ANNONS:
Till Di.se
Fastighet

Svårare att sälja nya bostadsrätter

  • Foto: TT

Den överhettade bostadsmarknaden svalnar nu snabbt. Hos börsens bostadsutvecklare faller andelen bostäder som säljs på ritning.

Efter drygt 20 år med svagt bostadsbyggande är produktionen sedan några år tillbaka i full sving. Bostadsbristen och låga räntor har lockat både etablerade byggare och nya aktörer till den heta marknaden. Framför allt är det nyproducerade bostadsrätter som har varit glödheta och som sålts redan på ritbordet.

Men nu pekar mycket på att festen börjar ta slut. Börsen har redan intecknat sämre tider och tagit ned kurserna rejält under året hos mindre bostadsutvecklare som Tobin, Besqab, Oscar Properties och Magnolia.

Jämför bolåneräntor ¬– från 1,25% (extern tjänst)

”Framför allt handlar det om att utbudet är så stort. Det finns helt enkelt mycket att välja på, och efterfrågan på nybyggda bostadsrätter är trots allt begränsad”, säger Ted Lindqvist, vd för analysföretaget Evidens.

Det är framför allt i region-städer, som Uppsala, som Evidens ser avmattning för nyproduktion med längre försäljningstider.

”Men tendensen finns även i storstadsregioner”, säger Ted Lindqvist.

Anette Frumerie, vd för den börsnoterade bostadsutvecklaren Besqab, skriver i den senaste kvartalsrapporten att den starka marknaden håller i sig i Stockholm och Uppsala, men att variationerna är större mellan olika lägen och objekt.

Andelen sålda och bokade bostäder i Besqabs produktion har fallit från 94 procent första halvåret 2016 till 82 procent under årets första sex månader. Därmed närmar man sig det normala intervallet om 60–80 procent, skriver Anette Frumerie.

Samtidigt är det full fart i Besqab, under halvåret startades 256 bostäder, vilket är närmare 50 procent mer jämfört med 2016.

För Tobin Properties är den svagare tendensen tydlig, den sålda andelen i produktionen har på ett år fallit från mycket starka 97 procent till 82 procent.

Tor Borg, chefsekonom på SBAB, ser flera orsaker till avmattningen.

”För nyproduktion av bostadsrätter påverkar alla turer kring amorteringskrav mycket, det är enormt krångliga regler som sjösätts. Dessutom kan vi få skärpta amorteringsregler framöver.”

”För bostadsrätter, som säljs ett par år innan de är färdiga, betyder den här osäkerheten mycket för efterfrågan. Det slår hårt.”

Tor Borg pekar på risken för en dubbelsmäll om bolåneräntorna samtidigt stiger. Han ser starka tecken på en avkylning.

”Antalet prestigeprojekt innanför Stockholms tullar har minskat mycket, marknaden för nyproduktion med priser uppemot 100.000 kronor per kvadratmeter är mättad”, säger Tor Borg.

Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties, skriver i den senaste delårsrapporten att tendenser till avmattning som helhet finns, till följd av tuffare bolånekrav och ökad nyproduktion. Men för det egna bolaget ser det ljust ut.

”Marknaden är fortsatt stark och vi har sett en hög aktivitet på våra visningar, både under sommaren och nu när marknaden är i gång igen på allvar”, säger han.

Maria Pleiborn, analytiker och demograf på WSP, ser också mörka moln på himlen.

”Jag har oroat mig länge. Ett nytt fenomen är att man på flera orter nu behöver locka med exempelvis ett års avgiftsfrihet för att sälja nyproduktion. Vi ser också att det på sina håll är svårt att hitta hyresgäster till nyproducerade hyresrätter, då hyrorna är höga.”

”Det byggs för ensidigt, det är ofta stora områden som bebyggs.”

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/18660YRmkukO/

Tyck till