1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Alla Nolatos fabriker går igen: ”Vissa går på en låg nivå”

Plastkomponenttillverkaren Nolato växte starkt första kvartalet och efter en tillfällig stängning av produktionen mot fordonsindustrin går numera samtliga av bolagets fabriker. 

”Vissa går på en låg nivå och lite upp och ner men allt är i gång igen,” säger Nolatos vd Christer Wahlquist.

Foto:Britt-Mari Olsson

Nolato NOLA B -0,33% Dagens utveckling , som tillverkar komponenter av plast och gummi, klarade sig undan några allvarliga coronaeffekter det första kvartalet. Totalt ökade skånebolagets omsättning med hela 17 procent, justerat för valuteffekter och förvärv. Rörelsemarginalen på 11,7 procent var dessutom en procentenhet högre än samma kvartal ifjol.

Alla tre affärsområden ökade omsättningen, men mest nöjd är bolagets vd Christer Wahlquist med tillväxten i det största affärsområdet, Integrated Solutions, som växte med hela 50 procent. Affärsområdet tillverkar komponenter för konsumentelektronik och hette en gång Nolato Telecom men bytte namn när komponenter för e-cigaretter blev viktigast.

”Här har corona haft en positiv effekt i kvartalet då kunder byggt upp varulager. Vi tror att det fortsätter andra kvartalet för att sedan klinga av”, sa Christer Wahlquist på bolagets telefonkonferens i samband med rapporten. 

Han tror inte heller att alla stängda butiker och köpcentrum i pandemins spår kommer att påverka försäljningen av e-cigaretter negativt.

”Vår bedömning är att användarna kommer att fortsätta få tag i den här typen av produkter på ett eller annat sätt.”

Utmaningen för Nolato just nu är affärsområdet Industrial Solutions där kunder inom den krisande fordonsindustrin utgör ungefär 40 procent av omsättningen. Det första kvartalet ökade omsättningen med 4 procent, justerat för valutaeffekter, vilket alltså var klart lägre än koncernen i stort. Här har bolaget tidigare meddelat att stängda fordonsfabriker i inte minst Europa även tvingat Nolato att stänga ned produktionen av fordonsrelaterade produkter.

”Fabrikerna stod stilla en vecka det första kvartalet och sedan fram till förra veckan. Nu har produktionen startat men i långsam takt och det går ganska mycket upp och ner”, säger Christer Wahlquist som är tydlig med att effekterna av den hackande fordonsindustrin blir större på Nolato i det andra kvartalet än i det första.

Innehåll från ZipforceAnnons

Zipforces nylanserade elcykelkit får internationell uppmärksamhet

I en värld där allt fler sitter still medan bekväma prylar utvecklas och miljön mår sämre gäller det att tänka smart, hållbart och utanför boxen. Det menar Måns Bengtsson, grundare av Zipforce som snabbt kan förvandla vanliga cyklar till elcyklar.

– Vi har just slagit upp dörrarna för försäljning i Europa och dessutom lanserat den lättaste och det mest prisvärda elcykelkitet på marknaden, säger han.

När elcykeln introducerades på marknaden var succén snabbt ett faktum. Plötsligt kunde de som vanligtvis tog bilen till jobbet antingen cykla hela vägen eller på ett smidigt sätt ta sig till och från kollektivtrafik, och på så sätt bidra till ett minskat trafiktryck i städerna. Att investera i en ny elcykel innebär dock att ens gamla cykel lämnas i förrådet och en ny behöver produceras och transporteras, ofta från ett annat land – något som inte är optimalt för klimatet.

Brinner för återvinning

2020 lanserades den första produkten hos Zipforce, ett bolag som kombinerar smart teknologi med svensk ingenjörskonst och brinner för smart och kreativ återvinning. Det är det enda svenska bolaget som är med på EIT Urban Mobility Program, ett nytt EU-initiativ som satsar på start-ups som bidrar till ett mer hållbart och grönt sätt att transportera sig.

– Vi vill lösa trafik- och transportutmaningarna som finns i världen och samtidigt hjälpa till att reducera människans klimatpåverkan. Många äger redan en cykel i dag – varför behöva köpa en ny? Zipforce ger befintliga cyklar ett nytt liv och att den är portabel, vilket gör att den är smidig, minskar stöldrisken och gör att familjen kan dela.

Lättast på marknaden

Motorn är liten, smart och effektiv och Zipforce har sammanställt ett komplett kit med allt från batteri till pedalsensor för att göra installation och användande enkelt. Nu presenterar de två revolutionerande produkter som bara dagar efter lanseringen fått stor internationell uppmärksamhet: Zipforce Distance och den lättare versionen Zipforce Slim som enbart väger två kilo. 

