KI: Inflationen biter sig fast hela året – lågkonjunkturen kvar till 2026Konjunkturinstitutet, KI, spår att inflationen blir hög under hela 2023 vilket innebär att Riksbanken måste fortsätta med räntehöjningar. I början av nästa år kan centralbanken börja sänka räntan – men lågkonjunkturen bedöms inte vara helt över förrän 2026, skriver KI i en ny prognos.
Makrochefen avfärdar ”priskriget” mellan butikskedjornaAtt tre kedjor går ut och sänker priserna på några hundra produkter kan inte klassas som ett priskrig, enligt makrochefen Susanne Spector. Ska inflationen pressas tillbaka måste breda prissänkningar till och det spelar roll på vilka varor man sätter de röda prislapparna. ”Det här är mer av en kampanj”, säger hon till Di.
KommentarHans BolanderNu kommer kostnadssmockan – se över dina skyddsvallarRäntekostnaderna i förhållande till hushållens inkomster mer än trefaldigas på kort tid, varnar FI. De flesta kommer att klara av ett ökat plånbokstryck, men det är dags att se över skyddsvallarna. För nu väntar en rad fällor i privatekonomin.
FI: Pressen på hushållen kommer öka ytterligareBolånetagare pressas av stigande räntor, enligt Finansinspektionen. Enligt myndigheten har 15.000 bolånekunder fått undantag för amorteringskrav det gångna halvåret.
SCB: Matpriser har stigit mer för butiker än för konsumenterMatpriserna har stigit mer för livsmedelsbutikerna än för konsumenterna de senaste åren, men prishöjningarna i butik speglar inte nödvändigtvis dagligvaruhandelns totala kostnadsutveckling.
Så säkra är dina pengar om banken går omkullOron sprider sig när amerikanska nischbanker går omkull och en av Europas största bankjättar räddas av den schweiziska staten i sista minuten.Di reder ut hur spararnas skyddsnät ser ut på banker, depåer, kapitalförsäkringar och i fonder.
Låneökningstakten minskar för tionde månaden i radTillväxttakten för den totala utlåningen till hushållen var 2,8 procent i februari i årstakt, vilket var den tionde månaden i rad med fallande tillväxt. Bostadslånen ökade med 3,3 procent. Räntan på rörliga bostadslån var i februari den högsta sedan 2012.
Mäklaren: Svenskar kan köpa för mer än de trorSpanien fortsätter locka svenskar som söker sig till värmen. ”Svenskar som köper i Spanien har oftast möjlighet att köpa för mer än vad de först tror”, säger fastighetsmäklaren Sean Chou som säljer bostäder längs den spanska östkusten.
Drömmen blir dyrare – mitt i svenska boprisfalletTill skillnad från Sverige så står sig den utländska bostadsmarknaden stark, med 20 procents prisökning i Italien och Frankrike senaste året. ”Ser vi till de svenska köpen så har de minskat under hösten och vintern”, säger Henrik Hagberg, vd för Husman Hagberg.
Hög tid att granska familjens ekonomiska skyddsnätVarningsklockorna ringer när varslen ökar hos både stora och små företag. Samtidigt rusar kostnaderna för bolån, el, mat och övrig nödvändig konsumtion.Det är hög tid att granska familjens ekonomiska skyddsnät samt att fundera på vad som behöver bättras på.
Ny undersökning: Pressad ekonomi påverkar mat- och dryckesvanorNär hushållsekonomin pressas ryker onyttigheter från svenskarnas inköpslistor. Enligt Viktväktarnas senaste Sifo-undersökning har det ekonomiska läget en god inverkan på våra matvanor. ”Ur ett strikt hälsoperspektiv så är det här positivt, eftersom snacks inte är något vi behöver för att må bra fysiskt”, säger Karin Nileskog, kostexpert på Viktväktarna.
Stor oro över bostadssituationen – främst bland ungaInflation, elpriser och hyreshöjningar bidrar knappast till ett lugn i svenska hushåll. Nu uppger nästan hälften av svenskarna att de känner oro över sin boendesituation, och unga är de som oroar sig mest, enligt en undersökning av bostadsutvecklaren Realy Bostad.
Privatekonomen: Förstår spararnas oro efter miljardförlustenAlecta har tappat 12 miljarder i de amerikanska nischbankerna – nu rasar en av krisbankerna ytterligare på USA-börsen.”Jag kan förstå att pensionssparare blir oroliga”, säger Swedbanks privatekonom Arturo Arques.
Undvik skattefällorna – nyheter och viktiga datum för deklarationenRätt förberedd kan årets deklaration om drygt en månad gå smärtfritt.Här är nyheterna och tipsen som hjälper till att undvika de vanligaste skattefällorna.
Svenskarnas ekonomi mår bra trots höga räntorTrots inflation, svajiga börser och stigande räntor mår svenskarnas ekonomi bra. Det visar ett nytt index från Swedbank.
Hushållen helt ovetande: ”Aldrig hört talas om avdraget”Kraven att både regeringen och elnätsbolagen åtgärdar problemen som bromsar hushållens rekordstora intresse för solceller växer. Samtidigt tyder en ny undersökning på att många hushåll inte känner till att de har rätt till stora skatteavdrag för att satsa på solceller eller batterier.
”På min gravsten ska det stå: Här vilar en rikspedagog”Han är rekordårsbarnet som på äldre dagar har insett att även han måste pensionsspara. Som självutnämnd ”rikspedagog” fortsätter Klas Eklund att förklara: i böcker, tv och för kunderna på affärsjuristbyrån Mannheimer Swartling, där han hamnade efter 23 år på SEB.
Ekonomen om inflationen: Solsemester ”borde vara otänkbart”Inflationen pressar svenskarnas privatekonomi. Och enligt Magnus Hjelmér på Icabanken är det nu dags för hushållen att tänka till – inte minst om sina solsemestrar.”Det borde vara otänkbart”, säger han.
Experterna: Trots krisen – räkna inte med sänkt bolåneräntaGlöm förhoppningarna om att Riksbanken nu drar i räntebromsen.Fortsatta höjningar väntar för hushållen enligt flera bedömare – trots oro för en bankkris.
Stora nettoinsättningar i aktiefonder i februariUnder februari noterades ett totalt nysparande i fonder på 7,2 miljarder kronor. Liksom i januari uppvisade aktiefonder stora nettoinsättningar, medan korta räntefonder och blandfonder hade nettouttag. Det skriver Fondbolagens förening i sin månadsrapport.