ANNONS:
Till Di.se
Start Nyheter

Styrelsekollega: Anders Borg har inte visat gott omdöme

  • Foto: Amanda Lindgren

Nu bedyrar Anders Borg till Di att skandalkvällen inte kommer att upprepas. Samtidigt sluter flera av hans uppdragsgivare i näringslivet tyst upp bakom den tidigare finansministern.

Uppgifterna som i olika grad av utförlighet först publicerades av Dagens Opinion och senare av Aftonbladet berättar att Anders Borg kraftigt berusad visade sitt könsorgan, klämde män i skrevet och kallade kvinnor för ”slampa” och ”hora”, enligt flera källor till kvällstidningen.

Händelsen ägde rum i helgen vid en fest arrangerad av företagaren Tomas Tjajkovski, som driver byggföretaget Sommarnöjen.

Nu skriver Anders Borg ett mejl till Di som delvis upprepar budskapet på hans Facebook-sida, att han drabbades av en blackout efter ett par månader av hård press och där han ber om ursäkt till de närvarande.

”Jag känner stor besvikelse och ånger över mitt beteende”, skriver han på Facebook och i mejlet till Dagens industri.

Till Di fortsätter han:

”Jag vill gärna tillägga att jag naturligtvis kommer ta hjälp och stöd för att säkra att detta inte upprepas.”

"Gör man fel får man försöka ställa till rätta och be berörda om ursäkt. Detta kommer inte upprepas”, skriver han vidare.

Avspeglar inte det man gör under en blackout en människas sanna värderingar?
”Det viktiga är att be om ursäkt och att vidta åtgärder så att misstag inte upprepas”, skriver han i ett uppföljande svar.

Den tidigare finansministern Anders Borg har en lång rad uppdrag i näringslivet. Ett av de tyngre är det som viceordförande i Kinnevik.

Torun Litzén, som är informationsdirektör på Kinnevik, vill inte låta sig intervjuas. Men att döma av ett mejlat uttalande får skandalkvällen inga konsekvenser i dagsläget.

”Vi är medvetna om detta och styrelsen är informerad. Från Kinneviks sida har vi inga kommentarer. Det är en privatsak för Anders Borg”, skriver hon.

Erik Mitteregger, styrelsekollega i Kinnevik, är mer talför.

”Som styrelseledamot har man ett ansvar att föregå med gott omdöme. Om det Anders Borg har gjort stämmer med verkligheten har han just i det fallet inte visat gott omdöme. Sedan tycker jag att man måste se en sådan här händelse i ett större perspektiv, man måste göra en helhetsbedömning.”

Påverkar den här typen av händelser möjligheten att sitta i en styrelse i ett börsbolag – hur ska man se på det principiellt?
”Det är frågor som kräver en del eftertänksamhet”, säger han.

”Tittar man på Anders track record har det till i dag varit tämligen fläckfritt. Jag tror att man ska ta ett steg tillbaka när man ställning till en sådan här information. Men det är aldrig något som kan vara positivt. Sitter man i styrelsen för ett publikt bolag har man ett stort ansvar”, säger Erik Mitteregger vidare.

Om styrelsen behöver sammankallas tidigare är en sak för ordföranden och huvudägaren, konstaterar han.

”Nu kommer vi att ha styrelsemöte ganska snart – om en månad. Det är möjligt att man inte behöver sammankalla styrelsen i all hast. Jag tycker det är bra om man tar ett steg tillbaka och låter det här smälta in och ger det lite perspektiv”, säger han.

Anders Borg är även rådgivare åt den internationella banken Citi. Eirik Winter som är vd på den nordiska delen och Anders Borgs närmaste chef på Citi vill inte kommentera händelsen alls.

”Det är inget som jag vill kommentera eller som har med oss att göra på något sätt.”

Är det inget som ställer till med problem i ett samarbete med Citi?
”Jag vill inte kommentera på något sätt. Ha en bra dag. Hej, hej, ”

På Anders Borgs egen Facebook-sida väller det in stöttande och inkännande kommentarer. Bland partivännerna märks bland andra riksdagsledamoten Niklas Wykman, Catharina Elmsäter-Svärd, som var infrastrukturminister i alliansregeringen, den tidigare partisekreteraren Kent Persson, riksgäldschefen och den tidigare statssekreteraren Hans Lindblad och Kristoffer Tamsons, trafiklandstingsråd i Stockholm.

Tyck till