ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Vattenfalls nya giv: värmepumpar

  • Magnus Hall, vd Vattenfall. Foto: TT

Statliga Vattenfall köper in sig det snabbväxande energitjänstbolaget Brainheart Energy. Syftet är att affären ska öppna för en offensiv inom bergvärmepumpar.

För en hemlig summa köper statens energibolag 35 procent av privatägda Brainheart Energy Sweden, ett bolag som beskrivs som landets största leverantör av bergenergilösningar till privatpersoner.

"Vattenfall är redan en av Europas största aktörer när det gäller värme och då inte minst fjärrvärme men även bland annat luftvärmepumpar. Vi vill kunna erbjuda våra kunder fler förnybara alternativ och tar nu ett steg genom att gå in i ett helt nytt segment och breddar utbudet med bergvärme och bergkyla", säger Magnus Hall, vd för Vattenfall.

De båda bolagen inleder efter förvärvet ett samarbete där Vattenfall tillsammans med Brainheart Energys lokala dotterbolag tillsammans erbjuder bland annat nyinstallation eller utbyte och service av bergvärmepumpar till villaägare i Sverige. Runt 400.000 svenska villor har bergvärme.

"Vi ser en god tillväxtmöjlighet, inte minst en stor utbytesmarknad eftersom många har gamla pumpar som behöver bytas efterhand. Genom att köpa in oss i Brainheart får vi en flygande start på denna långsiktiga satsning som blir ett utmärkt komplement till exempelvis solceller och laddning av elbilar", säger Magnus Hall.

Brainheart Energy grundades av entreprenören och riskkapitalisten Ulf Jonströmer. Han har skapat sig en förmögenhet i halvmiljardklassen efter att bland annat ha avyttrat aktier från en rad it-företag han var med och startade, inklusive AU-System.

Och han har höga ambitioner även med Brainheart Energy, som visar snabb tillväxt. Under nuvarande verksamhetsåret förväntas omsättningen fördubblas till cirka 200 Mkr.

"Jag har tidigare mycket goda erfarenheter av att samarbeta med stora aktörer från mina andra bolag. Vattenfalls delägande ger en ökad tyngd och samarbetet förbättrar helt klart möjligheter att snabba på tillväxten ytterligare", säger Ulf Jonströmer.

Och han avslöjar att siktet är inställt på att flerfaldiga omsättningen och en börsnotering inom 4-5 år.

"Planen om en börsnotering ligger fast även efter Vattenfalls köp. Men först ska omsättningen öka ytterligare. Det vore dåligt om vi inte kan omsätter över 1 miljard kronor inom några år. Detta har alla förutsättningar att bli en ny bra affär", säger Ulf Jonströmer.

Tyck till