ANNONS:
Till Di.se

Innehåll från AJ produkter

Start ANNONS

Oacceptabelt buller i sex av tio skolor

Skolan är inte bara lärarnas arbetsplats – utan även elevernas. En alltför hög ljudnivå och buller kan ha många negativa effekter. Men det går att göra ett förebyggande arbete.

Se exempel på smarta och snygga produkter som dämpar ljude

När Arbetsmiljöverket inspekterade en tredjedel av Sveriges skolor för ett par år sedan fick cirka 60 procent krav riktade mot sig som hade med oacceptabla ljudnivåer att göra.

– För 10–15 år sedan började olika allergier att sprida sig ännu mer. Det gjorde att man i många skolor började ta bort mattor och textilier som tidigare hade haft funktionen av att vara ljudabsorberande. Skolmiljön har sedan dess alltmer gått mot att vara en klinisk miljö, ungefär som kontorsmiljön, säger Peter Göransson, produktchef på AJ Produkter i Halmstad.

Forskning visar att alltför höga ljudnivåer och buller i klassrummet kan ha en negativ inverkan på inlärning, koncentration, prestation och sömn. Förutom problem med hörseln – som är vanligt hos lärare i alla skolformer – påverkar en dålig ljudmiljö också stresspåslaget och ökar behovet av återhämtning.

En bra ljudmiljö däremot skapar bättre förutsättningar för inlärningsprocessen, koncentrationsförmågan – och i slutändan även studieresultaten.

– Ingen vill väl ha en slutkörd personal och slutkörda barn. I nybyggnationer är det här inget problem nuförtiden, utan problemen finns framförallt i äldre lokaler, säger Peter Göransson, och fortsätter:

– Det finns enkla knep som att till exempel se till att alla möbler har tassar. Skärmväggar, ljuddämpande material i bänkar och bord och rätt tyger som absorberar ljud är andra saker man kan jobba med. Många så kallade ljudabsorbenter är dekorativa och blir faktiskt riktigt snygga inredningsdetaljer.

Samtidigt bygger verksamheten i skolan och förskolan till stor del på talad kommunikation – men ju sämre ljudmiljö det är desto svårare är det att ta till sig information.

Se exempel på smarta och snygga produkter som dämpar ljudet.

 

FAKTA/3 TIPS FÖR EN BÄTTRE LJUDMILJÖ

1. Det är bra om lokalen har en kort efterklangstid – det vill säga den tid det tar för ljudet att tystna i lokalen. Genom absorberande material i textilier, skärmar och undertaksplattor går det att påverka efterklangstiden.

2. Mjuka mattor, framförallt i gångstråk, hindrar att stegljud uppstår och absorberar även annat ljud. Viktigt dock att hålla mattorna rena och dammfria.

3. Arbeta med väggmaterial – det finns absorberande tavlor som dessutom är riktigt snygga.

Denna artikel är en annons med innehåll från AJ produkter och ej en artikel av Dagens industri

Denna artikel är en annons med innehåll från AJ produkter och ej en artikel av Dagens industri

Tyck till