ANNONS:
Till Di.se

Innehåll från Nordea

Start ANNONS

”Så hanterar du företagets risker”

 

Att driva företag är en dröm för många men det är också en dröm som är förknippad med risker.
– Det lönar sig att ha kontroll över olika risker. Förutom att undvika negativa överraskningar kan det leda till nya möjligheter att utveckla företaget, säger Stefan Andersson, chef för små och medelstora företag på Nordea.

Egen företagare? Få fler tips från Nordeas experter här

Smart företagande är programmet där Nordeas experter diskuterar utmaningar och lösningar som passar just ditt företag. Den här gången pratar Stefan Andersson och företagsexperten Susanne Helin om olika typer av risker och hur du kan hantera dem. – Om du gör en analys är det lättare att hantera olika typer av risker och minska sannolikheten för att de blir verklighet. Eftersom riskerna varierar beroende på företag är det väldigt viktigt att varje företag gör en egen analys, säger Susanne Helin.

Experterna delar upp det i yttre och inre risker, där yttre risker är sådana som har inverkan på ditt företag utan att du har möjlighet att påverka dem. Det handlar till exempel om konjunkturförändringar, världshändelser och tillgång på råvaror och kapital. Inre risker är de som är direkt kopplade till ditt företag, dina anställda och dig som ägare, exempelvis kund-, leverantörs- och valutarisker.

Viktigt vara påläst

Camillo Eriksson är medgrundare av Twistshake, ett babyproduktsföretag i Västerås som några år efter starten säljer sina produkter i ett 50-tal länder. För honom är det viktigt att vara ordentligt påläst innan han ger sig in på nya marknader. På så sätt går det att undvika många fallgropar.
– Det är lätt att det blir fel om man bara lyssnar på kunden. Hamnar man utanför sin egen komfortzon riskerar man i värsta fall att bli blåst, säger han.

Ett exempel är att lämna en kredittid utan att först kolla upp kunden ordentligt.

– Det innebär att du levererar varor utan att ha fått betalt för dem. För oss handlar mycket om att säkra våra leveranser och betalningarna av dem.

Förutom att få betalt gäller det dessutom att få "rätt" betalt. 

– Här är det ofta valutan som ställer till det då det kan tillkomma en valutarisk, säger Susanne Helin som dagligen möter företag som gör affärer utomlands.
– Jag träffade nyligen ett företag som förlorat två miljoner kronor eftersom de inte hade valutasäkrat sina affärer. I likhet med många andra hade de missat att det inte kostar något att valutasäkra, säger hon.

Vänd risk till möjlighet

Ett annat orosmoln för många företag är att plötsligt förlora nyckelkompetens.
– Det kan vara alltifrån att en nyckelperson som arbetat länge inom företaget och har värdefull erfarenhet till en person med en unik specialistkompetens bestämmer sig för att sluta, säger Stefan Andersson.

Det kan vara avgörande för företagets framgång att behålla dessa personer och därför är det viktigt att ta sig tid och lyssna och förstå hur företaget ska få dem att trivas och vilja stanna. Men risker kan också innebära möjligheter.

– Ett företag som tar kontrollen över sina risker är ofta bättre förberedda om något skulle inträffa. Att snabbt kunna anpassa verksamheten till nya situationer kan också ge ett viktigt försprång till konkurrenterna, säger Stefan Andersson.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nordea och ej en artikel av Dagens industri

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nordea och ej en artikel av Dagens industri

Tyck till