ANNONS:
Till Di.se

Innehåll från

Start ANNONS

Köpa begagnad dator – expertens 5 tips

Nytt är inte lika med bäst – och se upp med de billigaste konsumentdatorerna hos elektronikkedjorna:
– En bra begagnad dator har högre prestanda och kvalitet än många nya, säger datorteknikern Christian Zethraeus.
Här är hans råd inför köpet av dator.

Beställ hämtning av er använda IT-utrustning – som sedan raderas på all information.

Datorer har en betydligt längre livslängd än vad de flesta är medvetna om, berättar Christian Zethraeus, mångårig datortestare och supporttekniker på företaget Inrego.

– Det gäller särskilt proffsdatorer som är byggda med högre kvalitet och grundprestanda än så kallade konsumentdatorer som bland annat säljs hos de stora elektronikkedjorna. En begagnad proffsdator fungerar mer stabilt och är oftast ett bättre val än en ny konsumentdator.

Christian Zethraeus gör en jämförelse med bilar:

– En bra premiumbil med några år på nacken håller högre kvalitet, är mer driftsäker och ger större körglädje än en ny lågbudgetbil. Nytt är inte lika med bäst.

En ny proffsdator kostar 12 000-15 000 kronor. En bättre begagnad ligger på en fjärdedel till hälften av nypriset.

Inrego – ett svenskt företag som är specialiserat på återanvändning av IT – köper proffsdatorer som företag och organisationer inte längre behöver, uppgraderar datorerna och säljer dem på andrahandsmarknaden med garanti.

De flesta företag, myndigheter och organisationer fasar ut sina datorer då de är tre år eller ännu yngre.

– När vi har testat, rekonditionerat och uppgraderat en tre år gammal dator funkar den i minst ytterligare fyra år, oftast längre. Den har dessutom  tillräcklig prestanda för i princip alla program och applikationer som till exempel Officeprogrammen, bildredigering, att surfa, spela datorspel och streama film. De flesta användare märker inte att datorn är begagnad, berättar Christian Zethraeus.

Minska utsläppen av koldioxid genom att återanvända IT. Läs mer här.

 

Expertens 5 bästa råd inför köpet av begagnad dator

1. Välj en proffsdator
Det är en markant kvalitetsskillnad mellan de relativt enkla datorer som säljs på konsumentmarknaden och så kallade proffsdatorer som är anpassade för företag. Proffsdatorer är byggda med komponenter som håller högre kvalitet och gör att datorn fungerar mer stabilt och har en längre livslängd. En begagnad proffsdator har dessutom oftast högrenprestanda än nya konsumentdatorer.

2. Se till att du får garanti
Om du köper privat, undersök om det finns någon garanti på datorn – och se alltid till att få kvitto. Om du köper en dator av ett företag som säljer begagnade datorer – kräv garanti. Ett års garanti med fri support är rimligt för begagnade datorer.

3. Vilket operativsystem har datorn?
Ta reda på vilket operativsystem som är installerat på datorn. För tre-fyra år gamla datorer passar Windows 7 eller 10, som är snabba och fungerar bra även på lite äldre maskiner. Ett alternativ är att använda öppna operativsystem som Linux. Sämre: Windows Vista och XP som inte längre har någon support från Microsoft och gör datorn sårbar för virus.

4. Kolla upp modellen
En fördel med att köpa begagnat är att eventuella fabrikationsfel ofta är kända. Googla på den modell du överväger att köpa och se vilka omdömen den har fått.

5. Testa datorn om du köper privat
Om du köper en begagnad dator av ett företag som har testat, rekonditionerat och raderat hårddisken får du en dator som är som ny, fast några år gammal.

Ska du köpa av en privatperson bör du själv testa datorn före köpet. De vanligaste felen på begagnade datorer handlar om trasiga hårddiskar, döda pixlar i skärmen eller utslitna delar.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med och ej en artikel av Dagens industri

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med och ej en artikel av Dagens industri

Tyck till