ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Tillståndskravet på drönare ska bort

  • Foto: TT

I en rykande färsk lagrådsremiss föreslår regeringen att privat sektors användning av kamerautrustade drönare inte ska omfattas av kameraövervakningslagen. Förslaget väntas träda i kraft den 1 augusti.

Det var i slutet av 2016 som ett beslut i Högsta förvaltningsdomstolen gjorde gällande att en kamera monterad på en drönare var att betrakta som en övervakningskamera. Efter beslutet har det krävts ett tillstånd från länsstyrelsen för att ta bilder med drönare på offentliga platser.

Beslutet väckte kritik från flera håll, men nu har regeringen tagit fram en lagrådsremiss där man föreslår att privat sektors användning av kamerautrustade drönare inte ska omfattas av kameraövervakningslagen.

”Reglerna kring att överhuvudtaget ge sådana tillstånd är väldigt snäv. Så det här väckte stor uppmärksamhet när domen kom och redan då sa jag att det här måste vi ändra på”, säger justitieminister Morgan Johansson.

Det nya förslaget innebär att det inte längre kommer krävas tillstånd. Morgan Johansson poängterar samtidigt att det rör sig om en temporär lösning tills EU:s dataskyddsförordning träder i kraft i maj 2018 och det då inte längre hade krävts ett tillstånd i vilket fall.

”Samtidigt tyckte vi det var angeläget att göra. Det här är en bransch som växer snabbt och på kort tid har drönare visat sig vara väldigt användbara och viktiga för många näringar. Därför kände vi att det här måste rättas till”, säger han.

Enligt lagrådsremissen behöver den som använder sig av drönare vidta åtgärder för att undvika integritetskränkningar. Enskilda personers integritet kommer i sin tur skyddas av personuppgiftslagen.

”Det här innebär inte att det blir fritt fram att använda drönare precis hur man vill. Utan använder man drönare för att till exempel ofreda personer eller till kränkande fotografering då finns det annan lagstiftning som förbjuder det redan”, säger Morgan Johansson.

Tanken är att riksdagen ska fatta ett beslut innan sommaren så att förslaget kan träda i kraft den 1 augusti.

Enligt Morgan Johansson har lagändringen varit hett efterfrågad från många branscher.

”En del blev rätt chockade av den här domen och vi fick omedelbart påstötning om att det här måste vi försöka göra något åt. Därför lät vi utreda det i ett snabbspår och kunde gå fram med en lagstiftning snabbt”, säger han.

Tyck till