ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Veckan som gick

18.000 anställda tvingas lämna krisbanken

  • Foto: AP

Danske Bank vinstvarnar och Deutsche Bank genomför brutala sparpaket. Svenska SEB levererar däremot en riktig pangrapport – och även fastighetssektorn övertygar. Missade du starten av rapportsäsongen? Lugn, Di guidar dig genom veckans viktigaste ekonominyheter.    

Blandat från storbankerna 

  • Seb:s vd Johan Torgeby. Foto: Joey Abrait

Bankernas rapportsäsong startade på måndagen med en vinstvarning från Danske Bank. Prognosen för nettovinsten för helåret sänktes till 13-15 miljarder danska kronor från 14-16 miljarder. Kostnader för regelefterlevnad, penningtvätt, svagare tradingnetto och marginaler i andra kvartalet var orsaken. Norska DNB rapporterade på torsdagen ett resultat före skatt på 7,7 miljarder kronor, vilket var i linje med förväntningarna. På fredagen var SEB först ut bland svenskarna med en vinst före skatt på 6,1 miljarder kronor, vilket var 8 procent bättre än analytikernas förväntningar.  

Dystert i Deutsche Bank 

  • Foto: Michael Probst/AP

Problemtyngda Deutsche Bank, presenterade ett stort åtgärdspaket. Samtidigt redovisade en preliminär förlust på 2,8 miljarder euro för andra kvartalet. Exkluderat engångskostnader var nettovinsten 120 miljoner euro. För öka lönsamheten ska banken avveckla vissa delar inom aktier, flytta dåliga lån till en särskild enhet och minska antalet tjänster med runt 18.000. Totalt väntas banken minska kostnaderna med en fjärdedel till år 2022. Deutsche Bank räknar inte med att behöva ta in nytt kapital i samband med omstruktureringen. 

EU sänker förväntningarna 

  • Foto:

I onsdags publicerade EU-kommissionen en rapport om de ekonomiska utsikterna. För svensk del oroar sig kommissionen för hur tillväxten påverkas av handelsoron. I första kvartalet 2019 växte BNP 0,6 procent på kvartalsbasis, tack vare stark export av framför allt tjänster. För helåret väntas BNP-tillväxten sjunka till 1,7 procent jämfört med 2,4 procent 2018. Nästa år 2020 väntas avmattningen fortsätta och prognosen är att svensk BNP växer 1,5 procent. Dessutom skriver man att risken är på nedsidan. Det kan alltså bli än svagare. Framförallt om hushållens och företagens förtroende minskar och arbetsmarknaden försämras. 

Fastighetsbonanza

  • Foto: Johan Nilsson/TT

Flera av börsens fastighetsbolag har rapporterat i veckan. Här är några. På måndagen släppte Wihlborgs, som är koncentrerade på Öresundsregionen, en stark rapport där förvaltningsresultat, hyresintäkter och driftsöverskott ökade på årsbasis. Bra har det också gått för Atrium Ljungberg, med inriktning på kontor och handel i stadsmiljöer. Hyresintäkterna steg 6,5 procent under första halvåret. Substansvärdet per aktie ökade till 205 kronor från 193 i slutet av mars. Kungsleden som handlar med och förvaltar kommersiella fastigheter, levererade också ett starkt andra kvartal med högre hyresintäkter och driftsöverskott. Förvaltningsresultatet ökade 13 procent jämfört med andra kvartalet i fjol. Positivt är också att Kungsleden fått sitt kreditbetyg höjt till investmentgrade av Moodys. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer