ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Turbulent år bäddar för dramatiska bolagsstämmor

  • Hexagons vd Ola Rollén och Ericsson-vd:n Börje Ekholm Foto: Di

En dramatisk serie bolagsstämmor står för dörren. Många företag har ny ledning, åtminstone två storbolag plågas av brottsmisstankar, medan telekomjätten Ericsson kämpar för att hitta formen efter en ökenvandring.

Årets stämmosäsong fick en raketstart tack vare Nordeas utspel om att lämna landet - och den politiska diskussion om risk och ansvar som följt utspelet. Mindre dramatik väntas när Avanza håller sin stämma på tisdagen, men nätbanken pressas av sänkta courtage från rivaler samtidigt som en ny satsning på bolån är i startgroparna. Senare väntar Com Hem och Electrolux på torsdag, innan tempot ökar rejält i nästa vecka.

”Det finns ett antal stämmor som kommer bli extra intressanta”, säger Claes Folkmar, som är nytillträdd chef för marknadsbevakningen på Aktiespararna.

Den 29 mars håller en rad tunga bolag sina stämmor, bland annat SEB, Getinge och Handelsbanken, liksom telekomjätten Ericsson. Det blir första gången Börje Ekholm möter sina hårt prövade aktieägare i egenskap av vd.

Claes Folkmar ser dock störst dramatik lite längre fram.

”Vi lyfter framför allt fram Hexagon”, säger han, apropå de misstankar om insiderbrott som riktats mot Ola Rollén.

De problemen förstorades i förra veckan, efter att åtal väckts. Trots att många stora institutioner slutit upp bakom Ola Rollén, har Aktiespararna förespråkat en time out.

Denna motsättning mellan stora och mindre aktieägare kan bädda för en infekterad stämma den 2 maj.

Även Fingerprint har plågats av brottsmisstankar, liksom stor turbulens i aktiekursen. Bolaget håller sin stämma i april.

Också Swedbanks stämma den 30 april omgärdas av dramatik. En historik av problematiska fastighetsaffärer inom bankens ledningsgrupp har inte motiverat storägaren Folksam att genomföra några större förändringar i bankens styrelse. Lars Idermark väntas få förnyat förtroende – men kontroverserna stannar inte där.

”Peter Normans utspel om PPM-förvaltarna gör den stämman intressant”, säger Claes Folkmar, apropå den tidigare finansmarknadsministerns utspel om begränsningar inom PPM.

Eftersom han föreslås till omval som styrelseledamot i Swedbank, ses uttalandet som kontroversiellt.

Mindre dramatisk, men väl så historisk, kan stämman i SCA bli. Den 5 april väntas nämligen bolagets delning till ett hygien- och ett skogsbolag klubbas igenom formellt.

Trots att de flesta börsbolagen klarat sig undan större skandaler, utgör bolagsstämman ett bra tillfälle för utvärdering, säger Claes Folkmar.

”Vad som gick mindre bra under året bör också lyftas upp, inte bara det som utvecklats väl”, säger han och hoppas att årets stämmosäsong ska präglas av ökad transparens och informationsgivning från börsbolagen.

Tyck till