ANNONS:
Till Di.se

Innehåll från Telenor Företag

Start ANNONS

Nya trenden: Unga kräver att få träna på kontorstid

Glöm fasta kontorstider. Nu kommer ”Generation Flex” som förväntar sig ett fritt och flexibelt jobb.
– Man jobbar bättre om man får styra själv – något som även gynnar arbetsgivaren, säger Erik Emilsson, vd för revisionsbyrån Revideco.

Kom igång med nya sätt att samarbeta, läs mer här.

I dag är konkurrensen hård om unga högutbildade talanger. Och för att locka dem till sig ställs nya krav på arbetsgivaren. Den generation som nu på allvar tar plats och makt på arbetsmarknaden har nämligen andra förväntningar på arbetslivet än tidigare generationer. 

– Att få jobba flexibelt är inget önskemål för dem – det är ett grundkrav, säger psykologen, ekonomen och forskaren Aram Seddigh, specialist på kontorsmiljöer.

– Tidigare har vi anpassat privatlivet efter arbetet – nu håller det på att bli tvärtom, vårt privatliv får styra hur vi lägger upp våra jobb. Den digitala tekniken har förändrat arbetslivet radikalt. Allt fler kan jobba när och var de vill – huvudsaken är att man lever upp till målen.

Livsbalans före ekonomiska belöningar

Åtta av tio nyexaminerade akademiker svarar i en svensk undersökning att det är viktigt eller mycket viktigt att få jobba flexibelt – det vill säga på andra tider än ordinarie kontorstider och på andra ställen än kontoret.

En annan studie med över 4 000 personer födda 1980-2000 visar att personlig utveckling och livsbalans betyder mer än ekonomiska förmåner: Att få vidareutbilda sig och ha flexibla arbetstider med fokus på balans mellan jobb och fritid toppar deras önskelista. Först på tredje plats kommer ekonomiska belöningssystem som bonusar.

Frihet att träna mitt på dagen

Johanna Håkansson, HR manager hos Telenor Företag:

– Framför allt de som är mest ambitiösa och eftertraktade på arbetsmarknaden vill ha en större frihet att utföra sina arbetsuppgifter på tider som passar dem. De vill exempelvis kunna träna mitt på dagen och i stället ta ett kvällspass då de slutför arbetsuppgiften. Att de får bra digitala arbetsverktyg på jobbet tar de som en självklarhet – liksom att det finns vettiga tjänster kopplade till verktygen.

Samarbete på distans

På revisionsbyrån Revideco – som har kontor i Stockholm, Skellefteå, Jönköping och Göteborg – kan personalen jobba flexibelt tack vare en effektiv digital infrastruktur, berättar vd:n Erik Emilsson, som grundade byrån 1994.

– Med hjälp av digitala, molnbaserade lösningar kan vi nå alla program, dokument och kommunikationslösningar – oavsett var vi befinner oss, och oavsett vilken teknisk enhet vi jobbar från.

”Syns direkt på vår lönsamhet”

Många väljer därför att lösa sina arbetsuppgifter utanför det fysiska kontoret och bortom de ordinarie kontorstiderna. Något som Erik Emilsson är positiv till:
– Vi är övertygade om att människor blir mycket mer effektiva om de får arbeta där de vill och när de vill. Man jobbar bättre om man får styra själv. Dessutom blir det fler timmar gjorda, vilket syns direkt på vår lönsamhet. Vi säljer timmar, och behöver få timmar gjorda. När eller var det sker spelar ingen roll.

Lockar högutbildade

Flexibiliteten är inte bara en viktig trivsel- och lönsamhetsfaktor, utan också en förutsättning för att bli betraktad som en attraktiv arbetsgivare, menar Erik Emilsson.

– Det märks varje gång vi rekryterar nya medarbetare. För unga högutbildade personer som precis har bildat familj är möjligheten att jobba flexibelt ett grundkrav. Om dagis stänger lite tidigare en dag har alla enormt mycket att vinna på att de kan jobba några timmar hemifrån. Vi får ut våra timmar – och de behöver inte ta ledigt hela dagen.

Ladda ner guiden som hjälper er att samarbeta mer effektivt i molnet.

Källor: Undersökning från Jusek samt rapporten ”Millennials at work – reshaping the workplace”, intervjuer med över 4 000 personer födda 1980-2000.

Fakta: 60 procent av arbetstiden är vi på språng

• Var tredje person har sagt upp sig från ett jobb för att det inte var flexibelt – och var femte söker efter ett nytt mer flexibelt arbete, visar en undersökning från 2016 bland cirka 3 100 anställda.

• De främsta orsakerna till att vi uppskattar ett flexibelt jobb är att det ger bättre balans mellan jobb och fritid, minskar stress, sparar tid och ger mer tid för familjen.

• En medarbetare sitter på sin arbetsplats i genomsnitt 39 procent av sin arbetstid, enligt en undersökning med 5 000 anställda på 17 företag i Europa, USA och Australien.

Källor: Flexjobs och Condeco Sense.

Denna artikel är en annons med innehåll från Telenor Företag och ej en artikel av Dagens industri

Denna artikel är en annons med innehåll från Telenor Företag och ej en artikel av Dagens industri

Tyck till