1515

Analyspodden: Dags att ta hem vinst

Oron är tillbaka på marknaderna efter en omtumlande regeringsbildning i Italien och politisk turbulens i Spanien. Med ett hotande handelskrig runt hörnet är det läge att ta det försiktigt, varnar Di:s börsexpert Agnetha Jönsson.

”Dra ned lite på risken”, säger hon i Di:s Analyspodden. 

Blivande premiärminister i Italien Giuseppe Conte och premiärminister i Spanien, Mariano Rajoy.
Blivande premiärminister i Italien Giuseppe Conte och premiärminister i Spanien, Mariano Rajoy.Foto:TT

Di:s Analyspodd med Felicia Åkerman och Agnetha Jönsson blickar tillbaka på en tung börsvecka och diskuterar bland annat svensk BNP, handelskrig och hur man bäst förbereder aktieportföljen för en sommar med allt fler orosmoln vid horisonten.

På hemmaplan var en av veckans stora händelser det överraskande vd-bytet i nischbanken Collector.

"Om jag får gissa har det här varit på gång ett tag, men man väntade med att tillkännage det tills man hade en efterträdare klar", säger Agnetha Jönsson.

Hon skrev nyligen positivt om bolaget och den bedömningen står hon fast vid, trots det plötsliga vd-bytet.

"Jag ser inte någon större påverkan eftersom grundarna och huvudägarna är kvar. Snarare är det starkt att bita i det sura äpplet så fort man upptäcker att man gjort en felrekrytering. Det är bättre att göra det nu än att vänta i två år", säger Agnetha Jönsson.

Under slutet av veckan har även den spanska regeringskrisen skapat oro och på fredagen röstar parlamentet om premiärminister Mariano Rajoys framtid.

”Han är ju känd som en politisk överlevare med nio liv, men de verkar ha tagit slut nu.”, säger Felicia Åkerman.

Hon poängterar att Spanien inte delar Italiens problem och euroskepsis, då krisen beror på korruptionshärvor, men att det är ytterligare ett orosmoln och ställer frågan hur man som sparare ska göra med sin portfölj under sommaren?

”Vi har haft en väldigt stark börsutveckling under många år och nu börjar det dyka upp orosmoln vid horisonten, då skadar det inte att dra ned lite på risken”, säger Agnetha Jönsson.

”Om jag hade 100 procent investerat av mina aktiepengar skulle jag ta hem lite vinster och ställa mig lite vid sidan av nu”, säger hon.

Den kommande veckan bjuder på en förhållandevis tunn agenda, men Felicia Åkerman lyfter fram tisdagens partisympatiundersökning från SCB som värd att hålla koll på.

Frågan är om valfaktorn är något man ska bry sig om som vanlig investerare på börsen?

"Det ska till väldigt extrema utfall för att valet ska ha någon påverkan på börsen", säger Agnetha Jönsson.

För börsens del ser hon frågan om vinsttak för välfärdsbolagen som det som kan ha störst påverkan.

På börsfronten väntar kapitalmarknadsdagar för Ratos, Trelleborg och Zalando och på fredagen är det dags för eftersläntraren Clas Ohlson att lämna sin kvartalsrapport.


Innehåll från OffertwayAnnons

Ta tillfället i akt och se över avtalen under semestern

Sommarens lägre tempo är ett bra tillfälle att i lugn och ro fundera över företagets framtid. Vad kan ni göra smartare och var finns pengar att spara? Varför inte passa på att titta över bolagets abonnemangsavtal för telefoni och it? Här finns mycket att vinna. 

Offertway tipsar om hur du kan gå tillväga. 

Läs mer om vägen till rätt avtal 

– Att förhandla företagsavtal för kommunikationstjänster kan vara krävande. Det tar tid att ringa runt och du måste ha helst också vara en duktig förhandlare. Det ville vi ändra på för att göra marknaden mer rättvis, säger Mathias Winberg.  

Tillsammans med kollegan Jonas Lundqvist grundande han Offertway. Det är en oberoende digital tjänst som gör det lättare för företag att jämföra priser och villkor på offerter för företagstjänster som telefoni, växel, bredband, digitala tjänster och körjournaler.  

Stora besparingar

De har försökt att göra tjänsten så enkelt som möjligt.

 – Du fyller bara i ett digitalt formulär och svarar på några frågor om verksamhetens abonnemangsbehov. Det tar bara någon minut. Inom 48 timmar får du offerter från upp till fyra utvalda återförsäljare och kan gå igenom dem i lugn och ro, säger Mathias Winberg.  

– Det är helt upp till dig om du vill gå vidare med någon av dessa, det är inget krav. Men kostnadsbesparingen är oftast påtaglig – upp till 40 procent – så de allra flesta vill det. När du sedan kommer tillbaka från semester går det snabbt att få det nya avtalet och besparingen på plats, vilket ger en skön start på hösten. 

Jonas Lundqvist och Mathias Winberg, grundare av Offertway.
Jonas Lundqvist och Mathias Winberg, grundare av Offertway.

Stora skillnader i avtalen 

Innan Mathias Winberg och Jonas Lundqvist startade Offertway gjorde de en undersökning där de studerade 100 företag och deras telefonikostnader och behov. Den visade sig att det skilde i snitt över 40 procent i månadskostnader för företagsabonnemang med exakt samma innehåll – hos en och samma operatör. 

De hittade inte heller något tydligt samband mellan företagssegment och kostnader.  Oavsett företagets storlek upplevde företagen också att det var krångligt att komma i kontakt med mobiloperatören och få kontroll på sina avtal. 

– Det bekräftade att vi var på rätt spår. Att göra förarbetet på egen hand tar lång tid och är svårt. De företag de pratade med tyckte även att det var knepigt att hitta rätt bland återförsäljare, säger Jonas Lundqvist.

– Men genom att använda vår tjänst blir allt det lättare. Du kan inte bara sänka priset utan även förbättra villkoren och innehållet i tjänsten så att den blir rätt just för dig. Du knyter en lokal återförsäljare till dig och om problem uppstår får du den service och support som krävs.

Läs mer om vägen till rätt avtal 

 

Mer från Offertway

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Offertway och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?