ANNONS:
Till Di.se
Di:s guide till bostadsmarknaden

Trippelsmäll hotar - så slår den mot din bostadsrätt

  • Foto: TT

Med kommande ränte- och regelförändringar hotar en trippelsmäll mot dina boendekostnader. Så här påverkar effekterna din månadskostnad.

Räntorna väntas bara gå åt ett håll framöver: uppåt.

Det bedöms gå långsamt uppåt. Men på några års sikt räknar flera banker med åtminstone 3 procents boränta – en fördubbling jämfört med vad bolåntagare betalar i snitt i dag.

Framtida räntehöjningar drar upp kostnaderna för bolånet. Det tar inte minst banken med i beräkningarna när du köper bostad.

Men ovanpå de privata lånen väntar för de allra flesta ytterligare en börda – föreningens lån som fördelas proportionellt efter bostadsyta.

I snitt uppgår skuldbördan hos bostadsrättsföreningar i hela landet till omkring 6.500 kronor per kvadratmeter boyta. Hos nybyggda föreningar är skuldsättningen som regel dubbelt upp jämfört med snittet och i storstädernas centrala delar är det inte ovanligt med fyra eller fem gånger så mycket.

Det berättar Hampus Dahlstedt, vd för allabrf.se, som analyserar bostadsrättsföreningars ekonomi.

”Banker har ofta tillåtit hög belåning på mer attraktiva adresser som exempelvis har stora kommersiella ytor. I samband med ombildning har man även beviljat lån för för att täcka stora renoveringsbehov, exempelvis ett stambyte”, säger han.

För en centralt belägen bostadsrätt på 75 kvadratmeter kan det handla om närmare 2.000 kronor i höjd avgift, om föreningens ränta stiger från 1,5 till 3 procent.

”Det är inte säkert att räntekostnader slår igenom direkt på avgiftsnivån. Det kan finnas buffertar att ta av. Men oftast gör det inte det, om man inte kan få in nya pengar genom att exempelvis sälja av en vind”, säger Hampus Dahlstedt.

En tredje potentiell räntebomb är om regeringen till slut börjar lyssna på den långa rad experter som ropar efter minskade ränteavdrag. Riksbanken hör till de varmaste förespråkarna för att helt skrota avdragen, eftersom de innebär ett statligt stöd för att ta högre bolån.

Jämför bolåneräntor – snittränta från 1,25% (extern tjänst)

Politikerna kantrar sakta men säkert mot sänkta ränteavdrag. Riksdagens mindre partier föreslår det rakt ut, medan Socialdemokraterna har slutat säga aldrig och bara Moderaterna säger absolut nej.

Di har räknat på ett scenario med halverade ränteavdrag jämfört med idag, från 30 till 15 procent.

Sammanlagt skulle boendekostnaden öka med 6.725 kr per månad, med en dubblad boränta till 3 procent, höjd avgift i en högt men inte ovanligt skuldsatt förening, samt halverat ränteavdrag.

”Lägger man ihop de här effekterna så blir det ganska jobbigt”, konstaterar Hampus Dahlstedt.

Tyck till