ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Vattenfall handlar brittiskt energibolag

  • PÅ OFFENSIVEN. Magnus Hall, vd för Vattenfall. Foto: Hampus Andersson

Vattenfall utökar offensiven i Storbritannien och köper ett bolag med 120.000 hushållskunder.
På sikt siktar statens energibolag på att investera ytterligare flera tiotals miljarder kronor i Storbritannien, uppger vd:n Magnus Hall.

Efter flera år med stora förluster och där stora verksamheter i flera länder har sålts är Vattenfall åter på offensiven.

Enligt uppgift till Di har Vattenfall köpt det brittiska energihandelsbolaget Isupplyenergy. Företaget som uppges vara snabbväxande har huvudkontoret i Bournemouth och säljer el och gas till 120.000 kunder. Hur mycket Vattenfall betalar är hemligt.

”Men det är ingen miljardaffär utan mindre än så”, säger Magnus Hall.

Men han pekar på att förvärvet är strategiskt viktigt.

”Det följer på tidigare mycket stora investeringar i Storbritannien och ligger i linje med vår strategi att växa och utöka kundbasen i norra Europa.”

Förvärvet följer efter beskedet i maj att Vattenfall för första gången börjat sälja förnybar el till brittiska företagskunder.

Vattenfall började investera i den brittiska energimarknaden genom att förvärva tre vindkraftparker 2008. Sedan dess har bolaget investerat totalt cirka 33 miljarder kronor, främst i havsbaserad vindkraft. Och satsningarna fortsätter. Nyligen inleddes investeringar i storskaliga solcellsparker och batterilagring.

”Vi är mycket nöjda med våra investeringar hittills. Målet är att Storbritannien ska bli en av våra huvudmarknader”, säger Magnus Hall.

Vid sidan av intåget i försäljningsledet planerar Vattenfall samtidigt för fortsatt mycket stora investeringar i flera nya havsbaserade vindkraftsparker.

”Inga beslut är fattade. Men på sikt kan det bli lika stora investeringar som vi redan gjort.”

Det innebär i så fall ytterligare över 30 miljarder kronor.

Storbritanniens planer att gå ur EU och den nuvarande politiska turbulensen kring regeringsförhandlingarna har inte fått Vattenfall att tveka kring befintliga eller nya investeringar.

”Vi ser Storbritannien som en stabil och mycket intressant marknad där vi har goda möjligheter framöver och bedömer inte att brexit kommer att påverka det.”

Vattenfall planerar stora investeringar i vindkraft även i Danmark.

”Vi kommer att investera cirka 20 miljarder kronor där de närmaste tre fyra åren. Men vi kommer att investera kraftfullt även i Sverige, bland annat i elnäten.”

Tyck till