ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Sven-Olof Johansson storköper i börssänket

  • Sven-Olof Johansson har sålt hela sitt innehav i Volvo. Foto: Joey Abrait

Miljardären och fastighetsmannen Sven-Olof Johansson har tankat aktier i pressade modejätten H&M – och är sugen på att köpa mer. "De håller på att göra en vändning", säger han.

H&M:s aktie har en usel period bakom sig. Sedan årsskiftet har kursen dalat 14 procent och de senaste två åren har bolaget tappat 38 procent av sitt börsvärde.

Men nu kan en vändning stå för dörren enligt miljardären Sven-Olof Johansson. Under det första kvartalet köpte han 600.000 H&M-aktier för drygt 143 miljoner kronor enligt ägartjänsten Holdings. Han ägde inga aktier i bolaget före köpet.

”Jag har en känsla av att bolaget har kommit ned i en svacka och håller på att göra en vändning. Sedan är konsumtionen generellt sett dålig, men det gäller i hela världen, detaljhandeln kommer inte igång riktigt. Men H&M har en rätt klar e-handelsstrategi och har gjort enormt stora investeringar i en ny e-handelsplattform som har kostat väldigt mycket. Jag tror att resultatet kan se bättre ut framöver”, säger han till Di, och öppnar samtidigt för att köpa fler aktier.

”Så blir det förmodligen”.

Sven-Olof Johansson pekar på att H&M har lång erfarenhet av e-handel, men att bolagets it-plattform har varit underutvecklad.

”Den har man satsat väldigt mycket på de senaste åren. Och det har varit förknippat med rätt stora kostnader”.

H&M har hittills i år inte vuxit på det sätt som ledningen hade räknat med. Men Sven-Olof Johansson är inte bekymrad.

”Har man 4.500 försäljningsställen som H&M snart har, och kombinerar det med en väldigt intelligent e-handelslösning – där bör du ha en intressant kombination. Man ska inte underskatta den fysiska närvaron, den är viktig även för e-handeln”, säger han.

”Det är väl en drömsituation för ett företag som till exempel Amazon att ha en sådant distributionsnät”.

Di har tidigare rapporterat att Sven-Olof Johansson nyligen sålt hela sitt aktieinnehav i Volvo. Som mest ägde han aktier för omkring 400 Mkr i fordonsjätten, en post han byggde upp och sedan sålde under en period om cirka 1,5 år.

Är det samma horisont här?

”Ja det är det. Jag gör inte många placeringar samtidigt eller parallellt, utan jag plockar ut något bolag där jag tror att det börjar det likna något som ser ut som en turnaround-situation. I H&M finns det flera tecken som tyder på det, och då kan det bli intressant”.

 

Tyck till