ANNONS:
Till Di.se
Di:s guide till bostadsmarknaden

Vägen till den bästa boräntan

  • Foto: TT

Boräntorna är rekordlåga, men det finns gott om utrymme att pruta ner räntan ännu längre. Här är tipsen för hur du når den lägsta boräntan.

När du ska köpa din första lägenhet är det lätt att upptas av en känsla av glädje och tacksamhet, inte minst mot banken som överväger att bevilja bolånet. Det kan dock stå dig dyrt och det är tvärtom dags att tuffa till sig.

Det är viktigt att förstå att bolåneförhandlingen är just det, en förhandling, och som bolåntagare måste du vara påläst och peka på rätt argument för att få den bästa boräntan. Men trots att det finns tusenlappar att tjäna visar en undersökning från Sifo att en av tre aldrig har försökt pruta på sin ränta och att män generellt är bättre än kvinnor på att pressa kostnaden, vilket sannolikt delvis förklaras av högre löner.

Siffrorna visar att hälften av låginkomsttagarna aldrig har prutat medan motsvarande andel av höginkomsttagarna är en tredjedel. Men oavsett lön går det att spara tusenlappar varje månad på att få ned räntan och undersökningen visar att nära dubbelt så många unga, jämfört med övriga åldersgrupper, planerar att pruta vid nästa förhandling.  

Första steget mot en bra boränta är att ringa de tre eller fyra banker som har bäst snittränta för att sondera terräng.

”Gå inte på bankernas prat om att det skulle kunna leda till kreditupplysningar som kan få dig att framstå som en person som har problem med ekonomin. Det här är sannolikt ditt livs största affär och det vore direkt oseriöst att inte bry sig. Jämför fyra banker och välj ut de två bästa, som du sedan träffar”, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg till Di.

Inför ett möte med banken är det viktigt att ha koll på bostadens pris och din belåningsgrad, alltså hur stor andel av bostadens värde som du behöver låna. Var inte lättflörtad och låt det ta tid.

”Var tydlig med att du inte har bråttom. Även om du vill ha det klart på en vecka ska du inte säga det eftersom det visar att du är desperat och i ett sämre förhandlingsläge än om du kan ge det 2-3 veckor”, säger Claes Hemberg.

Var noga med att poängtera att du vill pruta ned räntan för att kunna lägga undan pengar för att kunna betala din framtida boendekostnad när räntan stiger.

”Ha koll på hur räntan väntas utvecklas de kommande tre åren. Det visar att du har räknat på din boendekostnad och att du tar ansvar”, säger Claes Hemberg.

”Dessutom är det nödvändigt att ha koll för att du inte ska tvingas sälja lägenheten på grund av stigande räntekostnader”, fortsätter han.

Ett vanligt knep från bankens sida är att erbjuda lägre ränta mot att du binder den. Men den fällan ska du inte gå i, enligt Claes Hemberg.

”Den enda gången det kan vara intressant att ens överväga det är om du får räntesatsen för tremånadersräntan för treårsperioden. Annars blir det hemska pengar du ska betala”, säger han.

Ytterligare ett knep från bankens sida är att skruva ned räntenivån mot att du köper andra tjänster, som hemförsäkring eller pensionssparande, hos banken.

”Det är svårt att överblicka avgifterna för tjänsterna och det är lätt att bli lurad. Säg inte ja till något. Det är bättre att prata med en pensionsexpert om du vill förändra ditt pensionssparande”, säger Claes Hemberg.

Di har tidigare rapporterat om att räntesnittet har legat still under flera månader, men att åtta av tio banker höjde det för alla bindningstider under januari. Då betalade svenskarna i genomsnitt 1,59 procent för ett bolån med tre månaders bindning, vilket utgör en höjning med 0,02 procentenheter jämfört med december i fjol.

I januari hade Danske Banks kunder den billigaste snitträntan på 1,49 procent medan Nordea och Ikano Bank, som var dyrast, tog ut 1,66 procent. Skillnaden i räntekostnad mellan boräntorna blir 3.400 kr per år för snittsvensken som lånar två miljoner kronor.

Tyck till