ANNONS:
Till Di.se

Innehåll från

Start ANNONS

Därför mår trevliga personer sämst på kontoret

  • Aram Seddigh är ekonom, legitimerad psykolog och specialist på change management på WeOffice, som hjälper företag och organisationer att anpassa och optimera kontorsmiljön efter verksamheten.

Betraktar du dig som snäll och trevlig?
Då är sannolikheten större att du vantrivs i ett öppet kontorslandskap.

Kom igång med kontorsfrihet, läs mer här.

Varje dag går över två miljoner svenskar till ett kontor. Men det klassiska kontorsjobbet – då man satt på sin kontorsstol på fasta arbetstider – har blivit mycket friare.

– Vi går mot mer flexibla kontor både vad gäller miljöer och arbetstider – mycket tack vare den digitala tekniken, säger Aram Seddigh, som gjort flera studier om kontorsmiljöer.

Den stora trenden i dag är flexibla, aktivitetsbaserade kontor där man inte har några fasta arbetsplatser, berättar Seddigh:

– Allt fler företag och organisationer har börjat anpassa kontoret efter arbetsuppgifterna – kreativa zoner för möten och så vidare, och fokusplatser när man behöver koncentrera sig.

Men den vanligaste kontorsformen i Sverige är fortfarande ett öppet kontorslandskap med fasta platser.

En viss personlighetstyp kan ha svårare än andra för att jobba i ett sådant landskap, visar en studie som Aram Seddigh gjort med knappt 1500 svenska kontorsanställda.

Deltagarna fick skatta sin personlighet utifrån en rad variablar – och de som beskrev sig som mest vänliga, medkännande och samarbetsvilliga upplevde också mest problem i kontorslandskapet.

När många delar arbetslokal – och det blir mycket liv och rörelse – är det viktigt att kunna vara tydlig och sätta gränser, menar Aram Seddigh.

– De mest vänliga kanske har svårt med just det. De står inte på sig och uttrycker sina behov, och då vet inte andra hur de ska visa hänsyn till dem. I mindre kontorslandskap lär man känna varandra på ett annat sätt.

Även nyfikna och idérika personer med livlig fantasi berättar att de blir mer störda i kontorslandskap.

• Vilken personlighetstyp trivs bäst i kontorslandskapet?

– De som beskriver sig som minst vänliga, medkännande och samarbetsvilliga rapporterar minst problem – liksom de som betraktar sig som känslomässigt stabila.

Men vår personlighet är inte den mest avgörande faktorn för hur störda och stressade vi blir på jobbet, betonar Aram Seddigh:

– Arbetsvillkoren och kontorsmiljön spelar betydligt större roll.

De traditionella öppna kontorslandskapen – med fasta platser och ofta utan tysta back up-rum – skapades för att underlätta interaktion och samarbete.

– Men många sitter i de här landskapen och ska fokusera, prata i telefon, ha möten av känslig karaktär och så vidare. Då fungerar miljön mindre bra – både produktiviteten och hälsan påverkas negativ.

Kom igång med kontorsfrihet, läs mer här.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med och ej en artikel av Dagens industri

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med och ej en artikel av Dagens industri

Tyck till