ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Ulf Petersson: Cisco bjuder till bröllop

Ciscos vd Chuck Robbins kom på torsdagen med något som kan tolkas som ett frieri till Ericsson, efter ett och ett halvt års dejtande.

Frågan är om vd:n Börje Ekholm och storägaren Investor är redo för bröllop.

I samband med att Cisco och Ericsson i november 2015 tecknade sitt stora samarbetsavtal dömde både Chuck Robbins och Ericssons dåvarande vd Hans Vestberg unisont ut en storaffär mellan företagen eftersom en fusionsprocess leder till att företagen tappar fart. 

Chuck Robbins deklarerade även att hans bolag inte alls är intresserat av större företagsköp. 

Trots det kunde Di några dagar senare avslöja att Cisco helst vill köpa hela Ericsson, om det amerikanska bolaget bara kunde komma överens med det svenska bolagets ägare.

Nu har Chuck Robbins även officiellt ändrat åsikt om hur Cisco bäst blir ett tillväxtbolag igen. I en intervju i torsdagens Financial Times var tonen en helt annan än tidigare, och på en direkt fråga svarade Chuck Robbins att Cisco kan tänka sig att göra större förvärv än någonsin tidigare för att nå tillväxt. 

Det är Ericssons 5g-kunskaper, tillsammans med den förväntade strukturella tillväxten inom sakernas internet, som sannolikt skulle locka Cisco.

Sedan Chuck Robbins i november 2015 avfärdade ett samgående med Ericssons har det hunnit rinna en hel del vatten under broarna. 

Konkurrenten Nokia tycks ha fått ihop fusionen med franska Alcatel på ett bra sätt, Hans Vestberg har fått gå från Ericsson och Cisco kom så sent som i onsdags med en delårsrapport som visade att försäljningen sjönk med 2 procent under fjärde kvartalet medan vinsten föll med 24 procent. 

Samtidigt är pengar det minsta av Ciscos problem eftersom bolaget har en nettokassa på 71,8 miljarder dollar, motsvarande 640 miljarder kronor. Det betyder att Cisco kan köpa fyra Ericsson utan att behöva gå till banken eller emittera nya aktier. 

Den stora frågan är vad Ericsson nye vd Börje Ekholm och storägaren Investor tycker om Chuck Robbins uttalande. 

När Börje Ekholm ytterst oväntat blev vd för Ericsson startade spekulationerna om att hans jobb främst var att hitta en partner till Ericsson snarare än att styra den operativa verksamheten. 

Möjligen skulle en affär redan nu komma lite väl hastigt även för en erfaren företagsköpare och företagssäljare som Börje Ekholm, som bara har hunnit vara vd i en månad. 

Ciscochefens uttalande gör dock att Ericssons problem åter hamnar i fokus efter att ha varit borta från aktiemarknadens radar den senaste månaden. 

 

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/10670LJwcSUl/

Tyck till