ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter Analys

Ulf Petersson: Avknoppningar hetaste börstrenden just nu

På måndagen hoppade oljebolaget Lundin Petroleum på börsens just nu hetaste trend: att knoppa av och börsnotera bolag. Besluten brukar leda till snabba kurslyft.

Lundin Petroleum berättade på sin kapitalmarknadsdag i Oslo att bolaget ska knoppa av och börsnotera all oljeverksamhet utanför de norska haven. Beskedet fick aktien att stiga.

Avknoppningen IPC, som blir namnet på det nya börsbolaget, är bara ett i raden av nya blivande börsbolag. Aldrig förr har det knoppats av bolag som just nu.

  • Getinge ska inom ett år dela ut sjukhussängsverksamheten.
  • BB Tools ska under året börsnotera butiknätet under namnet Momentum Group.
  • SCA ska dela ut och sätta bolagets stora skogsareal med vidhängande sågverk på börsen.
  • Atlas Copco delas vid bolagstämman 2018 upp i en gruv- och en industridel.

Dessutom håller Sandvik på att sälja projektaffären Mining Systems.

E-handelsbolaget Qliro håller på att stöpas om och flera av bolagets varumärken söker ny ägare. Om det inte blir bra kan börsnoteringar bli ett alternativspår.

Volvo har inte tagit något beslut om att dela ut anläggningsmaskinerna VCE till sina aktieägare. Men i bokslutet kom dock nyheten att VCE ska få en oberoende styrelse och därmed är i varje fall ett viktigt steg taget mot att VCE inte för alltid kommer att ingå i Volvokoncernen.

Även kring Skanska finns det spekulationer om en uppdelning och avknoppning av USA-verksamheten nu när Fredrik Lundberg har tagit makten över Skanskas huvudägare Industrivärlden.

Skälen till alla dessa avknoppningar varierar.

I SCA vill skogsbolaget dra nytta av den kraftiga värdeökning som har skett på skogsfastigheter på senare år.

Lundin Petroleum vill synliggöra den icke-norska verksamheten som har blivit helt undanskymd av Lundin Petroleums stora prospekteringsframgångar i Norge.

I Getinge vill huvudägaren Carl Bennet ge sängtillverkningen friare tyglar för att öka tillväxten.

Qliro måste koncentrera sig och därtill finns det stora stordriftsfördelar med att slå ihop varumärkena Lekmer och Gymgrossisten med någon konkurrent.

Avknoppningar brukar öka aktievärdet. Det brukar också sätta i gång processer som ibland leder till att de nya bolagen blir uppköpta redan innan de når börsgolvet. 

Vad som händer återstår att se. Spännande avknoppningstider väntar hur som helst.

Tyck till