– Det gör Slim till den lättaste produkten på marknaden. Båda är prisvärda, har tystare motorer och installationen är betydligt enklare då trampsensorn sitter trådlöst på cykelns pedalarm.

I samband med lanseringen har Zipforce slagit upp dörrarna för försäljning i Europa och de har redan siktet inställt på nya marknader.

– Vårt mål är att skapa ett hållbart, prisvärt och kul sätt för cykelanvändare att elektrifiera sin cykel och göra fysisk aktivitet både enklare och roligare, var man än befinner sig. Vi är glada att kunna bidra till att göra världen lite mer bekväm, utan att behöva tumma på faktorer runtomkring.

Läs mer om Zipforce här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Zipforce och ej en artikel av Dagens industri

Inflationssiffror gav hopp – här är veckans viktigaste nyheter

Två aktielegendarer har gått ur tiden i veckan, Sven-Ivan Sundqvist och László Szombatfalvy. På börsen har amerikanska inflationssiffror för juli gett hopp om att toppen är här. Fastighetsaktierna på Stockholmsbörsen rekylerade men bostadspriserna föll. Di guidar dig genom veckans viktigaste nyheter.

Två aktielegendarer ur tiden

I veckan har både Sven-Ivan Sundqvist och László Szombatfalvy avlidit. Bägge kom att betyda mycket för analys av aktiemarknaden i Sverige. Sven-Ivan Sundqvist var en pionjär inom svensk ekonomijournalistik. Han låg också bakom finansmarknadens bibel ”Ägarna och Makten”. 

László Szombatfalvy kom till Sverige 29 år gammal i samband med Ungernrevolten 1956. Han blev en pionjär i Sverige att räkna på fundamentalt på aktier och byggde omfattande modeller för att hitta undervärderade aktier. Genom framgångsrika aktieaffärer blev några sparade tusenlappar på 60-talet till miljardbelopp för László Szombatfalvy. Han drog sig tillbaka men gjorde ett inhopp i Castellum på 90-talet som en av de största ägarna. László Szombatfalvy blev 94 år gammal. 

Inflationssignaler ger hopp

Det blev ett rejält glädjeskutt på världens börser på onsdagen efter att amerikansk inflation var klart lägre än väntat i juli. Priserna steg med 8,5 procent, visserligen en kraftig ökning, men lägre än väntat och en nedgång från juni. Det fick bedömare att tro att inflationen har toppat och att den amerikanska centralbanken Federal Reserve inte behöver gå lika aggressivt fram med räntehöjningar som man tidigare räknat med. 

Den viktiga kärninflationen som Fed bevakar noga låg kvar på 5,9 procent från juni-siffran. Även i Sverige var inflationen i juli lägre än väntat på 8,0 procent. Det var första gången sedan januari som inflationstakten sjönk men den var ändå högre än Riksbankens prognos. 

Fastighetsaktier rusade ...

Fastighetsaktierna tillhörde vinnarna på Stockholmsbörsen i veckan efter att inflationssiffrorna var lägre än väntat i USA och Sverige. Fastighetsindex har gått upp cirka 8 procent i veckan och är nu upp 22 procent på en månad. Det har alltså varit en kraftig rekyl efter det sällsynt svaga första halvåret när fastighetsindex stort sett halverades i värde. 

Flera bostadsägare tillhör de bästa fastighetsaktierna i veckan. Det var också de som pressades mest under första halvåret när förväntningar om kraftiga ränteökningar var som störst. De har ofta låg avkastning i sina bestånd och är känsliga för ränteförändringar. K2A har rusat 35 procent i veckan och Klarabo är upp cirka 18 procent. Även John Mattson, SBB och Balder med stora bostadsbestånd var upp tvåsiffrigt i veckan. 

... men bostadspriser föll

Bostadspriserna fortsatte ned i juli, det visade Svensk Mäklarstatistik på onsdagen. I juli föll bostadsrättspriserna med 4 procent och villapriserna med 1 procent i genomsnitt i riket. Störst var nedgången i Stockholm där bostadsrättspriserna föll fem procent och villapriserna med 2 procent. På tre månader har nu bostadsrättspriserna fallit med hela 10 procent och villapriserna med 6 procent i Stockholm medan övriga landet klarat sig lite bättre. 

Det görs dock lite affärer i juli och det viktiga blir utvecklingen till hösten när det sker mycket fler transaktioner. Konsumenterna pressas av hög inflation och högre räntor vilket slår direkt mot plånboken, men samtidigt är arbetsmarknaden väldigt stark. Det finns nu tecken på att inflationen har toppat och börsen har vänt upp vilket är en ledande indikator. Det är upplagt för en spännande höst på bostadsmarknaden. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera