan ses som en indikation på var andra ekonomier hamnar utan formella restriktioner men i väntan på ett vaccin”, säger Johanna Jeansson, Norden-analytiker på Bloombergs research-del.

”Det vi bedömer är att i väntan på ett vaccin kommer den ekonomiska aktiviteten att vara 3–6 procent lägre, lite beroende på hur viktig turism och sådant är för ekonomin.”

Det största orosmolnet är arbetsmarknaden. Uppgången i arbetslösheten har visserligen stannat av på nivåer strax över 9 procent. Men de flesta räknar med tvåsiffriga tal framåt årsskiftet.

”Vi har fortfarande många som är permitterade. Hur många av dem kommer att gå tillbaka i arbete och hur många kommer att varslas? Det vet vi inte. Det är också stora skillnader mellan olika grupper. Ungdomsarbetslösheten har ökat dramatiskt. Vi ser också att sysselsättningsgraden (andelen sysselsatta i relation till populationen, Di:s anm.) har gått ned för såväl kvinnor som utrikes födda”, säger Olof Manner.

”Arbetsmarknaden är den stora frågan när vi blickar framåt. Jag tycker att vi har rätt att förvänta oss politiska åtgärder på det området.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?