1515
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Alla Nolatos fabriker går igen: ”Vissa går på en låg nivå”

Plastkomponenttillverkaren Nolato växte starkt första kvartalet och efter en tillfällig stängning av produktionen mot fordonsindustrin går numera samtliga av bolagets fabriker. 

”Vissa går på en låg nivå och lite upp och ner men allt är i gång igen,” säger Nolatos vd Christer Wahlquist.

Foto:Britt-Mari Olsson

Nolato NOLA B -0,54% Dagens utveckling , som tillverkar komponenter av plast och gummi, klarade sig undan några allvarliga coronaeffekter det första kvartalet. Totalt ökade skånebolagets omsättning med hela 17 procent, justerat för valuteffekter och förvärv. Rörelsemarginalen på 11,7 procent var dessutom en procentenhet högre än samma kvartal ifjol.

Alla tre affärsområden ökade omsättningen, men mest nöjd är bolagets vd Christer Wahlquist med tillväxten i det största affärsområdet, Integrated Solutions, som växte med hela 50 procent. Affärsområdet tillverkar komponenter för konsumentelektronik och hette en gång Nolato Telecom men bytte namn när komponenter för e-cigaretter blev viktigast.

”Här har corona haft en positiv effekt i kvartalet då kunder byggt upp varulager. Vi tror att det fortsätter andra kvartalet för att sedan klinga av”, sa Christer Wahlquist på bolagets telefonkonferens i samband med rapporten. 

Han tror inte heller att alla stängda butiker och köpcentrum i pandemins spår kommer att påverka försäljningen av e-cigaretter negativt.

”Vår bedömning är att användarna kommer att fortsätta få tag i den här typen av produkter på ett eller annat sätt.”

Utmaningen för Nolato just nu är affärsområdet Industrial Solutions där kunder inom den krisande fordonsindustrin utgör ungefär 40 procent av omsättningen. Det första kvartalet ökade omsättningen med 4 procent, justerat för valutaeffekter, vilket alltså var klart lägre än koncernen i stort. Här har bolaget tidigare meddelat att stängda fordonsfabriker i inte minst Europa även tvingat Nolato att stänga ned produktionen av fordonsrelaterade produkter.

”Fabrikerna stod stilla en vecka det första kvartalet och sedan fram till förra veckan. Nu har produktionen startat men i långsam takt och det går ganska mycket upp och ner”, säger Christer Wahlquist som är tydlig med att effekterna av den hackande fordonsindustrin blir större på Nolato i det andra kvartalet än i det första.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?