ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Världens största bolag du aldrig har hört talas om

  • Foto: Richard Drew/ TT

Trogna Di-läsare kan sannolikt rabbla upp storbolag i både Stockholm och andra delar av världen. Men utanför börslistorna lever en lång rad tungviktare ett liv utanför rampljuset.

Världens mest kända storbolag tenderar att vara börslistade som den amerikanska detaljhandelsjätten Wal-Mart eller statligt ägda som det kinesiska energibolaget Sinopec. Men även i den midre offentliga världen av privata, onoterade bolag simmar stora hajar.

Den som följer amerikansk politik noga har kanske hört talas om bröderna Charles och David Koch som blivit kända för sina stora donationer till politiker från det republikanska partiet. Källan till deras förmögenheter, Koch Industries, är mer ljusskygg.

Koncernen, som har en årlig omsättning på drygt 100 miljarder dollar eller 841 miljarder kronor, innehåller allt från hygienpapperstillverkare till olje- och jordbruksbolag.

Den amerikanska livsmedelsjätten Cargill är ännu större med en omsättning på knappt 1.010 miljarder kronor. Det över 150 år gamla bolaget har rötterna inom livsmedelsproduktion. Livsmedelshandeln står fortfarande för en stor del av omsättningen men har kompletterats med bland annat energihandel.

Många av de största privatägda bolagen återfinns i just USA, men även i Europa finns flera tungviktare. Olje- och råvaruhandelsbolaget Vitol, grundat i Nederländerna på 1960-talet men numera hemmavarande i Schweiz, omsatte 1.279 miljarder kronor förra året.

Konkurrenten Trafigura, med bas i Singapore, är något mindre med en omsättning på 825 miljarder kronor, men platsar fortfarande bland världens största privatägda bolag.

Råvaru- och livsmedelsbranscherna är tydligt representerade i toppen, men det gäller även detaljhandeln. Du kan mycket väl ha satt din fot i en Lidlbutik, men kanske inte har hört talas om Schwarz Gruppe, den tyska koncernen som står bakom. Lidl har tillsammans med syskonkedjan Kaufland gjort Schwarz Gruppe till världens näst största detaljhandelskoncern efter amerikanska Walmart med en omsättning på 712 miljarder kronor.

Amerikanska Albertsons är något mindre sett till omsättningen, motsvarande 494 miljarder kronor förra året, men har en diger historia bakom sig. Joe Albertson, mannen som grundade bolaget i slutet av 1930-talet, anses vara en av pionjärerna som skapade dagens livsmedelsbutiker.

Utanför Europa och USA tenderar bjässarna ofta att vara statligt kontrollerade. Men kinesiska Wanda Group är ett undantag. Konglomeratet bildades som ett fastighetsbolag av Wang Jianlin, än i dag styrelseordförande, på slutet av 1980-talet.

I början av 1990-talet blev Wanda ett av Kinas första aktiebolag och har sedan dess hängett sig åt en aggressiv diversifieringskampanj. I dag ingår bland annat en amerikansk biokedja och en brittiska yachttillverkare i koncernen som totalt omsätter drygt 310 miljarder kronor.

Tyck till