1515
Annons

Analyspodden: Ericssons aktie är för billig

Telekomjätten Ericsson har varit i blåsväder då bolagets styrelse nekats ansvarsfrihet under veckan – men Di:s Ulf Petersson tror att det är köpläge i aktien.

”P/e 11 för ett bolag med Ericssons teknikhöjd är för billigt”, säger han i veckans avsnitt av Analyspodden.

Foto:Jessica Gow

 

 

Di:s analytiker Ulf Petersson uppger att den senaste muthärvan höjt risken i Ericsson ERIC B -0,01% Dagens utveckling men att dessa nu prisats in. I stället pekar han på bolagets bruttomarginal som i fjol expanderade med 3,1 procentenheter till 43,4 procent.

”P/e 11 för ett bolag med Ericssons teknikhöjd är för billigt”, säger Ulf Petersson i veckans avsnitt av Analyspodden.

Enligt konsensus, genomsnittet av analytikernas prognoser, i databasen Factset värderas Ericsson aktien till ungefär tolv gånger årets förväntade vinst och elva gånger vinsten 2023.

Dessutom diskuteras dagligvarujätten Axfood AXFO -0,94% Dagens utveckling , vars aktie rusat den senaste tiden. Anledningen är att Axfood väntas kunna skicka vidare kostnadsökningar till kunderna och på så vis parera den höga inflationen.

”Men aktien värderas till runt 29 gånger årets väntade vinst, vilket känns väl tilltaget”, säger Di:s analytiker Johan Wendel.

Enligt Factset har Axfood inte haft en så här hög värdering tidigare, och rådet blir därför att plocka hem vinsten i aktien.


Ännu fler aktieråd i nya Analyspodden

Är det köpläge? Hur ska veckans nyhetshändelser tolkas ur ett börsperspektiv?

Analyspodden – Di:s expertpodd om börs och marknad – blir nu ännu mer marknadsnära. Konkreta aktietips varje vecka utlovas.

Analyspodden – nu med ännu fler köp- och säljråd.
Analyspodden – nu med ännu fler köp- och säljråd.Foto:Richard Drew

Under våren har Di vässat Analyspodden och jobbat med att hitta ett format som är tänkt att passa våra börsintresserade lyssnare ännu bättre. Mer fokus på börs och konkreta aktietips är en tydlig förändring i det nya formatet. 

”Vi går igenom minst två intressanta aktiecase varje vecka, plus att vi som vanligt pratar om det viktigaste som hänt på marknaden den senaste veckan”, säger Agnetha Jönsson, analytiker på Dagens industri. 

Hon kommer att tillsammans med sina analytikerkolleger Johan Wedel och Ulf Pettersson bland annat följa upp tidigare aktierekommendationer och ge sin syn på om det är köpläge eller dags att ta hem vinsten. 

Inte minst är det viktigt att som nu i rapporttider hålla koll på vad som händer i bolagen. 

”Varje vecka gör Di en större aktieanalys med köp- eller säljrekommendation på ett års sikt, i podden kommer vi också att lyfta fram nyheter om bolaget i fråga och följa upp vad som händer under resans gång”, säger Johan Wendel. 

Precis som tidigare lyfter vi fram och kommenterar viktiga börspåverkande händelser kommande vecka. Nya avsnitt av Analyspodden släpps på eftermiddagen varje fredag och finns både på di.se och på de vanligaste poddplattformarna tillsammans med Di:s andra populära poddar. 

För lyssnare och läsare som är särskilt intresserade av vad som händer med ekonomin i stort finns systerpodden Makrorådet, som släpps varannan onsdag. Där analyserar ledande ekonomer de viktigaste trenderna i världsekonomin under ledning av Di:s makroexpert Viktor Munkhammar. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?