Analyschefen: ”Då blir det väldigt jobbigt för väldigt många”

Centralbankerna har tryckt gasen i botten och tillgångspriserna har hängt med. Skulle operationen lyckas och vi plötsligt får inflation blir det ”väldigt jobbigt för väldigt många väldigt fort”. Det säger Johan Javeus i Makrorådet.

Foto:Jesper Frisk

 

Centralbankerna har det senaste dryga halvåret gjort i princip lika mycket som de gjorde under hela finanskrisen. Målet att förhindra att vi över en hälso- och realekonomisk kris också får en finanskris har uppnåtts. Men SEB:s analyschef Johan Javeus oroar sig för biverkningarna.

”Gränsen mellan vad som är penningpolitik i syfte att få upp inflationen och vad som är ren monetär finansiering har suddats ut. I praktisk mening skulle jag säga att vi i dag har monetär finansiering”, säger han i Di-podden Makrorådet.

Eftersom centralbanker köper tillgångar för att skapa inflation och stötta ekonomin snarare än att få avkastning beter de sig annorlunda än andra aktörer.

”De har inga problem med att köpa tillgångar som är väldigt dyra. Men det skapar ett följa John-beteende där även andra investerare börjar se mellan fingrarna med väldigt höga tillgångspriser. Man ska helt enkelt ta rygg på centralbanken”, säger Johan Javeus.

Han tycker att hjulen nu snurrar väl fort.

”Vi har i dag en väldigt uppskruvad jakt på snabba pengar. Det är väldigt tydligt. Börserna är högre värderade än någon gång sedan it-bubblan. Det har lett till en strid ström av företag som söker sig till börsen. Priserna på de här introduktionerna är på nivåer som skulle ha fått investerarna att blekna för några år sedan. Men i dag finns det köpare.”

”Det gäller bara att hitta en tillgång som det går att investera i. Allt går upp. CNN Moneys Fear and Greed-index ligger på 93 på en skala som går från 0 till 100. Historiskt har alla pusselbitar för en rejäl sättning varit på plats när det indexet varit över 80.”

Förutom att förhindra en finanskris syftar den expansiva penningpolitiken till att få upp inflationen. Lyckas även det kan det enligt Johan Javeus bli en obehaglig överraskning.

”Min oro är att förr eller senare kommer centralbankerna att lyckas skapa inflation och när de gör det leder det till högre räntor och då kommer det att bli väldigt jobbigt för väldigt många väldigt fort.”

Vilken tidshorisont handlar det om?
”Om vi tittar på Fear and Greed-index pratar vi om veckor snarare än månader, men det behövs ingen stor sättning för att det ska komma ned på mer normala nivåer. När det gäller att skapa inflation är det en annan sak. Lyckas de inte på fem år vågar jag inte tänka på vad vi har för tillgångspriser.”


Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?