ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Svenska mässan expanderar - gör rekordinvestering

  • Växer på höjden. En fjärde hotell- och kontorsbyggnad samt en utbyggd huvudentré med terrass ska välkomna fler internationella besökare till Svenska Mässan och Gothia Towers.

  • Ny huvudentré med terrass. Med entrén skapas ytor som krävs för att ta emot större besöksgrupper. Ett flertal av Svenska Mässans entréer kommer byggas ut. Första spadtaget tas i år.

  • Carin Kindbom, vd och koncernchef Svenska Mässan.

GÖTEBORG. Svenska mässan i Göteborg slår rekord och planerar nya rekordinvesteringar på uppemot 5 miljarder kronor. Nästa steg blir bland annat ett fjärde och femte torn som ska stärka Gothia Towers position som ett av Europas största hotell och locka globala företag till staden. 

"Det känns fantastiskt roligt att kunna berätta om att vi nu går vidare för att förverkliga de här stora planerna. De innebär stora steg både för oss och för Göteborgsregionen och mot vår vision att bli Europas mest attraktiva mötesplats", säger Carin Kindbom, vd för Svenska Mässan. 

Den privata stiftelsen driver sedan tidigare landets största mötes- och mässanläggningar i centrala Göteborg. Hotelldelen Gothia Towers är med sin tre torn ett av stadens landmärken. Och nu ska stadens siluett få ytterligare tillskott. På torsdagen presenterade Svenska Mässan nästa etapp i en kommande jättesatsning. 

Första spadtaget för nya entréer tas redan i år och på fredagen lämnas en begäran om planbesked in för en ny hotell- och kontorsbyggnad. Detta fjärde torn är tänkt att byggas vid huvudentrén invid Korsvägen i centrala Göteborg. Det planeras få över 30 våningar och blir den hittills högsta av byggnaderna i hotell Gothia. Hotellet, som fick ett nytt torn så sent som 2014 efter en miljardinvestering, är redan Nordens största och på femte plats i Europa. Satsningen blev en succé och bidrog till att antalet besökare ökat med 30 procent på två år. Och 2016 noterades nya rekord med 1,8 miljoner besökare. Omsättningen blev också den största hittills med nästan 1,3 mdr kronor medan resultatet före skatt stannade på 76 Mkr.  

En stor ökning av internationella mötesförfrågningar gör nu att hela anläggningen börjar få kapacitetsbrist.

Behöver företaget pengar? Sälj fakturan till bäst pris – jämför här (extern tjänst)

"Vi börjar redan växa ur kostymen och måste påskynda vår expansion. Den senaste utbyggnaden har varit otroligt framgångsrik. Den tog oss in i ett helt nytt segment, med 1.000-rumsaffärer, med bland annat globala företag som håller stora möten för anställda och kunder", säger Carin Kindbom. 

Den nya skrapa som nu planeras ska utöka kapaciteten från 1.200 rum med ytterligare cirka 350 hotellrum. På sikt planeras också ett femte torn.

"Vi siktar på att nå cirka 2.000 rum 2030. Totalt planerar vi att investera 4-5 miljarder kronor till dess och ser stora möjligheter att växa inte minst internationellt och locka många fler besökare till staden", säger Carin Kindbom.

Om planerna blir verklighet ser hon ett stort lyft inte bara för Mässan.

"Bara i dag genererar vi drygt 2,7 miljarder kronor i besöksnäringseffekter till Göteborg och ytterligare tillväxt kommer att främja hela regionen.”

Tyck till