1515

Analyspodden: Börsen riskerar rusa utför stupet

Stockholmsbörsen ångar på med nya rekord varje dag mitt under pågående rapportsäsong. Ett ”prärievargsläge”, varnar Di:s makroexpert Johanna Jeansson.

Sedan Stockholmsbörsen nådde en ny rekordnivå på skärtorsdagen har index bara fortsatt upp. Sedan årsskiftet summerar kursuppgången till cirka 21 procent. 

”Vi var lite oroade inför rapporterna med tanke på den makrostatistik som kommit, men bolagen ser med tillförsikt an mot framtiden”, konstaterar Di:s börsexpert Ulf Petersson i Di:s Analyspodden.

”Hittills har två tredjedelar slagit förväntningarna och fler än så har stigit på börsen, det lär bli uppjusteringar av vinstprognoserna. Det som bidragit till det här är den svaga kronan”, fortsätter han.

Kronan fick också en extra smäll av att Riksbanken i veckan sänkte räntebanan och sköt på nästa räntehöjning. 

”Riksbanken är kronans främsta fiende just nu”, säger Di:s makroexpert Johanna Jeansson. 

”De var på väg att höja räntan – nu har de pausat. Då har reaktionen blivit 'puh', nu kommer riskaptiten tillbaka. Men varför pausar de? Det är ju för att de ser en inbromsning. Börsen hoppas på en gyllene medelväg – lagom med tillväxt så att inflationen inte tar fart. Men om vi tillväxten repar sig och vi får en bättre miljö framöver så kommer centralbankerna vilja gå tillbaka till räntehöjarläget”, fortsätter hon. 

Problemet uppstår om börsen springer för långt innan investerarna inser att det finns ett stup även på andra sidan den smala bergskam man befinner sig på nu - i så fall ett prärievargsläge enligt Johanna Jeansson. 

”Den tecknade prärievargen står och vevar i luften innan han inser var han är och först då faller han ner”, säger hon.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?