ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Analyspodden

Analyspodden: Då är det slagläge för Kinnevik

  • Cristina Stenbeck (storägare i Kinnevik) och Georgi Ganev, vd för Kinnevik.

Di kunde i veckan berätta att Nordea ringt runt till analytiker och tonat ned förväntningarna, så kallad analytikermassage.
”Det blir ju ett informationsövertag för vissa delar av marknaden”, säger Di:s analytiker Johan Wendel.

Di kunde i veckan berätta att Nordea kontaktat analytiker och tonat ned förväntningarna på första kvartalsrapporten och bland annat är det ränte- och aktiehandeln som går fortsatt trögt.

Nordea bekräftar för Di att man varit i kontakt med analytiker men att banken endast upprepat det som sagts i samband med senaste rapporten samt diskuterat analytikernas helårsprognoser.

Att börsbolag har informella kontakter med analytiker med syftet att skruva upp eller ned förväntningarna inför kommande delårsrapporter är vanligt och brukar kallas för analytikermassage. Men detta agerande har också mött kritik.

”Det blir ju ett informationsövertag för vissa delar av marknaden”, säger Di:s analytiker Johan Wendel i veckans avsnitt av Analyspodden och kallar det för en gråzon.

Dessutom anordnar Nordea en telefonkonferens den 29 mars där det gångna kvartalet diskuteras och som analytiker bjuds in till – något som även de andra bankerna och större börsbolag brukar göra. 

Nordea uppger att telefonkonferensen är öppen för alla men den finns inte listad på Nordeas ir-sida eller i bolagets finansiella kalender och banken har inte skickat ut ett pressmeddelande om det.

”Det är som att vara bjuden på en fest som man inte vet om”, kommenterar Di:s Agnetha Jönsson saken.

Dessutom diskuteras telekomjätten Millicom som står inför en skördetid. Liberty Latin America låg i förhandlingar med Millicom om ett eventuellt uppköp men de samtalen är nu avslutade. Di:s Agnetha Jönsson tror dock att investmentbolaget Kinnevik – Millicoms huvudägare – fortfarande är intresserat av att sälja.

”Om de lyckas med det blir det intressant. I så fall skulle Kinnevik ha en ordentlig kassa samtidigt som konjunkturen visar svaghetstecken. Det påminner lite om Investor inför finanskrisen 2008”, säger hon i Analyspodden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer