ANNONS:
Till Di.se

Innehåll från

Start ANNONS

I de här branscherna tar man ut lägst lön

I vissa branscher tar fyra av tio egenföretagare ut under 10.000 kronor i månaden i lön, visar en ny undersökning. Det innebär en risk på sikt, varnar nu experter.

Företagare är en heterogen grupp när det gäller inkomst, visar en undersökning av 1.000 företagare som Swedbank gjort tillsammans med Sifo under april 2016.

Av undersökningen framgår att de som driver företag inom service och handel respektive omsorg och hälsa tar ut lägre löner än de som bedriver konsultverksamhet eller är verksamma inom tillverknings- och byggbranschen.

Bland företagare inom service, barnomsorg och skönhetssalonger tar 40 procent ut mindre än 10.000 kronor i lön efter skatt varje månad. Motsvarande inom konsultverksamhet och tillverknings- och byggbranschen är 30 procent. Inom konsultbranschen återfinns de företagare som tar ut högst lön.

Orsakerna till att man tar ut låg lön kan naturligtvis vara att man driver företaget på deltid som en bisyssla – eller att man inte har råd att ta ut en marknadsmässig lön.

”Men har man sitt företag som heltidssyssla är det viktigt att om möjligt ta ut en lagom hög lön”, påpekar Åke Qvist, försäljningschef Liv & Pension på Swedbank, Region Stockholm.

Ett annat skäl till att man som företagare tar ut en låg lön kan vara att man i stället tar ut sin inkomst i form av aktieutdelning från företaget, vilket dock innebär en risk på längre sikt:

”Detta kan vara skattemässigt fördelaktigt eftersom aktieutdelning beskattas som inkomst av kapital. Men den allmänna pensionen beräknas och avsätts på arbetsinkomst och inte på kapitalinkomst. Det är därför att föredra att ta ut en lön upp till brytpunkten för statlig inkomstskatt, cirka 37.000 kronor per månad, om man har möjlighet till det, och komplettera med ett sparande till tjänstepension.”

De företagare som har vant sig vid en levnadsstandard som baseras på dels en relativt hög lön och dels aktieutdelningar behöver verkligen komplettera med ett tjänstepensionssparande för att kunna behålla standarden de är vana vid även efter att de har gått i pension, framhåller Åke Qvist.

Denna artikel är en annons med innehåll från och ej en artikel av Dagens industri

Denna artikel är en annons med innehåll från och ej en artikel av Dagens industri

Tyck till