ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Ulf Petersson: Snuskonkurrens pressar Swedish Match

  • Foto: TT

Swedish Match fortsätter tappa marknadsandelar på snusmarknaden. Det minskade snusvinsten under kvartalet, vilket fick aktien att sjunka.

Swedish Matchs bokslutsrapport nådde inte upp till förväntningarna för fjärde kvartalet. Tobaksbolaget gjorde en rörelsevinst på 954 miljoner kronor, vilket förvisso var 5 procent högre än motsvarande period i fjol men samtidigt 40 miljoner kronor lägre än förväntat. Det var framför allt vinsten från Swedish Match största affärsområde snus som svek till följd av hård konkurrens, tappade marknadsandelar och en lägre total marknadstillväxt än tidigare kvartal.

Sedan konkurrensen på snusmarknaden kom igång för cirka 20 år sedan har Swedish Match stadigt förlorat marknadsandelar och i dag kommer var tredje såld snusdosa från en annan leverantör än den forna monopolisten Swedish Match. Konkurrensen har dessutom lett till ökad prispress, vilket har gjort att snuset inte har förbättrat resultatet sedan 2011.

I stället är det den amerikanska cigarrmarknaden som är Swedish Match mest framgångsrika affärsområde. Under samma sex år som snuset har stått och stampat har vinsterna från cigarrerna ökat med 80 procent. Även under det senaste kvartalet gick cigarrerna bra. Försäljningen ökade med 14 procent till 1,1 miljarder kronor och vinsten steg med 8 procent till 396 miljoner kronor.

Swedish Match-chefen Lars Dahlberg gav försiktiga prognoser om tobaksmarknaden 2017. Tillväxttakten på den totala snusmarknaden i Norge, Sverige och USA förväntas tappa fart och på den amerikanska cigarrmarknaden har myndigheterna höjt avgifterna. Med dessa utsikter lär aktiemarknaden kapa vinstprognoserna för 2017 som före rapporten spåddes öka med 5 procent till strax över 4 miljarder kronor.

Kursreaktionen blev förhållandevis blygsam på den svaga rapporten. Swedish Match-aktiens nedgång stannade vid 2,1 procent, vilket sannolikt berodde på att Swedish Match fortsätter att ge aktieägarna rejält med pengar. I vår kommer aktieägarna att få en utdelning på 16 kronor per aktie varav 8 kronor är en extrautdelning efter försäljningar av aktier i tobaksbolaget STG som Swedish Match satte på börsen för ett år sedan.

Tyck till