ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Sverige tappar marknadsandelar i Kina: ”Sverige har misslyckats”

  • Statsminister Stefan Löfven och Klas Eklund, seniorekonom på SEB. Foto: Jack Mikrut/TT

Statsminister Stefan Löfvens näringslivstunga besök i Kina är välbehövligt. Svensk export har tappat mark i Kina.

Sveriges handelsutbyte med Kina ökar. Men på den växande Kinamarknaden presterar Sverige sämre än en hel rad konkurrentländer.

”När det gäller handel har Sverige misslyckats med att hålla sina marknadsandelar i Kina, de har faktiskt sjunkit de senaste åren. Men det är väl precis det som den här delegationen ska försöka rätta till”, säger Klas Eklund, seniorekonom på SEB, till Ekot om Stefan Löfven pågående statsbesök.

Sverige kvalar nätt och jämnt in bland världens 40 största varuexportörer till Kina. Vår andel av Kinas varuimport har krympt från 0,5 till 0,4 procent mellan åren 2007 och 2016, enligt FN:s handelsstatistik, som bearbetats av Kommerskollegium på uppdrag av Di.

Under samma period har exempelvis Tyskland och Storbritannien flyttat fram positionerna och ökat sina marknadsandelar med 0,2 respektive 0,3 procentenheter. USA har gjort ännu bättre ifrån sig och expanderat sin redan stora marknadsandel med 0,5 procentenheter.

Sveriges betydligt mindre men mer expansiva tjänsteexport syns inte i statistiken. Där saknas också svensk export av komponenter till exempelvis tysk maskinexport med slutdestination Kina.

Men utvecklingen i siffrorna pekar ändå mot att ett aktivt exportfrämjande på högsta nivå ger utdelning, anser Frédéric Cho, fristående Kinarådgivare.

”Angela Merkel besöker Kina ett par gånger per år. Hon har många andra frågor att ta upp än det tysk-kinesiska handelsutbytet, men ofta har hon med sig tunga näringslivsdelegationer”, säger Frédéric Cho.

Stefan Löfvens pågående Kinabesök är Sveriges första på två år. Statsministern har bland annat träffat Kinas president Xi Jinping under besöket, där bland andra tre ytterligare ministrar och en stor näringslivsdelegation följer med.

Frédéric Cho påpekar att svensk Kinaexport det tagit ny fart det senaste året och välkomnar regeringens resa.

”Man kan ju hoppas att det är ett trendbrott och att det här besöket gör avtryck.”

Vad tror du. Kommer Kinaresan att göra skillnad?
”Ja. Men den svenska regeringen behöver åka till Kina oftare. Inget kommer gratis. Det är bara att gneta på.”

Enligt Frédéric Cho finns ett stort kinesiskt intresse för svenskt kunnande inom en rad områden som miljöteknik, stadsplanering och olika former av vård.

https://infogr.am/kina_marknadsandel
Källa: UN Comtrade

Tyck till