ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Ulf Petersson: Rekordsug efter börsdebutanter

  • Foto: Jesper Frisk

Under första halvåret kommer Stockholmsbörsens huvudlista ha fyllts på med 17 bolag.
Intresset är rekordhögt både för att sätta bolag på börsen och köpa aktier i de nya börskandidaterna.

Börsintroduktionerna fortsätter i rekordtakt både till Stockholmsbörsen och andra marknadsplatser som First North, Aktietorget och NGM.

På onsdag får Stockholmsbörsen två nytillskott till den allt längre börslistan: Momentum Group, som är en avknoppning från teknikhandelskoncernen B&B Tools och Bonesupport som är ett medicinteknikbolag från Lund, som säljer produkter för att underlätta läkning av ben. Går dessa noteringar väl, vilket det inte finns anledning att betvivla, kommer det att ha börsnoterats totalt 17 bolag till Stockholmsbörsens huvudlista under första halvåret. Därmed är noteringstakten klart högre än i fjol då totalt 21 bolag börsnoterades – som ändå betraktades som ett mycket gott år.

Tretton av årets börsintroduktioner på Stockholmsbörsen är helt och hållet nya bolag, medan fyra bolag (Saniona, Evolution Gaming, Christian Berner och AQ Group) har flyttat från andra listor till Stockholmsbörsens finrum. Årets solklart största börsintroduktion blev ett faktum genom uppdelningen av SCA, vilket gjorde att hygienföretaget Essity noterades i förra veckan med ett börsvärde på 170 miljarder kronor.

Det finns få likheter mellan onsdagens bägge börsnykomlingar. Bonesupport är ett förlustbringande tillväxtbolag som senaste kvartalet ökade omsättningen med 60 procent och som på årsbasis omsätter drygt 100 miljoner kronor. Men som en trots mycket hög bruttomarginal på över 80 procent går Bonesupport i dag med 100 Mkr i förlust. Noteringen av Bonesupport sker till ett börsvärde på cirka 1,4 miljarder kronor, beroende på slutlig noteringskurs.

Momentum Group är en nordisk distributionskedja för hantverkare och industriföretag och konkurrerar med exempelvis Beijer, Dahl och Ahlsell. Bolaget omsatte i fjol 5,4 miljarder kronor och gjorde en rörelsevinst på 193 miljoner kronor. Trots ambitionen om att öka vinsten med 15 procent per år har vinsten stått still senaste två åren.

När rätten till Momentum Group-aktier i förra veckan avskildes från B&B Tools föll aktien med 67 kronor och därmed prissattes Momentum Group indirekt till 1,9 miljarder kronor. Således värderas Momentum Group till elva gånger rörelsevinsten inklusive en nettoskuld på 263 miljoner kronor, vilket på dagens börs är en ganska försiktig värdering.

Avknoppningar brukar leda till initiala kurslyft. Det är därför inte orimligt att Momentum Gruop-aktien klättrar över 70 kronor när aktien börjar handlas på onsdag.

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/14693MDPlYpO/

Tyck till