1515

Analyspodden: ”Inte bolagen som har tagit smällen utan staterna”

USA-börserna är på rekordnivåer och Stockholmsbörsen är inte långt efter, trots vårens enorma coronakris. Ett viktigt skäl är att halvårsrapporterna fortsätter att överraska positivt.

”Det är inte bolagen som tagit smällen utan staterna”, säger Di:s Ulf Petersson i Analyspodden.

Foto:Colourbox, Ali Lorstani/TT

 

Fortfarande nästan två månader efter halvårsskiftet trillar det in kvartalsrapporter och precis som i inledningen av rapportfloden är det många som överraskar positivt. E-handlaren Boozt, som redan vinstvarnat omvänt, lyckades glädja marknaden en gång till med sin rapport.

”Kassaflödet var enormt, nästan en halv miljard i kvartalet. De höjde också sitt rörelsemarginalmål från 3,5 till 4,5 procent. Jag tror att det här resultatet är lite dopat, de gjorde en ganska stor nedskrivning i första kvartalet av kläder. Då har de tagit kostnader i första kvartalet och sålt till lägre inköpspriser i andra. Men det visar ändå att e-handeln är en vinnare i pandemin, och Boozt en vinnare i e-handeln. De har ett starkt varumärke vilket verkar funka”, säger Ulf Petersson i Di:s Analyspodden.

Även bildelssäljaren Mekonomen lyckades hålla sig kvar på fjolårets vinstnivå trots det minskade resandet under andra kvartalet.

”De har lyckats hålla i kostnaderna. Och att många har hållit i kostnaderna visar att det inte är bolagen som tagit smällen utan staterna. Det är väl därför vi är uppe och dansar kring all time high på börsen”, säger Ulf Petersson apropå att USA-indexet S&P 500 i veckan passerade det tidigare kursrekordet från februari och att Stockholmsbörsen bara har några procent kvar till den gamla rekordnivån.

Men även arbetsmarknaden visar sig utvecklas mindre katastrofalt än många befarat.

”Arbetslösheten låg still på 9,2 procent i juli och det är positivt”, säger Di:s makroexpert Felicia Åkerman. 

En viktig förklaring är korttidspermitteringarna som lägger ett lock på hur stor och snabb arbetslöshetsuppgången blir. Men även andra faktorer kan ha spelat in.

”Väldigt många som brukar lämna landet på sommaren har stannat i sommar. Bokningsläget i restaurangnäringen har legat på normala nivåer, som visserligen brukar vara svagt på sommaren. Men den branschen har kanske inte fått riktigt samma smäll i sommar som under våren. Folk som är hemma har gått ut mer.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?