Expertens tips till arbetsgivare: ”Släpp branschsargen”Många branscher skriker efter personal – men i samhället råder det snarare kompetensslöseri än kompetensbrist. Det hävdar rekryteringsbyrån Wes efter att ha intervjuat över 800 chefer och ledare. ”Våga anställa utanför branschen”, tipsar Carolina Engström, vd på Wes.
Gnosjös robusta krisrecept: ”Ekosystem som heter duga””Går det bra för grannen, går det bra för den egna verksamheten.” I sann Gnosjöandan hjälper starka bolag mindre leverantörer att stånga sig igenom konjunktursvackor. ”Samarbetsviljan är näst intill unik”, säger Karin Sandén Ahlqvist, vice vd för Axelent.
Chefsoro sprider sig – experten guidar: ”Läge att plocka fram rodret”En stor del av landets chefer brottas med arbetsbrist och uppsägningar. Detta enligt Ledarna vars rådgivning svämmar över av frågor om organisationsförändringar. ”Nu spelar ledarskap roll på riktigt”, kommenterar Ida Wanngård, chef för rådgivningsverksamheten, som ser viss risk för ett chefstapp.
Småföretagen ratar neddragningar inför nedgångFör majoriteten av alla småföretag ligger inga neddragningar i korten närmaste halvåret. Antingen är man så pass förberedd att kostnader inte behöver kapas –alternativt sticker man huvudet i sanden, enligt Jörgen Kennemar, seniorekonom på Swedbank. ”Det kan vara en varningsklocka om att många inte tagit höjd för utmaningar de står inför”, säger han till Di.
Löfbergs robusta krisdrag: ”Tänker generationer”Familjeägda Löfbergs rustar nu för lågkonjunktur och nedgång. Men fokus är i första hand inställt på 2050, när generation fem ska ta över bolaget. ”Då är det lättare att fatta rätt beslut, i motsats till det som är bra för stunden”, säger Kathrine Löfberg, styrelseordförande i fjärde generationen.
Juristernas råd: Skippa avtal om distansarbeteUndvik avtal, överväg att landa i en kompromiss och var redo att parera missnöje kring orättvisa. Här är arbetsrättsjuristernas råd för smidiga beslut kring distansarbete och flexibilitet.
Tydlig linje på Volvo Cars: ”Distansarbete är inte en rättighet”Volvo Cars, landets största privata arbetsgivare, är kristallklart i sin inställning till var arbetet primärt ska utföras. Men till skillnad från H&M har man lyckats undvika interna strider kring distansjobb.”Det gäller att hitta pragmatiska lösningar”, säger Hanna Fager, hr-chef.
Snabbväxare vill ha anställda på plats: ”Ökar engagemanget”Fyra dagar i veckan är normen på företaget Sportadmin som vill att anställda jobbar på plats. Den kultur man odlat fram rimmar inte med distansjobb, kommenterar vd Henrik Lehmann.”Vi har tackat nej till kandidater som frågar efter att jobba hemma.”
Expert: Pendeln svänger – distansarbete slår mot tillväxtbolagKontoren fylls på igen hos många växande bolag som anser att distansarbete hämmar deras utveckling, enligt Thomas Ahrens, specialist på tillväxtbolag. Allt fler vill att huvuddelen av arbetstiden görs på plats, säger han till Di.”Pendeln rör sig kraftigt tillbaka.”
Här finns de bästa cheferna – och omväntTjänstemän med skrivbordsjobb har ofta större förtroende för sin chef än vad personer som arbetar med transporter eller inom tillverkningsindustrin har. Det står klart när undersökningsföretaget Brilliant Future gått igenom hundratusentals enkätsvar.
Tungviktare varnar bolag för att lyssna på BCGBoston Consulting Groups utspel om distansarbetets mardrömseffekter väcker skarp kritik. En rad företagsledare, konsulter och forskare uppmanar nu arbetsgivare att ignorera konsultjättens råd om återgång till kontoren.
Osämjan ökar på jobbet: Här är främsta konfliktbovarnaHybridarbetets fria ramar skapar irritation bland både chefer och medarbetare. Di listar medlarens råd för att tackla konflikter i arbetsgruppen.
Distansarbete ger katastrofresultat: ”Plågsamt tydligt”Försämrad utveckling, kostnadsexplosion och oförmåga att fatta beslut. Konsultjätten Boston Consulting Group pekar nu med hela handen på det haveri som den nya flexibiliteten gett upphov till. Värst är läget i svenska bolag. ”Konsensuskulturen fungerar inte på distans”, kommenterar Erik Flinck, Sverige-vd för BCG.
Ledarproffsens åtta råd för att tackla tuffa tiderMånga chefer och ledningsgrupper står inför sitt svåraste uppdrag hittills: Att prioritera när konjunkturen viker och samtidigt förbli offensiva. Här är chefsråden som säkrar en plats åt företaget i vinnarligan, trots att marknaden dalar.
Profilen varnar för svaga bolagsstyrelserGenomgripande utveckling är nödvändig i svenska bolagsstyrelser, anser ledamöter från olika håll i näringslivet. Samtidigt är blicken inte lika kritiskt granskande mot den styrelse man själv sitter i. ”Sannolikheten finns att man överskattar de egna insatserna”, säger styrelseprofilen.
Förhandlingsproffset: ”Många människor vill inte ens förhandla”Lär dig förhandla – men gör det inte som en dansk och visa omsorg kring motpartens önskemål. De mjuka uppmaningarna ger advokaten, fotbollsvärvaren och förhandlingspoddaren Carl Fhager i en lättsmält bok om en svår konst.
Anställda som väljer kontoret – chefernas nya favoriter: ”Väldigt påtagligt”På många arbetsplatser är distansarbete numera lika vanligt som att jobba på plats. Men den som vill bli chefens favorit bör inte hålla sig borta från kontoret. Dessutom misstänker var femte chef att det maskas mer på distans.
Tillväxtexpertens framgångsråd: ”Gå ur Rotary”Trenden att vara med i ett nätverk växer – inte minst bland toppchefer. För att maxa nyttan gäller det att hålla gruppen tight, skippa karismatiska talare och vara beredd på en rejäl omgång ”kärleksfulla käftsmällar”.”Vill man ragga affärer får man göra det efteråt”, säger Thomas Ahrens som driver nio vd-nätverk.
Sålde sitt Gasellbolag på sex veckor: ”Känslomässig berg- och dalbana”Pandemin gav raketbränsle till matchningsbolaget Karriärkonsulten som på två år gått från 15 till 80 anställda. Superspurten gjorde företaget högvilt som förvärv efter tio år av organisk tillväxt. ”Steget var enormt”, kommenterar grundaren och vd:n Camilla Hermelin försäljningen.
Veteranrekryterarna: Då blir styrelserna jämställdaOm bolagens styrelser ska bli mer jämställda måste valberedningarna först omprogrammeras, anser Lena Gustafsson och Linda Gadd som sysslat med styrelserekrytering i 30 år. ”Många går på de trygga listorna”, säger de till Di.