1515

Analyspodden: H&M snart billigt nog för utköp

Om investmentbanken Morgan Stanley får rätt – och det har hänt förr – skulle H&M snart kunna vara historia på börsen. Det säger Di:s Ulf Petersson i veckans avsnitt av Analyspodden.

Familjen Persson kan få ett gyllene tillfälle att evakuera H&M från börsen.
Familjen Persson kan få ett gyllene tillfälle att evakuera H&M från börsen.Foto:Jesper Frisk

Morgan Stanley slaktar sin riktkurs för H&M HM B -0,91% Dagens utveckling i en analys på fredagen. Den tidigare riktkursen på 100 kronor sänks nu till 75 kronor. Jämfört med fredagsdagens kurs innebär det nästan en halvering.

Om detta pratar Di:s analytiker Ulf Petersson och Agnetha Jönsson i veckans avsnitt av Analyspodden.

Ulf Petersson ställer sig lite tveksam till Morgan Stanleys slutsatser men påpekar samtidigt att många tyckte att Morgan Stanley kom med domedagsprofetior när banken för några år sedan dömde ut H&M-aktien i en analys – som sedan visade sig vara rätt.

Och om Morgan Stanley visar sig vara lika träffsäker den här gången skulle H&M kunna försvinna från börsen, spekulerar Ulf Petersson.

”Det skulle vara väldigt spännande att se vad Stefan Persson gör om aktien kommer ned till 75 spänn, då börjar den faktiskt bli hanterbar för ett utköp”, säger han i podden. 

Turbulensen i Swedbank SWED A -0,59% Dagens utveckling är ett annat ämne i Analyspodden. 

Agnetha Jönsson har tidigare i veckan räknat på olika scenarion för Swedbanks aktie och kommit fram till att aktien har en uppsida på 40 procent om stormen blåser över och värderingen återgår till nivåerna som aktien handlades till före raset. Men om problemen fortsätter att hopa sig skulle aktien kunna falla ytterligare 25 procent, enligt hennes analys.

Di:s experter konstaterar att det är riskfyllt att handla med aktier som befinner sig mitt i en mediestorm, men att uppsidan känns lockande.

Agnetha Jönsson höjer dock ett varningens finger till dem som ändå vill ge sig in i Swedbank.

”När du handlar en aktie som är så här eventstyrd ska du inte kasta in allt du har, utan kanske börja med att doppa tån lite försiktigt och se vad som händer”, säger hon i podden. 


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Vinsten med att energioptimera fastigheter med AI

Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.
Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Cirka 50 procent. Så mycket värmeenergi har Riksbyggen kunnat spara i ett pilotprojekt under en månad genom att använda artificiell intelligens för att optimera uppvärmningen. Och det i en relativt ny, energieffektiv fastighet. Nu tas projektet vidare för att kunna minska den energiåtgång, och inte minst miljöpåverkan, som fastigheter står för.

Det började med ett problem, men också med en lösning.

Problemet heter driftoptimering, och handlar om att försöka hålla inomhustemperaturen i en byggnad på en jämn temperatur, året om, dygnet om.

– Ett modernt värmesystem bygger på att du har givare som mäter utetemperaturen, plus att du har regulatorer som kan öka och minska temperaturen på elementen, förklarar Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Läs mer om Riksbyggens energiförvaltning

Tanken är att om temperaturen ute går under en viss nivå ska värmen inomhus höjas automatiskt, så att innetemperaturen alltid är behaglig. Problemet är bara att systemet har svårt att planera framåt och ta hänsyn till att uppvärmning och nedkylning är en process som tar tid.

– Säg att det är en solig sommardag och huset är varmt, men på natten går temperaturen ner under tio grader en stund. Då vill systemet höja värmen trots att de som bor där inne bara vill få lite svalka.

Problemet skulle kunna lösas om en ingenjör flera gånger per dag gick in och optimerade systemet för de yttre förutsättningar som gäller just då, men det skulle vara extremt kostsamt och tidskrävande. Och det var när Jonas Holmberg funderade på hur det här i stället kunde automatiseras som lösningen dök upp.

– Vi deltog som partner i ett hackaton oktober 2020 där programmerare skulle optimera en fiktiv stad och dess byggnader, och då slog det mig att det egentligen inte borde vara så svårt att göra det på riktigt med hjälp av AI.

Långsiktig värmereglering

Anledningen är att moderna byggnader har sensorer som generar data dygnet runt. Den informationen, i kombination med en tiodygnsprognos från SMHI, gör att AI kan räkna ut hur varmt eller kallt det kommer att vara i byggnaden om tio timmar. Utifrån det kan värmen regleras mer långsiktigt, något som kan skapa en jämnare temperatur där man slipper toppar och dalar, samtidigt som det minskar energiförbrukningen.

– Vi startade piloten i slutet av mars 2020, och under april och maj sparade vi totalt 15 500 kilowattimmar, vilket är en besparing på femtio procent av värmeanvändningen. Och det i ett nyproducerat hus som hade klarat miljöbyggnad silver och var manuellt energioptimerad av oss i förväg.

Kontakta Riksbyggen och se hur mycket din fastighet kan spara.

Totalt räknar Jonas Holmberg att tekniken skulle kunna spara cirka 20 procent av värme användningen utslaget över ett år, bara på uppvärmningssidan.

– Fastigheter står för 40 procent av Sveriges energiåtgång, så det här skulle innebära en stor besparing på miljön. Dessutom blir det roligare som energiingenjör att jobba med ny teknik, och eftersom Riksbyggen redan i dag har en proaktiv it-avdelning och en ledning som lyssnar och inte är rädda för att testa ny teknik kan det här ge stora effekter.

Ska fortsätta utvecklingen

Planen nu är att utveckla fler funktioner samt att träna AI på flera olika typer av fastigheter, men också att fortsätta att utveckla fler tjänster där AI kan hjälpa till att optimera driften.

– Första delen av digitaliseringen var att samla in data, nu är det dags att använda informationen för att agera och göra förändringar, något som ger både bättre miljö och roligare arbetsplats.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?