1515
Annons

Aktieägarna har prövats hårt – och skuggan växer

Pernilla Nyrensten blev nyhetsveckans huvudperson efter sin oväntade avgång som vd för Revolution Race – vars aktieägare fick ta en rejäl kurssmäll som följd.

Embracer meddelade att man köpt rättigheterna till J.R.R. Tolkiens sagovärld – men det var inte tillräckligt för att hålla uppe kursen efter en ljummen rapport.

Här är några av veckans viktigaste nyheter.

Embracer fick en ny galjonsfigur, Tolkiens trollkarl Gandalf Grå, medan Revolution Race förlorade sin, numera ex-vd:n Pernilla Nyrensten.
Embracer fick en ny galjonsfigur, Tolkiens trollkarl Gandalf Grå, medan Revolution Race förlorade sin, numera ex-vd:n Pernilla Nyrensten.Foto:Pressbild; Henrik Jansson

Sagan om Lars

Data- och mobilspelskoncernen Embracer EMBRAC B -11,39% Dagens utveckling levererade rapport i veckan – och det var inga höjdarsiffror. Den organiska tillväxten landade på minus 12 procent samtidigt som det fria kassaflödet försämrades. Det var kanske därför ingen slump att bolaget presenterade sex förvärv, varav ett hemligt, i samband med rapporten. Bland förvärven kittlar det lite extra med globala rättigheterna till filmer, dataspel, brädspel, merchandise, nöjesparker och pjäser baserade på på J.R.R. Tolkiens populära Sagan om Ringen-trilogi och Hobbit. Vd:n och storägaren Lars Wingefors pekar på möjligheten att göra filmer baserade på enskilda karaktärer som Gandalf och Aragorn från de ikoniska böckerna – håll utkik.

Kursras efter vd-sorti

E-handelsklädbolaget Revolution Race RVRC -4,85% Dagens utveckling bjöd på dramatik i veckan då vd:n Pernilla Nyrensten, en av två bolagsgrundare, överraskande valt att lämna vd-posten. Beskedet bidrog till att aktien rasade med hela 35 procent i tisdags. I Revolution Races kvartalsrapport flaggades det samtidigt för lägre tillväxt och marginaler då inflationen trycker upp priserna för marknadsföring samtidigt som konsumenterna får mindre kvar i plånboken. Bolagets varulager noterade också en oroväckande trend då det hade mer än trefaldigats och till största delen bestod ökningen av färdigställda varor. Bolagets aktieägare har prövats rejält i veckan.

Recessionsskugga växer över Europa

Risken för en recession i euroområdet är nu den högsta sedan november 2020, enligt Bloombergs enkät bland makroanalytiker. I snitt ser de 60 procents risk för att BNP sjunker två kvartal i rad, jämfört med 45 procent i föregående enkät, och 20 procent före Rysslands invasion av Ukraina. Inflationen stryper köpkraften hos företag och hushåll, energibrist och det ryska gashotet kan förvärra situationen ytterligare. Nya flaskhalsproblem tornar också upp sig – sommarens torka hotar pråmtrafiken på floden Rhen, där 7 procent av alla tyska varutransporter brukar färdas.

Norge höjer, Turkiet sänker

Norges Bank höjde i veckan styrräntan till 1,75 procent, den högsta nivån på 10 år. Oväntat höga löneökningar och breda prisökningar kräver tuffare tag för att trycka tillbaka inflationen, enligt centralbanken. Innan året är slut har räntan höjts ytterligare till 2,75 procent, spår flera banker.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, känd för att sparka centralbankschefer som inte lyder, lovade tidigare i sommar en ny räntesänkning. I veckan följde således centralbanken CBRT upp förra höstens sänkning från 19 till 14 procent med ännu en sänkning till 13 procent, trots en nyligen uppreviderad prognos som pekar mot 85 procents inflation under hösten.

Miljarder rullade in för ägarduon

Höstmörka konjunkturutsikter ligger som en våt (och kall) filt över börsen just nu. Då piggar det upp med en oväntad – och välförtjänt – kursrusning. 

Här är några av veckans viktigaste händelser.

Bioarctics grundare och storägare Pär Gellerfors och Lars Lannfelt.
Bioarctics grundare och storägare Pär Gellerfors och Lars Lannfelt.

Minnesvärd kursrusning
Det svenska forskningsbolaget Bioarctic överraskade både forskningsvärlden och aktiemarknaden i veckan. De första resultaten i en fas 3-studie för potentiella alzheimerläkemedlet lecanemab var nämligen goda och nu hägrar en potentiell mångmiljardmarknad i USA för Bioarctic och dess partnerbolag Eisai. Det är därför inte märkligt att Bioarctics kurs drygt trefaldigats under veckan och börsvärdet svällt från cirka 8 miljarder kronor till drygt 25 miljarder. Vinnarna är i först hand personer som drabbats av Alzheimers sjukdom men grundarna och storägarna Lars Lannfelt och Pär Gellerfors har också ökat sina förmögenheter med ett antal miljarder – och det framstår som rimligt. Hatten av.

Hmmmm H&M
H&M:s rapport gjorde ingen glad, med undantag för dem som blankat aktien. Resultatet var svagare än väntat, avvecklingen i Ryssland kostar på och den dyra dollarn höjer inköpspriserna. Dessutom sväller varulagret trots att modejätten har höjt sina priser klart mindre än konkurrenten Inditex och enligt vd Helena Helmersson även mindre än vad kostnadsökningarna motiverar. Lageruppbyggnaden bäddar för framtida reor när kläderna ska bort från hyllan. Aktien tappade nästa 6 procent på rapportdagen men steg något under fredagen.

Kallare konjunktur, men ljus i räntemörkret
Septemberbarometern från Konjunkturinstitutet KI noterade en ytterligare försämring av hushållens redan svartsynta pessimism i nivå med 1990-talskrisen. Även i näringslivet sjönk framtidstron på bred front inklusive den tidigare envist optimistiska industrin. Företagen vittnar om tunnare orderingång och anställningsplanerna vacklar. Till på köpet rapporterade SCB fortsatta försäljningstapp i detaljhandeln. Minus 5,1 procent i årstakt är även det den värsta noteringen på nära 30 år. Däremot spår KI i sin nya prognos att Riksbanken börjar sänka räntan redan nästa höst, när både konjunkturen och inflationsbrasan mattas snabbt.

Plusvecka för kronan
Kronan har en tuff höst. I veckan lades sten på börda när Riksgäldskontoret meddelade att skulden i utländsk valuta ska avvecklas. Det innebär att köp av andra valutor för motsvarande 100 miljarder kronor över fyra år. Med andra ord försäljning av 25 miljarder kronor per år. Sett till omsättningen på valutamarknaden är det småpengar men signalvärdet är negativt. Det gäller särskilt som även Riksbanken är i färd med att sälja kronor som ett led i egenfinansieringen av valutareserven. Trots det stärktes kronan, mätt med KIX-index, under veckan. Men orsakerna till det får nog letas på annat håll.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera